Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Frida Krohn drömmer om studier på Teaterhögskolan: “Jag kör för fullt med det här och med hela mitt hjärta”

Frida träffar en vän på teaterhögskolan
Bildtext Frida träffar gamla vänner från studietiden i Lahtis.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Att komma in på någon av teaterhögskolorna i Finland är ingen lätt match. Då det handlar om en dröm, som många har närt sedan barnsben, känns det extra surt att bli nobbad. Men så länge passionen finns, kan man alltid försöka på nytt.

Det är en vanlig vardagseftermiddag på Teaterhögskolan i Helsingfors. Studeranden har samlats på det stora torget som öppnar sig genast vid ingången för att ta sig en bit mat på caféet. Då och då öppnas någon av de stora dörrarna och skådespelaradepter väller ut, röda i ansiktet efter påfrestande övningar i studiorna. Det är här Frida Krohn vill vara!

Torget inne på teaterhögskolan i Helsingfors.
Bildtext Torget är en mötesplats för studeranden vid Teaterhögskolan.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

– Nog vet man ju realiteterna, men man är så fast i sin passion och älskar det så mycket. Sannolikheten att komma in är liten, men samtidigt är det folk som kommer in, säger Frida Krohn.

Passionen väcktes tidigt

För Frida Krohn var det klart redan i rätt unga år att scenkonst eller skådespeleri framför kamera var något hon siktade på.

– Jag har uppträtt ända sedan barn. Jag var just den sortens flicka, som tillsammans med grannens tjej, gjorde något spektakel i vardagsrummet, som alla måste komma och titta på. Det var jätteviktigt. Vi hade någon liten keyboard där vi tryckte lite musik på scenen, berättar hon.

Frida Krohns dröm är Teaterhögskolan - "Jag vill det av hela hjärtat" - Spela upp på Arenan

Att man som skådespelare genom att spela olika roller, kan leva många liv, blev en aha-upplevelse för Frida Krohn.

– Jag minns att jag som liten hade en stress över att hinna göra allt jag ville under en livstid. Jag ville göra det här och det där. Så fick jag en kris i början av lågstadiet, att hur ska jag hinna med allt inom en livstid. Men jag fick ett ”Heureka-moment” när jag insåg att skådespeleri ju kunde ge mig allt det där. Det har hållit mig fast.

Det var jättenervöst, men samtidigt superroligt och jag trivdes genuint

― Frida Krohn

Då man tittar på antagningsstatistiken till Teaterhögskolan i Helsingfors inser man fort att det är många som får se sig besvikna. Bara ett par procent av de sökande kommer in. Frida Krohn har ännu inte lyckats.

– Jag minns första gången. Det kändes jätteskitigt, som om mattan drogs under. Det var jättenervöst, men samtidigt superroligt och jag trivdes genuint. Därför kändes det ganska surt. Speciellt första fasen är stressig. Det är så många sökande och du måste på något sätt bli uppmärksammad så att de hinner se dig och vill se mera av dig, förklarar hon.

Antagningsstatistik 2021

Sökande till linjen för scenkonst 1499

Antagna 33 (2,2%)

Sökande till linjen för regi 169

Antagna 4 (2,37%)

Sökande till linjen för dramaturgi 182

Antagna 4 (2,2%)

För tillfället studerar Frida teaterkonst vid Öppna universitet och finansierar sin vardag med att sköta barn. Drömmen om att bli professionell skådespelare är stark men hon är ändå rätt tillfreds med sitt liv.

– Jag studerade i två års tid i Lahtis och när jag kom därifrån hade jag en stark känsla att jag skulle vilja jobba med barn. Jag ville leka med lekens mästare och fick vikariat på ett dagis. Därifrån fick jag sen jobba hos privatfamiljer, berättar Frida.

Hennes roll som barnskötare ser hon som en egen skola i skådespeleri.

Frida iklädd hatt och filt.
Bildtext Alltid redo för lite skådespel.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

- Barnen lär mig få tag i njutningen, i fantasin och leken. De är jättebra lärare fast de är pyttesmå människor, konstaterar Frida Krohn.

Vid sidan om barnskötandet och studierna förbereder sig på nästa gång det är inträdesprov.

– Jag kör för fullt med det här och med hela mitt hjärta. Jag vill bli skådespelare och jag vill komma in på TEAK eller Näty, en liknande linje vid Tammerfors universitet, säger Frida Krohn.