Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mikko Karhunen, tullinspektör, Tullen

Tiotusentals finländare handlar olagligt läkemedel från utlandet – medicinerna innehåller oftast något helt annat än det de sägs göra

Myndigheterna varnar för illegal import av läkemedel som har köpts på nätet. Handeln med olagliga mediciner har ökat kraftigt, och de kan i värsta fall vara livsfarliga.

Uppdaterad 25.10.2022 08:00.

Privatpersoner får inte köpa läkemedel på nätet, om det inte är hos ett godkänt apotek inom EU. Men många gör det ändå.

Svenska Yles reporter Niklas Fagerström fick komma in i postens och Tullens lokaler för att se den strida strömmen av paket och brev.

I postens logistikcentral i Vanda passerar de flesta postpaketen och breven i Finland.

Här skickas varje vecka miljontals försändelser.

Tullen håller också till här, och man inspekterar många av försändelserna från utlandet.

– Vi genomlyser nu ett brev som vi tror innehåller läkemedel, berättar tullinspektör Mikko Karhunen.

Brevet körs igenom en maskin och på en närliggande datorskärm kan han sedan se att det tycks innehålla flera piller. Det ska sedan analyseras noggrannare.

Miljontals förpackningar fastnar hos Tullen

En trend myndigheterna har märkt är att antalet läkemedelsförpackningar som olagligt skickas till vårt land har ökat kraftigt.

Totalt handlar det om flera miljoner läkemedelsförpackningar som fastnade i Tullen i fjol – betydligt mer än året innan.

– Under ett år handlar det säkert om tiotusentals finländare som köper läkemedel från utlandet. Problemet är att många inte inser hur opålitliga webbsidor som säljer läkemedel kan vara, och hur stor hälsorisk de läkemedel som säljs där kan utgöra, påpekar Hannu Sinkkonen som är övervakningschef på Tullen.

På läkemedelsmyndigheten Fimea berättar man att webbsidorna som säljer läkemedel har blivit allt fler, och också betydligt mer proffsiga än för bara några år sedan.

Skärmdump på en butik som olagligt säljer läkemedel till Finland.
Bildtext Webbsidor som riktar in sig på den finländska marknaden finns på finska, och de hävdar ofta att de är lagliga aktörer.
Bild: Yle

De kan också innehålla detaljerad information om de olika läkemedlen, och de betonar ofta hur lätt, ogenerat och billigt man kan köpa mediciner på nätet.

Vissa köper också läkemedel via sociala medier.

Man kan köpa allt från erektionsläkemedel, antibiotika och hjärtmedicin till cancermedicin, dopningspreparat och läkemedel som påstås hjälpa mot covid-19.

Kommer ofta ursprungligen från Kina eller Indien

Många av läkemedlen är piratkopior av receptbelagda läkemedel. Det finns alltså särskilda fabriker – troligen främst i Indien och Kina – som har specialiserat sig på att olagligt kopiera skyddade läkemedel, och sedan sälja dem.

I vissa fall kan det också handla om lagliga läkemedel som inte har fått försäljningstillstånd inom EU.

– Ännu för några år sedan var det främst billiga, vanliga mediciner vi lade märke till. Men nu verkar finländarna oftare köpa kopior av dyrare receptbelagda mediciner, kommenterar Hannu Sinkkonen.

Läkemedlen kan flygas in direkt från Asien, eller så via ett annat EU-land. Ibland kommer det också större partier till landet med lastbil.

Tullen öppnar upp och analyserar många läkemedelsförsändelser.

Det gör man i ett dragskåp för att inte utsätta sig för farliga ämnen som skulle kunna spridas i luften.

Under vårt besök visar sig en av försändelserna innehålla något som ser ut att vara ett läkemedel mot alkoholberoende – skickat från Kina till en privatperson i Finland.

Läkemedlen som beslagtas fotograferas också rutinmässigt, som bevis.

Den här bilden har Tullen tagit nyligen, i samband med ett beslag.

– Vi har apparatur som på bara några sekunder kan berätta vad ett visst läkemedel innehåller. Vi berättar inte exakt hurdan teknik vi använder oss av för att göra den här analysen, men vi kan ganska så pålitligt känna igen ungefär 12 000 olika ämnen, berättar övervakningschef Hannu Sinkkonen.

Vissa försändelser kan också skickas vidare till Tullens laboratorium som kan göra ännu noggrannare analyser.

Ett helt annat innehåll än väntat

Sinkkonen berättar att de olagligt importerade läkemedlen i de flesta fallen innehåller något helt annat än det som står på burken.

– Försäljaren kan till exempel ha köpt upp överblivna malariamediciner som håller på att bli föråldrade. Då en konsument köper värkmediciner så skickar försäljaren malariamediciner istället, men med en annan etikett på burken. Det är kanske det mest bedrövliga exemplet.

Vi har också sett att man har skickat murbruk förpackat i tablettform, istället för riktiga läkemedel

Hannu Sinkkonen, övervakningschef, Tullen

När man köper olagliga läkemedel på en sajt som inte är ett apotek så kan man aldrig vara säker på vad man får. På det sättet är det lite som rysk roulette

överprovisor Sami Paaskoski på läkemedelsmyndigheten Fimea

Sami Paaskoski betonar att finländska apotek som verkar på nätet brukar länka till Fimeas sajt, till en lista över webbplatser som får sälja läkemedel.

Genom att kolla på den så kan man säkerställa att man köper läkemedel lagligt, från ett riktigt apotek.

Tullen beslagtar de olagligt importerade läkemedlen och informerar mottagaren om beslaget.

För olaglig import av läkemedel så kan man riskera böter eller till och med fängelse, beroende på hur allvarligt fall det handlar om. Det är till exempel värre om det handlar om droger, dopningspreparat eller stora mängder tabletter.

– Folk förstår ofta inte att det är brottsligt att köpa läkemedel från inofficiella ställen på nätet. Det skulle definitivt behövas mer upplysning i den här frågan, säger Hannu Sinkkonen på Tullen.

Han tillägger att avsikten inte är att straffa folk som behöver läkemedel, utan att helt enkelt göra finländarna medvetna om att de borde använda officiella läkemedel och inte piratkopior eller annat som sägs vara läkemedel.

”Viktigt med upplysning för att minska problemet”

Både på läkemedelsmyndigheten och på Tullen säger man att mer samarbete mellan olika myndigheter kan behövas, för att öka folks förståelse i den här frågan.

– Det viktigaste skulle vara att det inte skulle finnas någon efterfrågan alls på olagliga läkemedel. Man borde inte beställa eller köpa dem, och då skulle man samtidigt inte heller riskera sin hälsa, påpekar överprovisor Sami Paaskoski på Fimea.

Tiotusentals finländare handlar olagligt läkemedel från utlandet

2:35

Diskussion om artikeln