Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Teaterboulaget trappar upp repetitionerna inför sin åttonde revy – ”Det blir en klassisk Pargasrevy om både lokalt och globalt”

Uppdaterad 19.10.2022 09:48.
Skallig man med glasögon framför unga dansande kvinnor.
Bildtext Riddo Ridberg ser framemot att alla pusselbitar faller på plats när revyn nu fått flytta in på scenen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Om två veckor har Teaterboulage premiär för sin åttonde revy Ein rikit liitn revy, som namnet till trots är ungefär lika stor som den brukar vara. I år fyller föreningen även 25 år.

För några dagar sedan har hela gänget på 27 skådespelare och ett femmanna band fått flytta repetitionerna till Pargas kultursal PIUG. På golvet framför övas ett dansnummer, medan byggarna i bakgrunden skruvar på något som ser ut att ska bli en trappa.

– Det är en ganska klassisk Pargasrevy med sketcher och sånger som handlar om dels lokala och dels globala saker. En röd tråd är kanske en aktuell händelse i Pargas, som är på gång, säger regissören Riddo Ridberg.

– Det händer mycket på scen och vi får både se lite äldre karaktärer, men också helt nya sådana. Här är sådana som är med i revyn för första gången och sådana som har varit med i tiotals år, säger producenten Lisa Taulio.

Stor variation i revyns 41 olika nummer

Ridberg var själv med i sin första revy år 1977, tillsammans med sin pappa och sina farbröder. Han ser sig själv som en revyperson i grund och botten, även om han också gjort mycket annan teater.

– Jag gillar korta sketcher där man kan byta karaktärer, det är omväxlande musik och snabba vändningar från ett ämne till ett annat. Vi har allt som allt 41 nummer i årets revy.

Teatertraditionen är stark i Pargas och åldersvariationen är stor, de yngsta deltagarna är 15 och de äldsta över 70 år. Ändå tycker Riddo att intresset för att medverka inte har varit lika stort som innan coronan.

– Vi är lite färre den här gången. Jag vet inte om det har med coronan att göra, men folk vill inte lika gärna binda sig jämfört med hur det var förr.

Unga kvinnor repeterar ett dansnummer.
Bildtext Fortfarande finns det mycket som ska finslipas innan det är dags för premiär.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Däremot har Pargasrevyn även i år internationella deltagare. På scen ser vi till exempel Arabella Ross från Long Buckby i England.

– Jag studerar till skådespelare i London. Jag har min bonusmamma och halvsyster i Åbo och jag har kommit hit som aupair för ett år för att lära mig svenska. Jag har studerat svenska hemma i två år och då jag kom hit så var det så annorlunda, alla pratar så snabbt och mycket, säger Ross.

Ross har även jobbat som skådespelare i England och hon är imponerad över Teaterboulage.

– Det är fantastiskt, alla är så bra och älskar att göra teater. Jag har också lärt mig mycket om Pargas och Finland och samhället här och det är väldigt roligt, säger Ross.

Ung kvinna med långt hår i hästsvans.
Bildtext Arabella Ross från England har tyckt mycket om att vara med i årets revy i Pargas.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Roligt att spela teater med människor i olika åldrar

Normalt bör ungdomar som deltar i revyn gå på andra stadiet för att få vara med, men i år har revyn även några 15 åriga unga skådespelare som gör sitt slutarbete på Åbolands teaterskola. En av dem är Leaf Nordqvist.

– Jag är med i flera sketcher och danser, det har varit väldigt roligt. Det ger en hel annan inblick att spela teater tillsammans med människor i olika åldrar, jämfört med att bara spela teater med människor i ens egen ålder, säger Nordqvist.

Ljushårig ungdom med glasögon.
Bildtext Leaf Nordqvist har studerat på Åbolands teaterskola i flera år. Pargasrevyn är hennes slutarbete.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Teaterboulagets revy Ein rikit liitn revy har premiär den 2 november och spelas elva gånger fram till den 17 november. Förutom själva revyn så kommer det även att vara alkoholförsäljning på fredags- och lördagsföreställningarna. Och åtminstone ännu går det att få tag på biljetter.

– Billjettförsäljningen har kommit igång helt okej. Det är kanske lite segare än innan coronan och många väljer kanske att köpa biljetter i sista minuten. Men vi hoppas att så många som möjligt kommer och ser årets revy, säger producenten Lisa Taulio.

Ljushårig kvinna framför ett svart scenutrymme.
Bildtext Lisa Taulio är både producent och står på scen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

25 åriga Teaterboulage i Pargas ger "Ein rikit liitn revy"

14:43

Diskussion om artikeln