Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärminister Liz Truss grillades av det brittiska underhuset – hon ”beklagar sina misstag” men insisterar på att sitta kvar

Liz Truss i grillning i brittiska underhuset: "Det enda rätta nu är att fortsätta jobba" - Spela upp på Arenan

Oppositionens budskap var tydligt när premiärminister Liz Truss grillades av det brittiska parlamentets underhus: Hon borde avgå. Truss insisterade på att hon kommer att sitta kvar, trots att hon ”gjort misstag”.

Det brittiska parlamentets underhus utfrågningar är inte precis kända för att vara tysta och blygsamma, men särskilt på onsdagen var det bäddat för drama efter de senaste veckornas politiska turbulens som fick regeringen att backa om sitt kritiserade budgetförslag.

Truss möttes av buanden när hon anlände till frågestunden och det tog inte länge förrän oppositionens grillning var i gång.

– Nu när hon är här kanske hon kan berätta för oss hur det kommer sig att finansministern blev av med sitt jobb medan hon behöll sitt eget? frågade Labourledamoten Justin Madders.

Truss har inga planer på att avgå

– Jag har varit väldigt tydlig med att jag är ledsen och att jag har gjort misstag. Det rätta att göra nu under de här omständigheterna är att göra ändringar, vilket jag gjort, och att fortsätta arbetet och leverera för britterna, sa hon.

Labours partiledare och ledamot av underhuset Keir Starmer räknade upp en rad av Truss politiska planer som hon fått överge och undrade varför hon fortfarande sitter kvar.

Men Truss är fast besluten vid att fortsätta på posten och hon insisterade på att hon är beredd att fatta tuffa beslut.

– Jag ger inte upp utan kämpar vidare, svarade hon.

Keir Starmer undrar varför Truss sitter kvar. - Spela upp på Arenan

Osäkerhet i de egna leden

Dagens utfrågning är den första sedan Truss tvingades överge sin ekonomiska politik som ledde till kaos på marknaden och ilska inom det egna partiet.

Efter omfattande kritik mot regeringens budget fick man skrota de planerade skattelättnaderna, varpå Truss kickade sin finansminister Kwasi Kwarteng. Han hann sitta på posten i drygt fem veckor innan stafettpinnen gick vidare till Jeremy Hunt.

Det är bara 48 timmar sedan Hunt skrotade skattelättnaderna och varnade i stället för att det kommer att krävas stora nedskärningar för att rädda ekonomin.

De senaste veckorna har varit en katastrof för den nya premiärministern. Det nu skrotade budgetpaketet bestod av de ekonomiska löften som hon framförde under ledarkampen i det regerande konservativa Torypartiet.

Det knakar därför också inom de egna leden. Inom det konservativa partiet har ett flertal tunga politiker öppet ifrågasatt Truss möjligheter att sitta kvar på posten. Enligt obekräftade uppgifter ska upp till hundra av partiets parlamentsledamöter vara redo att kräva hennes avgång.

Efter utfrågningen meddelade ännu en konservativ ledamot, William Wragg, att han saknar förtroende för Truss.

Inflationen tillbaka på rekordhög nivå

Den brittiska inflationen översteg åter 10 procent i september, visar officiella data.

I augusti sjönk inflationen en aning, till 9,9 procent, från att ha legat på strax över 10 procent i juli. Siffran för september, som alltså offentliggjordes i dag, var 10,1 procent. Det är den högsta siffran på 40 år.

– Jag förstår att familjer runtom i landet har det svårt med stigande priser och högre elräkningar, sa Storbritanniens nya finansminister Jeremy Hunt i ett uttalande.

Han lovade att regeringen kommer att prioritera att hjälpa de mest utsatta medan man också ska se till att leverera ekonomisk stabilitet och långsiktig tillväxt som ska hjälpa alla.

Under dagens utfrågning sa Truss att hon har agerat i Storbritanniens intresse för att se till att uppnå ekonomisk stabilitet. Bredvid henne satt Hunt och nickade.

Oppositionen var inte övertygad och det verkar britterna inte heller vara. Enligt mätningar är hon den minst populära premiärministern; tio procent av britterna tycker att hon har gjort ett bra jobb, enligt marknadsundersökningsföretaget YouGov. Över tre fjärdedelar av britterna saknar förtroende för regeringen.

Källor: Reuters, AFP