Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Restaurangbranschen ser positivt på julsäsongen – trots stigande priser och brist på arbetskraft

bild på en kock som lagar mat
Bild: Sandra Crawford/Yle

Hotell- och restaurangbranschen tog mycket stryk under coronaåren. Arbetskraftsbristen är fortsättningsvis ett problem. Detta trots att många restauranger för tillfället har sitt på det torra vad gäller personalen.

Många blev utan jobb och andra valde att helt byta bransch när coronarestriktionerna helt stängde dörrarna eller åtminstone ströp kundmängden kraftigt.

Timo Lappi är vd på turism- och restaurangförbundet MaRa.

Bortser man en stund från arbetskraftsbristen så säger Lappi att hösten och julsäsongen ser rätt lovande ut.

– Den här hösten ser ganska bra ut och också julsäsongen ser bra ut.

Så vintern ser ganska bra ut trots att alla kostnader har ökat?

– Det kommer att bli tuffare men för tillfället är det ganska bra. Konsumenterna använder servicen ganska bra här i Finland, säger Lappi.

Även om julsäsongen ser ut att bli bra så är det svårt att förutse hur läget kommer att vara efter årsskiftet.

Timo Lappi, vd för MaRa.
Bildtext Timo Lappi.
Bild: Anna Wikman / Yle

Utländsk arbetskraft behövs

Och så var det det där med arbetskraften. Situationen är mycket dålig, säger Lappi.

Han konstaterar att det föds för lite barn i Finland och att det behövs mer arbetskraft utifrån. Det gäller förstås på det stora hela, inte bara just branschen i fråga.

Lönerna då? Vad finns det för spelrum där?

– Varje bransch på den öppna marknaden kan betala sina arbetstagare enligt vad lönsamheten tillåter. Vår bransch gjorde stora förluster under pandemin och nu har priserna stigit. Det försvagar lönsamheten.

KPO: ”20 procent av arbetskraften försvann”

Handelslaget KPO är verksamt från Ylivieska ner till Vasa och till dem hör bland annat restaurangerna Rosso och Amarillo och hotellen Vaakuna och Royal i Vasa.

Riku Asukas är divisionsdirektör på KPO och han säger att arbetskraftsläget just nu är helt okej. Men läget kan förändras snabbt.

Och nu när kommersen har börjat rulla igen efter coronarestriktionerna så finns det ett stort underskott att fylla sett till personalen.

– För KPO:s del försvann 20 procent av arbetskraften under pandemin och det underskottet försöker vi nu hela tiden fylla. Det är en stor utmaning att få mer folk till branschen, säger Asukas.

Mies katsoo kameraan.
Bildtext Riku Asukas.
Bild: Anna Wikman / Yle

Så var ska man då hitta folk? Asukas säger att även deras personal blir mer internationell och den trenden kommer fortsätta. Det handlar också givetvis om att få unga intresserade av branschen.

Visit Vasa: ”Positivt fram till julen”

Turism- och restaurangförbundet har grundat arbetsgrupper för att öka branschens dragningskraft. Nästa vår ska man också ordna ett läger i Vasa där alla deltagare garanteras ett sommarjobb inom branschen.

Och på tal om Vasa så ser läget just nu förvånansvärt bra ut, enligt Max Jansson på Visit Vasa.

– Men vi lever en månad åt gången, med tanke på allt som händer ute i världen. Men hösten och fram till julen ser det positivt ut, bra med bokningar. Sen får vi se vad början av nästa år för med sig, det hänger väldigt mycket på energipriserna.

Vad har du fått för signaler från företag och hotell gällande personalläget?

- Vi har många restauranger som håller stängt en eller två dagar i veckan på grund av att man inte får personal. Och det är ju väldigt beklagligt, för det finns nog kunder. Där har vi en stor utmaning, men jag skulle inte säga att det är omöjligt, säger Jansson.

Brist på kockar och utbildat folk

Men de krögare och hotellägare som Yle Österbotten fick tag på har inte någon akut brist på personal just nu.

