Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Riksarkivets samarbetsförhandlingar berör inte enheten i Vasa

Riksarkivets skylt i Helsingfors.
Bildtext Riksarkivet inledde samarbetsförhandlingar på måndagen.
Bild: Yle/Anna Savonius

Riksarkivet ska minska sin personal med upp till 30 årsverken. Framtiden för enheten i Vasa är oviss och därför berörs inte personalen i Vasa av förhandlingarna.

På måndagen inledde Riksarkivet samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna kan leda till att personalen minskas med upp till 30 årsverken. Bakgrunden till förhandlingarna är det försämrade ekonomiska läget och en digitalisering av verksamheten.

Samarbetsförhandlingarna berör inte Riksarkivets enhet i Vasa.

– Enheten i Vasa står utanför förhandlingarna. Framtiden för enheten är oviss och utreds fortfarande och därför berör förhandlingarna inte den, berättar arbetsmarknadsjurist Kari Eskola på den fackliga centralorganisationen Akava.

Riksarkivets enhet i Vasa har sex anställda.

I Vasa förvaras arkivmaterial från myndigheter i Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten. Dessutom finns material från flera hundra privata arkiv som tillhör företag, föreningar, byar, släkter, familjer och privatpersoner.

Fackföreningen för informations- och arkivhantering TAAY godkänner inte digitaliseringen som en orsak till att skära ner på personalen, även om man förstår den trängda ekonomiska situationen.

– Ur arbetsgivarens pressmeddelande kan man få uppfattningen att digitaliseringen "sköter jobbet" och att det därför inte behövs personal. Det är ändå bara tio procent av Riksarkivets material som är digitaliserat och det finns arbete för flera årtionden framåt, säger TAAY:s ordförande Katja Klami.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Vaasan toimipiste on rajattu kansallisarkiston muutosneuvottelujen ulkopuolelle, skriven av Ulla Kuivasmäki. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas / Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln