Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finska Fis-medlemmen: Inga ryska idrottare i vinterns tävlingar

Uppdaterad 19.10.2022 14:06.
Ryska skidåkare utanför vallabussen.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Situationen kring ryska idrottare har inte förändrats. Det slår Martti Uusitalo som är styrelsemedlem i Fis fast i en intervju för Yle Urheilu. Ryska åkare kommer inte att tillåtas delta i vinterns tävlingar.

I mars bestämde internationella skidförbundet Fis att inga ryska eller belarusiska idrottare skulle få tävla internationellt. Då en ny vintersäsong snart står för dörren gäller beslutet fortfarande.

– Inget har förändrats och jag har inte fått några indikationer på att det skulle ske. Ryska idrottare kommer inte att synas i Fis-tävlingar kommande säsong, säger Martti Uusitalo som är styrelsemedlem i Fis till Yle Urheilu.

Enligt Uusitalo har saken diskuterats i styrelsen och det slutliga beslutet fattas under Fis-mötet på lördag.

– På mötet konstaterar vi att det beslut som fattats kommer att gälla under kommande säsong. Efter mötet informerar vi att beslutet fortsätter att gälla.

Enhetlig syn i frågan

Förra månaden talade Michel Vion, generalsekreterare i Fis, om att man kan tänka sig att öppna dörren för ryska och belarusiska idrottare. Uttalandet väckte starka reaktioner i flera länder.

Uusitalo säger att det enligt hans uppfattning inte finns någon inom Fis som vill välkomna ryska och belarusiska idrottare in i värmen.

– Det har åtminstone inte kommit till min kännedom. Det finns en mycket enhetlig syn i den här frågan, säger han.

Även internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach säger att ryska och belarusiska idrottare fortsättningsvis ska vara portade.

– Sanktionerna mot Ryssland och Belarus måste kvarstå, sa han under ett tal i Seoul på onsdagen.

Bach vill också att idrottsförbunden ska följa rekommendationen.

– Fortsätt följ sanktionerna. Gör varken mer eller mindre för det delar den olympiska rörelsen, sa han.

Diskussion om artikeln