Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Matlagningsläger på höstlovet är jättepopulärt: ”Jag tycker mest om att skära morötter och gurka”

Matlagningsläger i köket
Bildtext Edith och Stella lär sig att laga stekta bananer med kulturproducent och matlagningslägerledare Heidi Schreiber.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Pad Thai, plättar och stekta bananer står på menyn på höstlovets matlagningsläger i Kyrkslätt. Luckan Kyrkslätt ordnar sitt första matlagningsläger på höstlovet, och intresset har varit enormt.

Jag kommer in i klassrummet på Winellska skolan, där barnen precis fått smaka på chili och några av dem springer runt i rummet och skrattar och ber om mjölk.

”Jag tycker mest om att skära morötter och gurka”

Två av deltagarna heter Edith och Stella. De är båda med på lägret för första gången.

– Det har varit jätteroligt, vi har fått göra olika maträtter. Det roligaste är att man lär sig nya saker och man får göra vad man vill. Här kan man lära sig att baka nytt, och laga soppa och så. Så om man vill lära sig att göra saker så kan man komma hit på höstlovet, säger Edith och tillägger att hon brukar laga mat hemma med sin mamma ibland.

Matlagningsläger i köket
Bildtext Edith och Stella förbereder fler bananer för efterrätten.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Är det svårt att laga mat?

– Nej, det är jätteroligt och lätt, säger Stella.

– Det beror på vilken sorts mat man lagar, är det något lätt som malet kött så är det lätt. Men att koka och steka är mest min sak, det tycker jag mest om att göra, tillägger Edith.

– Jag tycker mest om att skära morötter och gurka och sådant, säger Stella.

Ediths favoritmat är tortilla och nudlar och Stellas är spagetti och köttbullar.

I dag har eleverna i årskurs 1 till 3 lagat Pad Thai, något som är nytt för många av barnen. De vuxna gillade maten men barnen var inte helt övertygade.

– Vi tänkte att vi provar på olika matkulturer. I går lagade vi äkta finsk mat, makaronilåda och plättar. I dag provar vi asiatisk mat. Det gick inte lika bra hem men nu kan barnen laga kyckling och de lagade en jättegod kycklingwok. Vi lärare tyckte de var jättegott, men barnen var mer misstänksamma, säger kursens ledare Heidi Schreiber.

På kursen är Heidi Schreiber tillsammans med en annan kursledare ansvariga för en grupp på 16 barn. Schreiber jobbar på Luckan Kyrkslätt som kulturproducent, mest med barnkultur, men nu även som lärare på matlagningslägret.

Matlganingsläger i köket
Bildtext I köket ryms 16 barn, men enligt Heidi Schreiber skulle fler ledare behövas på lägret eftersom barnen behöver mycket hjälp.
Bild: Dominique Pashley / Yle

På sportlovet höll Luckan Kyrkslätt sitt första matlagningsläger i samma kök i Winellska skolan, och det var lyckat, så nu bestämde de sig för att ordna ett till läger nu på höstlovet.

– Vi på Luckan vill erbjuda program för barnen under höstlovet. De här barnen är i årskurs 1–3 och de orkar inte vara hemma en hel dag ensamma om föräldrarna jobbar. Nu kommer de hit på en kort dag och har meningsfull sysselsättning. Vi har också ett ganska starkt telefonförbud här, de får ta ett foto och skicka till sin mamma men annars använder vi dem inte, säger Schreiber.

– Det ska finnas meningsfullt innehåll för dem. De lär sig. I receptboken finns ett recept på plättar för en person. Mina barn lagar det hemma och nu kanske de här barnen vågar laga det också, det är bara att vispa lite ägg, mjöl och mjölk och så blir det plättar. Tre stycken plättar.

Fullbokat läger – men inte självklart att det kan ordnas igen

Intresset för lägret var mycket stort. Kursen blev snabbt fullbokad och många av de som anmält sig fick endast reservplatser. Max 16 barn får rum på lägret, eftersom det ryms fyra barn per kök.

– Vi borde ju vara minst fyra stycken lärare, eftersom de vill ha hjälp med allting. De är ju ganska unga så då borde vi vara en lärare per grupp, men vi försöker springa runt med Adonika och hjälpa alla och visa att ”det här är ett decilitermått”, ”sätt inte på spisen innan du har något i kastrullen”, ”nej bär inte äggen omkring och sätt dem inte på bordet så där, de rullar ner och krossas”. Vi hade några krossade ägg i går, skrattar Schreiber.

Matlagningsläger i köket
Bildtext Jag bjöds på en tallrik Pad Thai som barnen lagat till lunch på lägret. Det var mycket gott.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Jag blir bjuden på en god portion Pad Thai medan barnen sätter igång med att tillreda efterrätten – stekt banan. De läser recepten och använder varsamt både knivar och stekpannor, medan lärarna ser över barnen och instruerar dem.

– Vi vill att barnen lär sig att de kan laga mat själva, att de hittar självförtroendet i köket, säger Schreiber och förklarar hur man ska skära banan utan att skära sig på fingrarna.

– Samtidigt kommer de hit med väldigt olika baskunskaper, en del har kanske aldrig skurit en gurka medan andra kan baka genom att titta på ett recept. Vi har lärt ut allt möjligt; hur man sätter på en spis, hur man torkar bordet efteråt, hur en visp ser ut. Det har börjat ganska från grunden den här gången.

Vad är det roligaste med att hålla ett matlagningsläger för barn?

– Att se då de märker att de lär sig. De stod i går och tittade på plättreceptet och undrade ”va, hur gör man det här”, men när de stod och stekte märkte de att ”jag är ju jättebra på att steka plättar”. Deras triumf – de har fått lära sig något. Sen kan de gå hem och säga att ”jag kan laga plättar, får jag laga åt hela familjen?”, det är det bästa.

Matlagningsläger i köket
Bildtext Att steka bananer är lätt som en plätt då man går på matlagningsläger. Stella och hennes kurskamrat tycker att det är kul också.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Om det blir några läger i framtiden är ändå osäkert, det beror på om det finns tillräckliga resurser.

– Förhoppningsvis ordnar vi liknande läger igen, det beror på personalresurser och allt möjligt sådant. Men vi tänker be om feedback från barnen, om de skulle gå igen och vad som var bäst. Om vi ordnar läger igen så har vi lite kunskap i bagaget, säger Schreiber.

Diskussion om artikeln