På restaurang Faros i Vasa säger ändå krögare Michael Ekman att det är svårt att hitta folk, och för Faros del är speciellt sommarsäsongen utmanande.

man framför båtrestaurang
Bildtext Michael Ekman.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Och den här sommaren var det extra svårt.

– Vi hade brist, speciellt på kockar. Vi tvingades förkorta öppettiderna och kunde inte hålla öppet på söndagar.

Ekman upplever att boven i dramat är nedstängningarna som gjorde att många sökte sig till andra branscher.

På Hotel Astor i Vasa lyfter vd Petra Gästgivars Lundberg upp att de flesta som idag söker arbete hos dem inte har utbildning inom branschen.

Det här ser hon som mycket problematiskt.

– Här på Astor har vi läget under kontroll just nu. Problemet är att branschen inte har utbildat folk, så man får själv utbilda till stor del, menar Gästgivars Lundberg.

Många kommer direkt från högstadiet.

– Plus att när man kommer ur gymnasiet så finns det ingen restonomlinje här i Vasa längre.

Då blir man i så fall tvungen att utbilda sig tillsammans med de som just gått ut nian på Vamia, och det tror Gästgivars Lundberg avskräcker många från att välja restaurangbranchen.

– Det finns helt enkelt ingen skola att välja i vår region.

Tidigare utbildade Vasa Yrkeshögskola restonomer men linjen lades ner för snart 10 år sedan.

Hon tycker att man måste få de unga att se att branschen är väldigt rolig och att det finns arbete.

Tufft men bra i Närpes

På Hotel Red & Green i Närpes säger vd Cisse Grönholm att det är svårt att hitta personal eftersom man behöver kunna svenska, finska och engelska för att jobba i receptionen och i restaurangen.

– Visst är det tufft, konstaterar Grönholm.

Men för tillfället är personalläget väldigt bra. Man har rent av nästan lite för mycket folk.

– Och i köket har vi mycket folk tack vare Yrkesakademins vuxenutbildning för kockar, säger Grönholm.

Och just i Närpes är en hel del av dessa såna som tidigare jobbat i växthusbranschen.

När man hittar bra personal så ska man sköta om dem och hålla i dem, konstaterar Grönholm. Tappar man någon är det svårt att hitta en ersättare.

En kvinna med glasögon står bakom disken på en restaurang.
Bildtext Cisse Grönholm.
Bild: Yle/Juho Teir

Språk och andra krav

På Aveny Café i centrum av Vasa säger ägaren Annica Håkans att det är väldigt svårt att hitta personal. Och det främst på grund av olika bestämmelser och krav inom restaurangbranschen, men också det att man ska behärska flera olika språk.

Håkans berättar dock att hon hela tiden har folk som kommer in och hör sig för om arbete. Men det faller på just bristande kvalifikationer.

Just nu har hon anställt ett par studerande från Helsingfors och är riktigt nöjd med läget.

Svenska Klubben ser fram emot julen

På Restaurang Bacchus och Svenska Klubben säger krögare Patrik Gunell att personalläget är riktigt bra. För honom verkar det som att folk har hittat tillbaka till branschen sedan restriktionerna slopades.

– Många har sökt de fasta tjänster vi lediganslagit och det finns mycket intresse bland studerande som vill jobba vid sidan av studierna. Och det var ju helt borta under själva coronaåren.

Patrik Gunell, krögare på Svenska Klubben i Vasa.
Bildtext Patrik Gunell.
Bild: Anna Wikman / Yle

Man behöver inte känna sig oroliga inför julfestsäsongen.

– Inte det här året. I fjol höll vi andan men vi fick det löst. I år ser det helt fantastiskt ut på personalfronten, säger Gunell.

De stigande priserna då, är det något man går och funderar på?

– Ja, givetvis är det något som påverkar vår bransch otroligt mycket eftersom vi säljer mat och dryck. Priserna ändrar veckovis, så man får göra menyn efter priserna och se vad som finns tillgängligt. Man tar en månad i taget ungefär.