Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland gick med i EU-kritisk skogsgrupp bakom ryggen på miljöministern – Ville Niinistö rasar

Uppdaterad 23.10.2022 10:49.
Maria Ohisalo och Antti Kurvinen
Bildtext Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) har börjat höja sin profil inom skogsbruksfrågor. Men att Finland gick med i skogsgrupp med Sverige, Österriket och Slovenien har inte diskuterats inom regeringen säger miljöminister Maria Ohisalo.
Bild: Silja Viitala / Yle

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen förbigick miljöminister Maria Ohisalo för att försvara den nationella skogsindustrin tillsammans med andra skogsrika EU-länder.

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) meddelade i måndags att Finland ska stärka sitt samarbete med andra skogsrika EU-länder för att försvara sin nationella skogsindustri inom EU.

”For Forest” är namnet på det nya samarbetet mellan de skogsrika EU-länderna Finland, Sverige, Österrike och Slovenien.

– Den här skogsgruppen, som består av fyra EU-länder, ska se till att EU inte överskrider sina egna grundfördrag. Skogspolitiken ska hållas inom den nationella beslutanderätten, sade Kurvinen till Ilta-Sanomat.

Det var i samband med jordbruksministrarnas EU-rådsmöte i Luxemburg som länderna undertecknade ett samarbetsavtal som innebär att de från och med nu kommer att bilda gemensamma ställningstaganden inom skogspolitiken inför ministerrådets möten.

Finland och Österrike förde fram ett initiativ om skogsövervakning och fick stöd av 19 EU-länder. Länderna vill ha ett nära samarbete mellan kommissionen och medlemsstaterna i fråga om skogspolitiken.

Kurvinen konstaterade att han stödjer harmoniserad skogsdata på EU-nivå, men vill att den strategiska planeringen av skogsanvändningen hålls på nationell nivå.

– Det finns mycket kunnande i klimat och naturskydd, men om skogsbruk kan man väldigt lite i Bryssel, sade Kurvinen till Ilta-Sanomat.

Niinistö: Kurvinen driver skogslobbyns agenda

Europaparlamentariker Ville Niinistö från De Gröna tycker att det ger en konstig bild av Finland att profilera sig i ett samarbetsorgan där man enligt Niinistö försöker sätta stopp för bättre miljökrav inom skogssektorn.

– På EU-nivå känns det ofta som om Kurvinen egentligen går emot skogsbrukets eget intresse. Om man alltid bara är emot allting så har man inte stort inflytande.

Ett av Kurvinens och Centern centrala budskap är att EU inte bör blanda sig i hur medlemsländerna sköter sina skogar. Niinistö säger att påståendet om att EU inte skulle ha kompetens i fråga om nationell skogspolitik helt enkelt inte stämmer.

– Det är ett missförstånd som görs med flit av Kurvinen och hans gäng. EU har såklart en kompetens när det handlar om miljö och klimatmål. Det är också i den finska skogsindustrins intresse att andra länder också följer samma regler, för om den finska skogsteknologin är bäst i världen, som de själva ofta säger, så borde de gynnas av att andra också gör så som vi gör i Finland.

Enligt Niinistö vill Kurvinen stoppa allt som EU gör inom klimat- och miljöpolitiken genast skogen nämns i förslagen. Han menar att det som Kurvinen kallar 'skogspolitik' egentligen handlar om att ha en bättre miljöpolitik i alla sorters landområden.

– Det är helt emot det som finländarna vill. Och det är viktigt att man påpekar att det här är väldigt ensidigt.

Ville Niinistö i talarstolen i Europaparlamentet.
Bildtext Europaparlamentariker Ville Niinistö anser att Kurvinen driver skogsindustrins och lobbyisternas intressen framom finländarnas allmänna intresse att bevara naturen.
Bild: © European Union 2021 - Source : EP

Niinistö jämför skogssektorn med den tyska bilindustrin, för att förtydliga vad han menar. Tyskland säger inte att EU inte får beröra frågan om bilarnas utsläpp bara för att bilindustrin inte nämns i EU:s grundfördrag.

– Det skulle vara så löjligt att ingen vågar påstå så. Såklart kan man minska utsläppen inom bilindustrin genom olika krav. Och på samma sätt kan man också ha miljöåtgärder och miljömål för naturskydd som handlar om skogsområden, säger Niinistö.

– På EU-nivån är det inget oklart med det här. Det är bara i Finland som Centerns populistiska politiker försöker förvirra saker.

Bakom ryggen på miljöministern

Ville Niinistö tycker att det är naturligt att EU-länder samarbetar, hans kritike handlar snarare om hur man gått tillväga.

– Vanligtvis är det så att man är överens i regeringen om man ska göra något sådant. Och när man vet vad skälet är, att Kurvinen vill bromsa naturskyddslagstiftning på EU-nivå, så tycker jag att det är helt emot regeringsprogrammet.

Helsingin Sanomat frågade miljöminister Maria Ohisalo om hon visste om att en sådan grupp var i görningen. Ohisalo svarade att saken inte har diskuterats inom regeringen.

På frågan om huruvida en enskild minister kan bestämma att Finland deltar i samarbetet, gav Ohisalo inget tydligt svar.

Regeringens splittring i klimat- och miljöfrågor har varit synlig den senaste veckan i frågan om återställning av skadad natur.

Sverige, som är med i den nya skogssamarbetsgruppen, röstade nej till förslaget med hänvisning till att EU inte har rätt att lägga fram förslag på skogspolitikens område, rapporterar Sveriges radio.

EU-ländernas skogsarealer i förhållande till den totala arealen.