Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåunga kanske får bandlokaler i Penselfabriken trots allt

Uppdaterad 19.10.2022 19:32.
Robert Palomäki i en stor industrihall.
Bildtext Här, i Penselfabriken i Östermalm, kanske Borgåunga kan musicera i framtiden. Arkivbild från februari då Robert Palomäki visade upp hallen. Han är en av de aktiva företagarna som föreslog konceptet för staden.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Borgå har saknat bandlokaler för unga sedan Borgbackens vattentäkt tömdes i december 2021. Under hösten har stadens ungdomstjänster, kulturtjänsterna och lokalitetsledningen utrett olika alternativ.

På sitt följande möte tisdagen den 25 oktober ska bildningsnämnden behandla frågan om övningslokaler för band.

Staden tackade nej till Penselfabriken i somras eftersom tjänstemännen tyckte att planerna var för omfattande och lokalen för stor för stadens behov. Det här särskilt eftersom man inte kan kombinera bandlokalerna med en skejthall då takhöjden är för låg. Nu tycks staden ändå ha ändrat sig.

Bildningsdirektör Sari Gustafsson föreslår att bildningsnämnden godkänner Penselfabriksalternativet. De två övriga alternativen som nämnden ska ta ställning till gäller lokaler i WSOY-husets källare och en hallbyggnad i Skaftkärr.

Penselfabriken ägs av bolaget RTV-Yhtymä. En grupp proffs inom medie- och musikbranschen har sina arbetsrum i en flygel i byggnaden och de kläckte idén om att göra Penselfabriken till ett musikmecka för både yngre och äldre. Om stadens bandlokaler flyttar in så kan företagarna hjälpa och stödja de unga.

”Pensselitehdas ry har ett unikt koncept, ett värdefullt initiativ av företagare och kulturaktörer inom den kreativa sektorn riktat till de unga. Det banar väg för en ny verksamhetsmodell lokalt men också mera allmänt”, skriver bildningsdirektör Gustafsson i ett pressmeddelande från staden.

Kvalitetssynvinkeln är avgörande.

”De unga får kamratstöd och mentorskap av personer som är proffs, och man kan tänka sig att servicekonceptets värde ligger i kostnadsskillnaden i jämförelse med andra anbud”, fortsätter Gustafsson.

En trummis sitter och spelar i en replokal.
Bildtext De unga Borgåbanden har länge levt i ovisshet. Arkivbild.

Staden har fått in hyresanbud på de tre lokalerna. Tjänstemännen räknar med en hyrestid på tio år. Alla tre alternativen skulle kräva ombyggnadsarbeten.

Den totala kostnaden för Penselfabriken är 600 000 euro medan bandlokaler i WSOY-husets källare skulle kosta 416 000 euro på tio år och hallen i Skaftkärr skulle kosta 475 040 euro.

I hallbyggnaden i Skaftkärr skulle man också kunna ha en skejthall eftersom det finns rum och där är tillräckligt högt i tak. Staden funderar på alternativ för skateboardhallen som ett separat ärende.

Diskussion om artikeln