Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina: ”Vi spårar all rysk desinformation på nätet” – med hjälp av artificiell intelligens gör de det på alla språk i alla länder

Tre män med VR-glasögon på sig.
Bildtext Bilden är symbolisk och tagen i Tallinn våren 2022.
Bild: Gustaf Antell

I många år har Ukraina bekämpat rysk propaganda riktad mot ukrainare. Nu har ukrainarna kommit på sätt att kartlägga och analysera rysk informationspåverkan på alla språk.

– Vi utvecklar programvara som automatiskt spårar all rysk propaganda i hela Europa och hela världen, säger Maryna Vorotyntseva, expert på desinformation och rådgivare åt presidentens säkerhets- och försvarsråd, Ukrainas högsta beslutande organ just nu.

Vorotyntseva betonar att vi måste förstå att Ryssland har specifika informationskampanjer som är anpassade till olika länder och språkområden.

– Det är jätteviktigt att analysera vilka olika narrativ Ryssland använder till exempel i Tyskland eller i spanskspråkiga länder. Latinamerika är viktigt globalt och vi måste ta propagandan som riktas ditåt på allvar.

Maryna Vorotyntseva talar på en konferens i Riga.
Bildtext Svenska Yle träffade Maryna Vorotyntseva (till höger) på en konferens om strategisk kommunikation och nya trender på sociala medier. Detaljer om den teknologi Ukraina har utvecklat för att spåra rysk propaganda på nätet presenterades bakom lyckta dörrar dit Yle inte hade tillträde.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Som exempel på ryska narrativ som används i många länder utanför Europa nämner Vorotyntseva rykten om att Ukraina har så många homosexuella och LGBT-personer att det har blivit ett samhällsproblem.

– Det är förstås inte sant, men det visar varför det är viktigt att kartlägga all rysk propaganda på alla språk. Ryssland producerar fake news för alla länder.

Jag föddes i Luhansk, vi ville inte skyddas eller bli befriade av Ryssland – det är bara deras narrativ

― Maryna Vorotyntseva, expert på desinformation

Ryska troll och så kallade bottar, det vill säga automatiserade datorprogram som utför enkla operationer, finns överallt på nätet och i synnerhet på sociala medier.

– De sprider falsk information varje, varje, varje dag. Det påverkar politiken i alla EU- och Nato-länder, säger Vorotyntseva.

Populistiska krafter utnyttjar medvetet lögner och propaganda i sina valkampanjer. Hon säger att det verkar som om symbiosen mellan många populistiska rörelser och rysk informationspåverkan är större än de flesta tror.

– Det är lätt att skapa politiska rörelser eller partier som klarar sig bra i valen, får inflytande i parlamenten och lyckas påverka beslut också i utrikespolitiken.

All rysk propaganda baseras på lögner, det är bullsh*t

― Maryna Vorotyntseva, expert på desinformation

Ett exempel på det här är hur många i Estland nu ifrågasätter de ukrainska krigsflyktingarnas äkthet. På nätet sprids information som antyder att en stor del av dem är unga ryska män.

Antaganden om att det finns ryska män som har infiltrerats bland de ukrainska flyktingarna har aktivt spridits av politiker från Estlands populistiska högerparti Ekre.

Ekre är i mitten av oktober Estlands största oppositionsparti med ett stöd i senaste opinionsundersökning på 27,5 procent.

Det är förstås viktigt att påpeka att det inte är troligt att rysk propaganda är den enda, eller ens den primära, källan Ekre använder sig av i det här fallet.

En maskin på gården på det ukrainska kulturcentret i Tallinns gamla stad som kan användas för att berätta gamla legender.
Bildtext En maskin på gården på Ukrainska kulturcentret i Tallinns gamla stad som kan användas för att berätta gamla legender. Den kulturella närheten till Ryssland bidrar till att Ukraina är bra på att genomskåda rysk informationspåverkan.
Bild: Gustaf Antell

– I Ukraina började de ryska desinformationskampanjerna år 2003, men jag förstod först år 2014 vad Ryssland har för intressen i Ukraina, säger Vorotyntseva. Jag är från Luhansk och såg då med egna ögon vad som hände.

Hon säger att de ryska missilerna har varit det absolut bästa vapnet i kampen mot ryska lögner.

– När missilerna flyger förbi ditt fönster blir det uppenbart vad som är sant och vad som är lögn.

Därmed är det också förståeligt att folk i andra delar av världen inte själva kan avgöra vad som är rysk propaganda.

– För Ryssland handlar det om långsiktiga operationer och vi måste nu kartlägga vad de gör i andra länder, säger Marina Vorotyntseva, expert på desinformation och rådgivare åt president Volodymyr Zelenskyjs säkerhets- och försvarsråd.

Två pojkar tittar på resterna av en missil.
Bildtext Bilden tagen i Kramatorsk i Donetsk oblast, Ukraina.
Bild: Lehtikuva