Företaget Trälunds ved har fått en succéstart – grundarna är själv för unga för att leda aktiebolaget
Det började med en klyvmaskin och nu täljer kusinerna Adrian Berglund och Valter Berglund nästan guld när den röda maskinen kapar och klyver ved till både privatpersoner och företag.
Adrian Berglund och Valter Berglund går båda i Ekenäs gymnasium och deltar i en kurs om ung företagsamhet. Kursen startade i samband med skolstarten i augusti och pågår hela läsåret.
Vi märkte en bra möjlighet när vi såg att energipriserna går upp
― Gymnasiestuderande Valter Berglund
När de inte lär sig entreprenörskap i teorin, jobbar kusinerna Berglund på en industritomt i Horsbäck i Ekenäs där det nyligen fällts en del tallar. De här tallarna har delvis redan blivit ved medan några stockar väntar på att gå genom klyvmaskinen. På tomten finns också björkstockar från en sommarstugstomt.
Deras affärsidé är att sälja ved. Det kan låta simpelt, men ligger helt i tiden eftersom efterfrågan är stor.
– Vi märkte en bra möjlighet när vi såg att energipriserna går upp, säger Valter Berglund.
Han är 16 år. Kusinen Adrian Berglund är 17 och har också ett bra argument till att de grundade företaget.
– Vi började när pappa köpte klyvmaskinen. Först gjorde vi ved till familjen, men sedan började vi sälja.
Killarna är inga noviser vad gäller den här sortens arbete, men träden har de inte fällt. De tror sig nog kunna hantera en motorsåg, men de kommer att beställa och köpa färdig stock som de sedan gör till ved.
Grundar aktiebolag fast de är för unga
Eftersom det har visat sig att vedförsäljning är ett vinnande koncept och köparna står i kö, har kusinerna Berglund redan beslutat sig för att det här företaget inte kan upphöra till sommaren.
De har därför slopat konceptet med uf-företag, där uf står för ung företagsamhet, och har i stället grundat ett aktiebolag. Adrian och Valter är ändå egentligen för unga för att leda ett aktiebolag, men här har man funnit en lösning.
– Nu är det faktiskt så att vi måste vara 18 så Adrians pappa är verkställande direktör, förklarar Valter Berglund.
Valters pappa är företagets styrelseordförande.
– Just nu är vi bara delägare, fortsätter Valter Berglund.
Företaget heter Trälunds ved och på industritomten i Horsbäck finns en presenningshall. I en del av hallen finns torr ved som väntar. Det mesta av veden är redan reserverad.
Ute finns en hel del stora säckar med ved som Adrian Berglund och Valter Berglund kluvit den här hösten. Den måste torka och kan alltså inte säljas ännu. Kusinerna väntar också på att få ett FO-nummer så de kan börja fakturera för den ved de i princip har sålt.
Ung företagsamhet i 20 år
Ung företagsamhet är egentligen en förening, en ideell organisation som ursprungligen skapades av Svenska handelshögskolan ”Hanken” för jämnt 20 år sedan.
Organisationen erbjuder skolor avgiftsfria program om arbetsliv, ekonomi och företagsamhet. Målet är att gynna just det som namnet säger; ung företagsamhet. Unga ska tro på sig själva, sysselsätta sig och kanske också andra. Dessutom ska de lära sig sköta sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt.
Lärarens roll, i den skola som håller kurser i ung företagsamhet, är att stödja och handleda studerandena.
Kursen i Ekenäs gymnasium leds av Shweta Shingla som undervisar i filosofi, religion och psykologi, men som också är företagare vid sidan av sitt lärarjobb.
– Min tanke är att ungdomarna ska lära sig företagande redan nu så det inte känns så svårt om de vill starta ett företag senare.
Flera av ungdomarna som går kursen i ung företagsamhet har föräldrar som är företagare, men det här gäller inte alla, säger Shweta Singla.
En del av de som gick kurserna före pandemin har också fortsatt efter att kursen tagit slut.
― Lärare Shweta Singla, kursledare i ung företagsamhet
Kursen i ung företagsamhet har ordnats i Ekenäs gymnasium tidigare, men på grund av coronapandemin arrangerades den inte på ett par år.
Det här läsåret råkar det sig vara bara pojkar som går kursen i ung företagsamhet. Flera flickor hade anmält sig, men det visade sig att uf-kursen krockade med andra gymnasiekurser.
Förutom kusinerna Adrian Berglund och Valter Berglunds företag Trälunds ved finns det flera andra nystartade, så kallade uf-företag.
Ett nystartat uf-företag designar och tillverkar smycken för män.
– De har koll på att det är ringar som unga män vill ha, inte till exempel armband, säger kursledare Shweta Singla.
Flera uf-företag vid Ekenäs gymnasium satsar på snacks och annat ätbart.
Det finns ett uf-företag som säljer torkade örter och äppelchips via närmatsringen Reko i Ekenäs.
Ett annat uf-företag gör energibars av havre som också säljs via Reko.
Det finns ytterligare ett företag inom livsmedelsbranschen. Det är ett gäng pojkar som utvecklar senap.
– Flera av de här uf-företagen har också ritat sina varumärken efter en lektion i grafisk design, säger Shweta Singla.
Förutom marknadsföring lär kursen i ung företagsamhet också ut grunderna i bokföring och de unga företagarna lär sig också att skriva sina egna fakturor.
Jag antar att det blir en hel del att göra när man driver eget, men det blir i stället bra i slutändan
― Gymnasiestuderande Adrian Berglund
När läsåret är slut, det vill säga senast vid månadsskiftet maj-juni nästa år ska de här uf-företagen avvecklas, men det är möjligt att fortsätta med företaget i någon annan form.
– En del av de som gick kurserna före pandemin har också fortsatt efter att kursen tagit slut, säger Shweta Singla.
Målet är att bli företagare
Kusinerna Adrian Berglund och Valter Berglund ska alltså fortsätta med Trälunds ved efter läsårets slut.
Hur länge de tänker fortsätta inom just den här branschen är oklart, men båda vill bli företagare.
– Jag tycker om tanken att man själv får välja hur man jobbar och när man jobbar, att man inte behöver lyssna på någon som säger hur man ska göra, säger Adrian Berglund.
Adrian Berglund planerar gå i sin pappas fotspår, det vill säga vara företagare inom vvs-branschen.
– Det har intresserat mig länge och jag har varit med som liten och hjälpt pappa med olika saker, säger Adrian Berglund.
Också Valter Berglund hoppas på att bli företagare. Exakt inom vilken bransch är ännu oklart.
– Något som intresserar i framtiden, säger Valter Berglund och räknar upp liknande argument som kusinen Adrian.
– Det känns bra att kunna bestämma och jobba åt sig själv, säger Valter Berglund som är medveten om att den så kallade friheten med att vara företagare innebär mycket mera arbete och slit än för en anställd.
– Jag antar att det att det blir en hel del att göra när man driver eget, men det blir i stället bra i slutändan, säger Adrian Berglund.
