Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Läkaren Jonne Juntura drömde inte om att bli psykiater förrän han själv blev deprimerad – nu når han ut till tiotusentals på Tiktok

En man i glasögon sitter på en röd soffa. Han ler stort.
Bildtext Vad är en psykos? Varför blir man deprimerad? Är det okej att en läkare googlar patientens symptom? Det är exempel på frågor som läkare och blivande psykiater Jonne Juntura reder ut på Tiktok.
Bild: Parad Media

I veckans Efter Nio berättar Jonne Juntura hur det är möjligt att han inte kunde uppfatta gränsen mellan sin egen depression och vanlig sorg – trots att han är läkare.

Det värsta var att vakna på morgonen. Så minns läkaren Jonne Juntura sitt liv för bara ett och ett halvt år sen.

– Jag tittade på klockan och såg att det var tolv timmar som jag bara måste vara innan jag kan sova igen.

Det var mitt i mörkaste december och Juntura var så deprimerad att han inte längre kunde jobba. Sjukledigheten – som skulle vara i några veckor – förvandlades till månader.

– Det var jättesvårt att fylla tiden. Det fanns ingenting som intresserade mig. De var de längsta månaderna och dagarna i mitt liv.

Men efter några månader fick Juntura en idé om hur han kunde skapa mening i sin nya tillvaro. Svaret fanns på videoplattformen Tiktok.

Hundratals videon, tiotusentals följare

I februari 2021 laddade Juntura upp sin första video på Tiktok. I den förklarar han varför köerna vid de psykiatriska poliklinikerna är så långa.

I det här skedet hade han börjat må bättre. Psykologen gav honom hopp och stöd, men framför allt hade medicinerna börjat kicka in.

Sedan dess har Juntura publicerat hundratals videon. Vad är en psykos? Varför blir man deprimerad? Är det okej att en läkare googlar patientens symptom? Det är exempel på frågor som Juntura reder ut.

En person håller i en vit telefon. I skärmen syns Tiktoks logo; svart bakgrund med en not och texten "Tiktok".
Bildtext Jonne Juntura ger inte individuella råd på Tiktok, det vore oetiskt. Han berättar istället om hur vården av psykisk ohälsa ser ut – och hur den borde se ut.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

I dag har han över 40 000 följare på Tiktok. Totalt har hans videon gillats över en miljon gånger.

– Det är inte bara patienter som inte vet hur depression ska behandlas, utan också många läkare. Vi behöver mer information om behandlingssätt och -alternativ. Genom Tiktok är det möjligt att nå ut till många.

I dag är Juntura helt symptomfri och tillbaka i arbetslivet. Som bäst håller han på att specialisera sig till psykiater.

Det ska inte vara patientens ansvar att veta vad som är normalt

― Jonne Juntura

– Mina egna erfarenheter kompletterar min kompetens som läkare. Det är lättare för mig att se vilka problem och vilka lösningar som finns. Till exempel vet jag från egen erfarenhet hur svårt det är att hitta en psykoterapeut, så nu försöker vi göra systemet snabbare på mitt nuvarande jobb.

Juntura äter antidepressiva än i dag. Han tycker att vi borde prata mer öppet om mediciner.

– Man talar mycket mer om psykoterapi, vilket är jättebra, men gällande medicinerna finns stigmat ännu där.

”Nästan omöjligt att få vård på svenska”

Gränsen mellan sorg och depression kan vara svår att uppfatta – även för en läkare som Jonne Juntura. Hans egen depression blandades med rätt normala känslor.

– Det hände en sak i mitt privatliv som gjorde mig ledsen av helt naturliga orsaker. Problemet var att jag inte kunde se när mitt dåliga mående blev onormalt. Jag tänkte att det bara hör till sorgeprocessen.

Samtidigt poängterar Juntura att det inte ska vara patientens ansvar att veta vad som är normalt.

En man i glasögon sitter på en röd soffa.
Bildtext Den som varit deprimerad länge kan ha blivit van vid sina symptom och tro att det är normalt. ” Därför är det viktigt att berätta om symptomen för någon annan, till exempel en vän eller familjemedlem. De kan ge dig ett annat perspektiv och säga att det här egentligen inte är normalt. ”
Bild: Parad Media

– Det är ju samma med somatiska sjukdomar. Man går till läkaren för att veta om det här är normalt eller inte. Därför ska tröskeln för att söka hjälp vara låg.

Men problemet är att tjänster för psykisk ohälsa har blivit nedprioriterade, säger Juntura. Därför är det inte lätt att få hjälp – framför allt inte på svenska.

Juntura har själv jobbat på den svenskspråkiga enheten vid Helsingfors psykiatriska poliklinik.

– Om situationen är dålig på den finskspråkiga sidan, så är det nästan omöjligt att få vård på svenska. Det finns mellan 30 000 och 40 000 svenskspråkiga i Helsingfors, men inom den offentliga sektorn har psykiatrin bara en tjänst för en svenskspråkig psykiater. Det är ju inte mycket. Dessutom har det varit svårt att fylla den tjänsten.

Se hela intervjun i Efter Nio på måndag den 24 oktober klockan 21 i Yle Fem och på Arenan.

Iina Kuustonens roller förändrar henne - Spela upp på Arenan