Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland flyttar bort civila från västra Cherson och varnar för kommande ukrainsk offensiv

Uppdaterad 19.10.2022 15:30.
Två ukrainska stridsvagnar i en skogsdunge
Bildtext Ukraina har avencerat i Cherson under de senaste veckorna.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den ryska militären och ockupationsmyndigheterna i Cherson medger nu öppet att läget på floden Dneprs västra sida är mycket svårt. Ryssland har börjat en så kallad evakuering av civila från området.

Befälhavaren för de ryska invasionsstyrkorna i Ukraina, general Sergej Surovikin, medger att situationen i staden Cherson är svår.

Surovikin sa till rysk tv på tisdagskvällen att ukrainska styrkor beskjuter staden med raketer och att civilbefolkningen måste lämna staden och resten av de ryskockuperade områdena väster om floden Dnepr.

‒ Den ryska militären kommer framför allt annat att garantera invånarna en trygg evakuering, sa Surovikin.

Det är mycket ovanligt att högt uppsatta ryska militärer och beslutsfattare medger problem i kriget.

Försöker skrämma folk

Bilden av att de ryska styrkorna i Cherson är hårt trängda förstärks av att flera ryskutnämnda marionettledare i området meddelat att man inlett så kallade evakueringar av civilbefolkningen. Enligt Ukraina är det fråga om regelrätta tvångsförflyttningar.

Den ryska generalen Sergej Surovikin sitter framför en rad ryska flaggor.
Bildtext General Sergej Surovikin medger att situationen är svår för de ryska styrkorna väster om Dnepr.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ukraina kallar Rysslands agerande för en propagandashow och förnekar anklagelser om att man beskjuter civila mål i Cherson.

‒ Ryssarna försöker skrämma Chersons invånare med falska nyheter om att staden bombarderas av vår armé och samtidigt arrangera evakueringar som en propagandashow, sa Andrij Jermak som är chef för den ukrainska presidentens kansli.

Stormning inom kort

En av de ryska marionettledarna för Cherson-regionen, Kirill Stremosov, varnar för att ukrainska styrkor inom kort kan försöka storma staden Cherson.

‒ Jag ber er att ta mina ord på allvar. Jag talar om att evakuera så snabbt som möjligt, sa han på Telegram.

De av Ryssland tillsatta myndigheterna har talat om att förflytta upp till 60 000 personer under de kommande sex dagarna. Myndigheterna har också själva börjat lämna staden Cherson.

Ryssland har också förbjudit civila från att besöka Cherson under de kommande sju dagarna.

Nyannekterat område

Cherson är en av de fyra ukrainska regionerna som Ryssland säger sig ha annekterat. Staden Cherson var den första större staden som Ryssland lyckades inta under krigets inledningsfas.

Området väster om Dnepr utgör också ett brohuvud för en möjligt offensiv mot Odessa. Om området går förlorat försvinner samtidigt möjligheten att hota den extremt viktiga hamnstaden Odessa.

Rysslands president Vladmir Putin och fyra andra män håller varandra i händerna och firar att Ryssland annekterar delar av Ukraina.
Bildtext Det har gått under en månad sedan Vladimir Saldo (till vänster) deltog i annketeringsfirandet i Kreml.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

Lever i fantasivärld

Under de senaste veckorna har Ukraina avancerat i Cherson och de ryska styrkorna trängs in i ett allt mindre område med floden Dnepr i ryggen.

Om Ukraina lyckas återerövra hela det här området fram till Dnepr är det ett tungt slag för Ryssland. Dagens uttalanden kan ses som ett sätt att förbereda den ryska befolkningen inför den här möjligheten. Samtidigt strävar man efter att måla upp en ärorik bild av den ryska militärens stridsvilja.

Den av Ryssland utsedda guvernören för Cherson, Vladimir Saldo, förnekade i dag att Ryssland förbereder en reträtt. Men han medgav att den ukrainska militären förbereder en ny offensiv.

‒ För tillfället har vi inte möjlighet att slå tillbaka anfall och gå till motoffensiv. Staden kommer att hålla ut, vi vill bara skydda de fredliga invånarna. Soldaterna vet vad de måste göra, de kommer att hålla ut till döden, sa Saldo.

Ukraina har varit återhållsam med uppgifter om striderna i Cherson, men i dag lät en av president Volodomyr Zelenskyjs rådgivare förstå att en ny framryckning är att vänta.

”Det har inte ens gått en månad sedan det pompösa utlysandet av att Cherson annekteras och den andaktsfulla konserten på Röda torget. Nu har den självutlysta stadsadministrationen ceremoniellt börjat evakuera sig av rädsla för en kommande ukrainsk rättvisa. Verkligheten kan vara smärtsam när man lever i en fantasivärld”, skrev Mychajlo Podoljak på Twitter.

Källor: Reuters, BBC, AFP