Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentets Sacharovpris går till Ukrainas folk

En man står på en förstörd rysk stridsvagn. Han håller upp den ukrainska flaggan.
Bildtext Årets Sacharovpris går till det ukrainska folket.
Bild: Maxim Fedorov / Yle

EU-parlamentets männsikorättspris Sacharovpriset går i år till det ukrainska folket. Beslutet är väntat eftersom merparten av parlamentet ställt sig bakom förslaget.

EU-parlamentets talmanskonferens har beslutat att bevilja årets Sachrovpris till det ukrainska folket för deras modiga motstånd mot den ryska invasionen.

Priset kommer att överlämnas till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, som mottar det som representant för hela det ukrainska folket.

Beslutet är väntat eftersom de största grupperna i EU-parlamentet stod bakom förslaget.

EU-parlamentet har sedan krigets början varit tydligt i sitt stöd till Ukraina. När Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talade till parlamentet via en videolänk endast några dagar efter krigets början fick han stående ovationer av parlamentarikerna. Ukraina godkändes som ett kandidatland till EU i juni.

Utses av parlamentet

Kandidaterna till Sacharovpriset utses av EU-parlamentet. För att en kandidat ska godkännas måste hen stödjas av en parlamentsgrupp eller minst 40 EU-parlamentsledamöter.

Efter det sållar parlamentets utrikes- och utvecklingsutskott ut tre kandidater. EU-parlamentets talmanskonferens utser sedan vinnaren från den här gruppen.

De två övriga kandidaterna till årets Sacharovpris var Colombias sanningskommission och Julian Assange.

Brett stöd

Det ukrainska folket nominerades av EU-parlamentets största grupp ‒ mittenhögergruppen EPP. Nomineringen stöds av socialdemokratiska S&D samt mittengruppen Renew Europe, det vill säga de tre största grupperna i EU-parlamentet.

Beslutet att ge priset till Ukraina är en klar markering från EU-parlamentet.

Sacharovpriset stöder tankefrihet

  • Priset är uppkallat efter den sovjetiska vetenskapsmannen, dissidenten och vinnaren av Nobels fredspris Andrej Sacharov (1921-1989).

  • EU-parlamentet ger priset till personer som – i likhet med Sacharov – ägnat sina liv åt en fredlig kamp för de mänskliga rättigheterna.

  • Priset ges för anmärkningsvärda insatser inom något av följande områden:

– Försvar av de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, särskilt yttrandefriheten

– Skydd av minoriteters rättigheter; respekt för internationell rätt; utveckling av demokratin och genomförande av rättsstatsprincipen.

  • Nomineringar till Sacharovpriset kan lämnas in av politiska grupper eller av vilken grupp som helst bestående av minst 40 ledamöter i Europaparlamentet.

  • Utrikesutskottet och utvecklingsutskottet fattar beslut om nomineringar. Därefter röstas det fram en lista med tre kandidater i alfabetisk ordning. Segraren utses av Europaparlamentets talmanskonferens som består av ledarna för parlamentets politiska grupper.

  • Prissumman är 50 000 euro.

  • Europaparlamentet upprätthåller kontakten med pristagarna och hjälper dem i försvaret av mänskliga rättigheter och stöder dem om de utsätts för fara eller hot.

  • Som tankefrihetens ambassadörer uppmuntras pristagarna att fortsätta arbetet för universella mänskliga rättigheter tillsammans med EU-parlamentet.

  • Det första priset gick 1988 till den då fängslade ANC-ledaren Nelson Mandela i Sydafrika och Anatolij Martjenko (postumt) från Ryska Federationen.

  • I fjol gick priset till den fängslad eryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Källa: EU-parlamentet