“Ta hand om dina kompisar” – arbetslivsprofessor betonar psykiskt välmående i kristider
Coronapandemin, kriget i Ukraina, energikris och inflation. När den ena krisen följer den andra är det lätt hänt att stämningarna blir väldigt dystra.
Jarno Limnell, arbetslivsprofessor i cybersäkerhet, säger att det därför gäller att vara medveten om hur alla negativa nyheter påverkar en själv. Han betonar att det skulle vara viktigt för varje finländare att ta hand om sin mentala beredskap.
– Forskning visar att trygghet skapas på nära håll, i familjen, bland vänner, på arbetsplatsen och hobbyn. Det är i de här vardagliga sammanhangen som en trygghetskänsla uppstår.
– Jag uppmanar därför alla att agera ansvarsfullt och ta hand om sina kompisar.
Limnell kommenterade medborgarnas krisberedskap i Yles Aamu TV i morse.
Enligt Limnell gäller det också att ta hand om sig själv.
– Det handlar om helt vanliga saker, som att motionera, att ibland ta paus från nyhetsflödet och att vila. Att göra saker som man mår bra av helt enkelt.
Limnell tycker också det skulle vara viktigt att beslutsfattarna ingjuter hopp i befolkningen, istället för att betona alla risker och hot som finns.
– Människor behöver ett hopp om ljus. I samhället behövs en tro på att det kommer att bli bättre tider och att vi kommer att klara det här om vi stöder varandra.
Beredskapen på god nivå
Jarna Hartikainen, beredskapschef på försörjningsberedskapscentralen, säger att finländarna i allmänhet höjt sin krisberedskap sedan coronapandemins början och följt de anvisningar som myndigheterna gett.
– Under det senaste året har människor höjt sin hemberedskap på ett mer måttligt sätt, jämfört med början av pandemin.
Hemberedskap, krishantering och reservförråd – så här förbereder du dig för en kris
Praktisk handling och förberedelse kan lidra ångesten.
Också Jarno Limnell tycker att finländarna i allmänhet är väl förberedda. Han säger att det alltid lönar sig att vara beredd på olika kriser.
– Det viktigaste är att inte förlita sig på ett enda kort så att säga. Att man har förberett sig på alternativa sätt att agera hemma ifall något händer.
Limnell säger att många människor vänt sig till honom för att fråga vad de lönar sig för dem att göra nu i de här osäkra tiderna.
– Människor behöver klara direktiv från myndigheterna, fatt göra något skapar en känsla av trygghet. Därför tror jag konceptet om en hemberedskap på 72 timmar har blivit populärt och gått hem hos finländarna.