Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skador upptäckta i Olkiluoto 3

Från 2022
Uppdaterad 20.10.2022 09:54.
Bild av ett kärnkraftverk.
Bildtext Olkiluoto kärnkraftverk ligger i Euraåminne.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Industrins Kraft rapporterar att man hittat skador i anslutning till Olkiluotos tredje reaktor under underhålls- och inspektionsarbete.

Skadorna finns på tryckvattenpumparna i Olkiluoto 3:s turbin. Hur allvarliga skadorna är vet man inte ännu, säger Veli-Pekka Nurmi är säkerhetschef på Industrins Kraft till Svenska Yle.

Skadorna kommer troligtvis att påverka tidtabellen för när det nya kärnkraftverket kan sättas i fullt bruk, säger Industrins Kraft i ett pressmeddelande.

– Orsaken behöver utredas, säger Industrins Krafts kommunikationschef Johanna Aho till Yle Uutiset.

IK och leverantören Siemens kommer att undersöka skadan noggrannare. De försäkrar att skadorna inte utgör någon fara för kärn- och strålsäkerheten.

Enligt en expert som Hufvudstadsbladet talat med skulle det vara ett omfattande arbete ifall en hel pump måste bytas ut.

Vad händer med energikrisen nu?

Det har varit meningen att Olkiluoto 3 börjar producera el på heltid i december 2022 och hjälpa Finland med energiförsörjningen som fallit bort i och med sanktionerna mot Ryssland.

Industrins kraft uppskattar att elproduktionen kommer att försenas med två veckor, och att den kan köra i gång i slutet av december.

Johanna Aho, kommunikationschef vid Industrins kraft, sa till Yle uutiset på onsdagskvällen att det just nu ser ut som att testkörningen kan fortsätta den 13 november.

Enligt Juhani Hyvärinen som är professor i energiteknik vid LUT-universitetet i Villmanstrand kommer Finland troligtvis att klara av vintern – också ifall Olkiluoto 3 inte fungerar i december.

– Den nordiska marknaden kan nog försörja oss med el, men priserna skulle vara lite högre än med reaktorn, säger han till Yle Uutiset.

Det här gäller ifall det blir en normal vinter. Men om vintern blir väldigt kall och problemet med reaktorn vara länge kan det bli elbrist.

Enligt prognoser kommer vintern i Finland och resten av Europa att vara mild.

Det här är Olkiluoto 3

  • Kärnreaktorn Olkiluoto 3 är, till skillnad från kärnkraftverkets två andra reaktorer, en tryckvattenreaktor. Det finns bara några andra reaktorer av samma slag i världen.

  • Reaktorn är Europas största elproducent och har testkörts sedan mars 2022. I slutet av september kördes Olkiluoto 3 för första gången med full kraft.

  • Förra veckan pausades reaktorn för att undergå olika test och då lydde det att elproduktionen tas upp på nytt i slutet i oktober. Skadorna är troligtvis orsakade av testkörningen, säger IK.

  • Industrins Kraft kommer att publicera en noggrannare tidtabell om när kärnkraftverket kan tas i bruk inom de närmaste dagarna.

Källor: Industrins Kraft, STT, Sveriges strålsäkerhetsmyndighet

Artikeln uppdaterades 19.10.2022 klockan 7.37 med att det rör sig om flera skador och med Ahos kommentar, klockan 10.00 med Nurmis kommentar, klockan 10.38 med mera information och klockan 10.50 med Hyvärinens kommentarer. Artikeln uppdaterades klockan 22.04 med information om när elproduktionen uppskattas köra igång.

Artikelns rubrik ändrades 20.10.2022 klockan 9.54. Ordet kärnreaktor ströks.