Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ät inhemska rotfrukter och kom ihåg potatisen – matexperten Camilla Holmström ger tips på mat som är bra för både plånboken och miljön

Från 2022
En kvinna tar en stekpanna ur ett skåp. Hon heter Camilla Holmström.
Bildtext Camilla Holmström lagar gärna soppor, grytor eller lådor av närproducerade råvaror.
Bild: Linus Westerlund / Yle

När matpriserna stiger är det bra att använda inhemska, lokalproducerade säsongsbetonade grönsaker och göra husmanskost. Dessutom tackar miljön.

Camilla Holmström är ämneslärare i huslig ekonomi i Karis svenska högstadium. Hon är också ordförande för Ekenäs landsbygds marthaförening.

Holmström förespråkar inhemska, lokala, säsongsbetonade råvaror och hon lever som hon lär.

– Jag tycker om att plocka bär och har frysen full med bär. På kvällen plockar jag fram en par deciliter, antingen blir det gröt eller fil beroende på hur morgonen ser ut. Jag lagar ofta soppor, grytor och lådor.

Ugnsbakade rotfrukter, bla morot, batat och rödbeta skurna  i stavar på en vit tallrik.
Bildtext Ugnsbakade rotsaker är både gott och billigt.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Inhemska rotfrukter och potatis är råvaror som Camilla Holmström gärna ser att vi använder som bas för både lunch och middag. De är både billiga, näringsrika och klimatsmarta.

– Det som jag lyfter fram när matpriserna har stigit allt mera är att sträva efter att äta så säsongsbetonat som möjligt och värna om våra rotfrukter och lyfta fram potatisen.

Dryga ut med baljväxter

Allt fler, speciellt unga vuxna, äter vegetariskt. Då förespråkar Holmström att använda just rotfrukter och dryga ut maten med baljväxter som är både billiga och nyttiga.

Planera veckans maträtter och ät säsongsbetonat för att spara pengar

11:00

Många väljer pasta eller ris när de har bråttom att laga mat, men det är inte det bästa alternativet, enligt Holmström:

– Kom ihåg rotfrukter! De är både billiga och hållbara.

Holmström påminner också att just frukt och bär och grönsaker är basen i kostpyramiden och hon förespråkar inhemska grönsaker enligt säsong.

Hon plockar själv gärna bär och svamp i skogen och det kostar ju ingenting.

– Jag tycker att vi ska vara väldigt tacksamma att vi bor i Finland och att vi har väldigt fina skogar. Jag skulle uppmuntra att plocka bär och svamp när det är säsong, och att frysa in så vi har under vinterhalvåret.

Använd närproducerat kött i mindre mängder

Om man vill äta kött eller fisk så förespråkar Camilla Holmström närproducerat.

– Gädda är en ganska bra fisk. Och om man har möjlighet till vilt är det en jättefin sak.

Kolme haukea jäällä.
Bildtext Gädda är bra och billig mat.
Bild: Jouki Väinämö / Yle

Att köpa närproducerat kött gynnar dessutom producenterna i närregionen och ger jobb, lyfter Holmström fram.

– Det är ju lite dyrare, men om man använder rotfukter som bas i till exempel en soppa, gryta eller wok så behöver det inte vara så mycket annat till. Då blir andelen kött mindre och på det sättet blir det billigare.

För att spara pengar är det också bra att planera veckans maträtter i förväg.

– Pratar vi om ekonomi och miljötänk så lönar det sig att göra veckomatsedel och titta på vad som är på erbjudande men också titta vad som finns kvar i kylskåpet och frysen som kan utnyttjas och på det viset skapa en matsedel för veckan – på det sättet sparar du också pengar.

Holmström påminner om att man kan laga större mängder av basrätter som soppor, grytor, lådor och wokrätter, och sedan frysa ner.

– Det är inte heller fel att äta samma mat två dagar i rad.

Gymnasiestuderande i Karis lär sig laga mat

Camilla Holmström är till vardags ämneslärare i huslig ekonomi i Karis svenska högstadium och hon har tillsammans med sina kolleger runtom i Svenskfinland konstaterat att det är ett ytterst viktigt ämne.

– Många har inte gjort så väldigt mycket när de kommer till sjuan och högstadietiden går väldigt fort.

En del ungdomar flyttar hemifrån redan efter grundskolan, andra gör det när de gått ut andra stadiet. Och då är det bra att ha baskunskaper i matlagning.

Efter höstlovet så kommer dessutom studerande i Karis-Billnäs gymnasium att ha möjlighet att lära sig mera om huslig ekonomi och matlagning.

– Vi har en kurs på fem veckor och 15 studerande nu anmälda. Det känns bra. Det är en nyttig grund som de sedan har och som belöning får de ett litet kompendium med välbeprövade recept som de kan ta med sig när de flyttar till sin egen studielya.

Diskussion om artikeln