Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Hur stort bostadslån ska du ta och hur övertygar du banken? Vi har samlat tips för dig som funderar på att köpa bostad

Från 2022
Nyckelknippa med nycklar och ett litet hus
Bildtext Att köpa sin första bostad är ett slut beslut, och det är mycket att hålla koll på i affären.
Bild: Mostphotos/ Aleksey Krukovskiy

Den här artikeln är för dig som funderar på att köpa bostad men tycker att det är svårt och skrämmande. Ekonomipodden My och Anka är panka hjälper dig så du får koll på vad som gäller och vad det lönar sig att göra.

Det är inte lätt att hitta rätt i djungeln med att spara, tolka bankens lånelöfte, ta lån och allt annat när det gäller att köpa en bostad.

Just nu är bostadspriserna på väg neråt. Trots att det ekonomiska läget ser dystert ut kanske du är en av dem som ändå överväger att köpa din första egna bostad. Om inte, kanske du ändå försöker spara till en bostad.

Här får du fem tips på hur du ska gå till väga och vad du ska tänka på då du funderar på att köpa bostad. Varje tips hänger ihop med ett avsnitt av podden My och Anka är panka.

1. Lönar det sig över huvud taget att köpa bostad?

Den första frågan som dyker upp vid bostadsköp är kanske om det är det smartaste beslutet ekonomiskt att köpa bostad.

För visst känns det vettigare att betala av på ett lån, för att sedan sälja sin bostad och eventuellt göra vinst på det, istället för att betala till en hyresvärd. Men det finns också risker med att äga sin bostad och du har ett större personligt ansvar att fixa det som måste fixas.

Poddprogramledaren My Tengström har hyrt lägenhet hela sitt liv och alla i hennes omgivning tycker att hon borde köpa lägenhet.

I sin podd diskuterar My och Anka Granroth med en ekonomirådgivare om det verkligen är det sämsta ekonomiska beslutet att välja att hyra lägenhet. Det visar sig att det i många fall kanske inte alls är ett så dåligt beslut. Lyssna på avsnittet nedan.

My har bott på hyra hela sitt liv: “Är det lika idiotiskt som det känns?”

32:21

2. Spara till en bostad i ett BSP-konto eller inte?

För att köpa en bostad med ett bostadssparkonto krävs tio procent av bostadspriset för att beviljas lån. Om du har sparat pengar på andra sätt, till exempel i placeringar, krävs bara fem procent.

Vad beror det här på och varför är ett så kallat BSP-konto då lönsamt?

My har inte sparat i BSP och funderar om hon borde – eller om det är ”för sent”. Hon vill köpa en bostad inom fem år och funderar på om BSP är det bästa sättet att spara eller inte. Lyssna på podden nedan.

"Varför har jag inte redan ett BSP-konto?" – det här behöver du veta om att spara för första bostaden

28:28

3. Du ska köpa bostad – hur stort lån ska du ta?

Finländare som äger en bostad har i genomsnitt 100 000 euro i lån. Just nu stiger också räntorna och en del låntagare har det redan svårt. Men hur ska man tänka kring lån?

Lån skrämmer Anka, och i podden funderar My på varifrån rädslan kommer och om den är realistisk. Vilka risker finns det med att ta lån, och lönar det sig att ta det största lånet du kan få?

I det här avsnittet ger en ekonomirådgivare sin syn på varför så många finländare är rädda för lån och hur du ska tänka för att göra smarta lånebeslut. Du får till exempel tipset att fråga banken hur stort lån du kan få och sedan pruta på summan med en fjärdedel.

"Gå till banken och fråga vad du kan få för lån, pruta sedan med en fjärdedel” – tips för smarta lån

33:13

4. Hur ska du övertyga banken att bevilja dig ett lån?

När du väl bestämt dig för att du vill köpa en bostad, hur kan du övertyga banken om att du är en pålitlig låntagare? Vad påverkar om du får lån och hur stort lån du får?

My har diskuterat lån med banker och fått olika svar av olika banker. Det känns som att dejta där du vill göra ett så bra första intryck som möjligt.

Men går det egentligen att påverka lånet med vad du säger och hur du presenterar dina uppgifter? Lyssna på podden nedan.

My ansöker om bostadslån hos banken: "Det är som att försöka imponera på första dejten"

33:35

5. Vilket lån ska du välja när du fått flera låneofferter?

När du har talat med banker och fått låneofferter är det inte så lätt att välja vilket lån du ska ta. En låneoffert är ofta flera sidor långt med byråkratisk text. Så vad behöver du veta för att välja rätt lån för dig?

Vet man någonsin vilket lån som är det bästa? Vad ska du fokusera på och vilka siffror är det du ska titta på? Vilken ränta vill du ha, hur långt lån vill du ha?

Alternativ som ränteskydd, betalningsfria månader och egna besparingar är frågor som du måste ta ställning till. Det kan vara bra att ha koll på på förhand och ha lite tankar om vilket slags lån du vill ha.

Anka hjälper My tyda låneofferter – så här känner du igen ett bra bostadslån

32:02

Mer om ämnet på Yle Arenan