Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa Tor alltjämt orolig för idrottshallens skick – staden fattar beslut om en ny hall i december

Lovisa idrottshall 2016
Bildtext Idrottshallen i Lovisa genomgår inga större reparationer i väntan på att staden bygger en ny. Arkivbild.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Idrottshallen i Lovisa är i dåligt skick. Lovisa Tor är orolig för att hallen kan stängas innan en ny står klar om fuktskadorna och inneluften förvärras. Staden säger att en ny hall prioriteras i nästa års budget.

När en ny idrottshall i Lovisa kommer på tals har idrottsföreningarna dessvärre vant sig vid att ta stadens löften med en nypa salt.

När staden slog fast budgeten i december 2021 sköts bygget upp med ytterligare ett år, det vill säga att idrottshallen sannolikt börjar byggas först 2025.

Då sade Leif Holmberg som är ordförande för idrottsföreningen Lovisa Tor att han inte var förvånad över beslutet.

– Projektet har ju flyttats framåt i snart tjugo år. Klart att det är svårt med pengar, men på det här sättet blir det nog svårt för oss om det skulle hända något med bollhallen.

Den gamla idrottshallen eller bollhallen har en längre tid haft problem med inneluften och golvet. Trots mindre renoveringar av bland annat ventilationen finns det personer som inte kan vistas i hallen.

Spelare som står på huk i en ring.
Bildtext Lovisa Tor tränar och spelar sina matcher i Idrottshallen, men tränar också i Agricolahallen i Forsby. Arkivbild.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Nu i oktober är Leif Holmberg om möjligt ännu oroligare för verksamheten i hallen och för att byggstarten flyttas framåt.

– Det ser illa ut. Det har flyttats framåt i snart 15–20 år och det tar liksom aldrig slut. Det kommer hela tiden något nytt i vägen.

När staden reparerade idrottshallen sommaren 2017 gavs hallen fem trygga år till som nu har gått ut.

Problemen med inneluften kvarstår och golvet har börjat bågna i en knut vilket tyder på fukt som har samlats under golvet en längre tid.

I värsta fall kan det till och med bli förbud att använda hallen och det är inte trevligt

― Leif Holmberg, Lovisa Tors ordförande

– Där börjar redan vara svårigheter med golvet som borde åtgärdas och i värsta fall kan det till och med bli förbud att använda den och det är inte trevligt. Vi har ju inte annat än Agricolahallen, om det nu gäller innebandy, så nog är det en besvikelse, säger Holmberg.

Lovisa Tor spelar och tränar som vanligt i hallen och delar hus med flera andra föreningar, lag och grenar. Det är redan nu en kamp om träningstiderna och snart flyttar till exempel fotbollen sina träningar inomhus till vintern.

– Det är inte bara representationslaget som är där utan alla möjliga grupper, ungdomar, familjer och klubbar. Det är inte riktigt bra.

Arkitektskiss över idrottshall.
Bildtext För snart tre år sedan planerade idrottsföreningarna en stor hall i Gråberg. Arkivbild.
Bild: Vesa Yrjölä

I januari 2020 tog stadens idrottsföreningar initiativ till en stor allaktivitetshall i Gråberg med plats för tre spelplaner. Även här stampar det på stället.

– För tillfället finns det nog inga sådana planer. Staden var ju med när vi ordnade möten, men den skulle ha byggts i privat regi och så skulle staden ha hyrt hallen ett visst antal år och så skulle arrendet ha blivit stadens, säger Holmberg.

Dessvärre dög inte den planerade platsen i Gråberg eftersom åtminstone vägen till och från Lovisavikens skola hade blivit för lång då avsikten varit att också skolor och daghem hade utnyttjat hallen.

– Det var tal om en liten idrottshall i den nya skolan, men den drogs bort, på grund av kostnader, så därför blev skolan utan hall eller gymnastiksal. Det skulle ha underlättat och man hade kunnat bygga den här hallen var som helst i staden, säger Holmberg.

badminton-jippo i idrottshallen i lovisa
Bildtext Förutom innebandy spelas bland annat badminton, fotboll och korgboll i idrottshallen. Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

Staden satsar allt på en ny hall

Enligt bildnings- och välfärdsdirektör Kirsi Kinnunen finns en färdig projektplan för en ny idrottshall som ska behandlas av tjänstemän, sektioner och nämnder under hösten.

Ett förslag som omfattar placering, omfattning, kostnader och finansiering presenteras för stadsstyrelsen den 7 december och för fullmäktige den 14 december i samband med att staden slår fast budgeten och ekonomiplanen för de kommande åren.

Projektledningschef Ulf Blomberg bekräftar att staden inte har planer på att genomföra omfattande reparationer i idrottshallen inom den närmaste framtiden.

– Vi gör inget annat än så att säga plåsterreparationer och satsar allt på att bygga en ny hall. De avgörande besluten om den fattas i december, säger Blomberg.

Arkitektskiss över idrottshall.
Bildtext Så här föreställde sig idrottsföreningarna i Lovisa för ett par år sedan att en ny idrottshall kunde se ut. Arkivbild.
Bild: Vesa Yrjölä

Holmberg önskar att den nya idrottshallen byggs så snabbt som möjligt, men tror att bygget kan börja tidigast 2024. Han tror dessutom inte att det ekonomiska läget blir bättre efter bostadsmässan.

Han är dessutom fundersam över hur lång de redan reserverade pengarna i årets budget kommer att räcka.

– Den där summan verkar inte riktigt realistisk. Man har reserverat åtta miljoner, men det kommer nog inte räcka till. Det beror förstås på vad man bygger.

Avsikten med projektet i Gråberg var en hall med tre stora spelplaner, plats för mässor och konserter och läktare för 1 300 åskådare. Stadens alla föreningar hade varit med och fått planera sitt eget och hallen hade byggts efter föreningarnas behov.

– Om jag har förstått rätt så kan stadens nya hall bli bara en bråkdel av det. Staden behöver då fortfarande den gamla bollhallen för den används till mässor, tillställningar och allt möjligt annat och en sådan lokal behövs ju också. Man kan inte bygga en liten hall om man sedan inte kan använda den för de ändamål vi har, säger Leif Holmberg.

Hejarklacken skapar stämning

Holmberg betonar att en frisk och fungerande idrottshall inte bara är för lagen och dem som utövar idrott, utan lika mycket för publiken.

– Vi har en hejarklack som är jättekänd i hela Finland. De väntar alltid med spänning när vi kommer till bortamatcherna. Där är liv på läktaren och det är trevligt att komma hit och spela. Det är inte tyst på läktaren utan man hejar på lagen.

Marina Tolonen och Carita Liljendal bland Lovisa Tor supportrar.
Bildtext Lovisa Tor är känt inom innebandyn för sin hejarklack. Arkivbild.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Holmberg tycker att det skulle vara viktigt också för Lovisas del att också ge nyinflyttade en möjlighet att hitta en gemenskap och en identitetsskapande verksamhet då man på olika sätt försöker locka nya invånare till regionen.

Diskussion om artikeln