Hur förvandlas hockeylöften till toppnamn i NHL-draften? Stjärnagenten och Fredrik Norrena berättar: "Pojkarna kommer in som allvetande rebeller med tonårsvibbar och går vidare som vuxna män"
Då hockeyspelare i Finland fyller femton får spelaragenterna börja ringa. Anställer spelaren en agent är yrkesvalet i praktiken gjort. Och siktet inställt på NHL-draften tre år senare.
Fredrik Norrena har ett spännande och viktigt jobb. Som huvudtränare för TPS U20-lag har han under 2-3 år hand om lovande hockeyspelare som siktar på en proffskarriär i NHL.
Petteri Lehto har ett spännande och viktigt jobb. Som spelaragent representerar han lovande hockeyspelare som siktar på en proffskarriär i NHL. Samarbetet inleds oftast strax efter att spelaren fyllt femton.
Emil Hemming är i ett spännande och viktigt skede av sin hockeykarriär. 16 år gammal har han Fredrik Norrena som tränare och Petteri Lehto som agent och siktet inställt på NHL-draften om två år.
I Elite Prospects listning över spelare födda år 2006 är Emil Hemming en av endast åtta spelare som just nu klassas som Top Prospects i hela världen.
Sportsajten The Athletic lyfter upp honom som en av de spelare man bör hålla ögonen på de närmaste åren.
Vadslagsningssajten Lines går ett steg längre och tippar att Hemming blir vald som nummer tio och går till Anaheim Ducks.
Det allra hetaste finländska namnet inför draften 2024 är ändå Emils klubbkamrat Aron Kiviharju, som ligger i topp på nästan alla listor. Han har i höst gjort ligadebut i TPS som 16-åring. Liksom Emil är Aron en av agent Lehtos kunder.
– De där listorna har ingen betydelse, säger Lehto. Den enda listan som betyder något är den lista som presenteras inför draften om två år och den är hemlig fram till dess.
Tävling om de mest lovande spelarna
I Finland får en spelaragent inte kontakta en spelare eller spelare anlita en agent förrän han fyllt femton år. Agentverksamheten styrs av ett strikt regelverk och agenterna måste vara registrerade. Det finns i dag cirka femtio hockeyagenter i Finland.
Det innebär att tävlingen om de mest lovande spelarna är hård och att det är många som hör av sig efter 15-årsdagen. Så var det också för Emil Hemming, vars familj träffade och diskuterade med flera kandidater.
Valet föll på Kanadabaserade Petteri Lehto med närmare trettio års erfarenhet av branschen. Han behöver inte längre skapa sig ett namn och har råd att hålla sitt stall litet, men högklassigt.
För tjugo år sen hade han sextio kunder och fick jobba dygnet runt med att sköta deras ärenden. En av dem var för övrigt Fredrik Norrena.
I dag representerar Lehto ett femtontal spelare, bland dem storstjärnor som Patrik Laine, Mikko Rantanen och Kaapo Kakko. Lehto verkar inom Octagon Hockey, som ingår i en av världens största sportagenturer.
Emil upptäckte han av en händelse i fjol höstas.
– Jag var på Pohjola-lägret i Forssa för att kolla in min nya kund Aron Kiviharju och fick då syn på Emil. Jag fick höra att flera agenter redan varit i kontakt med honom, så jag kontaktade hans pappa och efter en lång diskussion med Emil och hans familj valde de mig.
För att en spelare ska intressera Lehto bör han ha NHL-potential.
Det att Emil spelat i U16- och U17-landslagen och gjort mål där väger tungt. Likaså det att han vuxit upp i en bra miljö och fått goda råd längs vägen. Dessutom är han storväxt och beredd att jobba hårt.
– Emil har de egenskaper som krävs för att bygga upp en proffskarriär, konstaterar Lehto.
Ur spelarens synvinkel innebär året då man fyller femton en vändpunkt på karriären.
– När jag fyllde femton och agenten kom in i bilden förändrades hockeyn från hobby till något annat. Är det så att man vill bli en toppspelare, måste man fatta sina beslut enligt det och börja satsa på riktigt, berättar Hemming i Sportliv.
Yrkesval vid femton
I beslutet att eventuellt satsa på en proffskarriär ingår två stora frågor: Vilket är viktigare för mig, skolan eller hockeyn? Och om jag satsar på hockeyn, var utvecklas jag bäst? Stora frågor för en 15-åring.
Emil valde hockeyn och diskussioner om följande klubbadress fördes med flera ligaföreningar. I samråd med agenten Lehto och sin familj bestämde Emil sig för Åbo och TPS.
Liksom flera av sina lagkamrater studerar han vid sidan av hockeyn på merkonomlinjen vid Åbo Yrkesinstitut.
Till skillnad från jämnåriga klubbkamraten Aron Kiviharju som ända sedan de tidiga junioråren representerat Turun Palloseura, har Emil redan hunnit flytta två gånger för hockeyns skull.
Sommaren 2019 flyttade hela familjen Hemming från Vasa till Esbo för de då 12- och 10- åriga sönerna Emils och Oscars proffsdrömmars skull, till Åbo flyttade Emil ensam.
I TPS U20-lag tränas han av tidigare landslagsmålvakten Fredrik Norrena.
Norrena vill inte ge någon exakt ålder för när en spelare är tillräckligt mogen att flytta hemifrån och klara sig på egen hand, men i vissa lägen är en flytt absolut nödvändig ur karriärsynpunkt.
– Spelar man i en förening som från U16 uppåt inte har ett tillräckligt bra lag som kan konkurrera på åtminstone näst högsta nivån, stannar utvecklingen obönhörligen upp.
I Kiekko-Espoo, där Emil spelade ännu förra säsongen, var han med om att vinna FM-guld i U18. Klubben har också två lag i FM-serien för U20, men där är det stopp. Därför valde Emil att flytta till en ligaorganisation redan nu.
Se Sportlivs minidokumentär om familjen Hemmings hockeysatsning på Arenan:

Självdisciplin a och o
Under de formativa år som Norrena har ansvar för spelarna utvecklas de både som idrottare och människor.
– Det handlar bland annat om självdisciplin vad gäller sömn, näring, skola, träning och lagkompisar. Våra juniorer vaknar tidigt, tränar tidigt, går i skola, tränar på nytt efter skolan. Tar man inte hand om sig bränner man ljuset i båda ändarna.
Samtidigt myser Norrena då han berättar om jobbet med de unga killarna.
– Pojkarna som är yngre, men tillräckligt lovande för att lyftas upp i U20-laget kommer in som rebeller med tonårsvibbar och de vet och kan allt. Som tränare måste man ha tålamod, men de utvecklas otroligt snabbt och plötsligt är de vuxna män som går vidare i livet.
Därmed är hans roll som tränare lite annorlunda än om han skulle träna ett seniorlag med vuxna män.
– Prioritet ett är att lära dem spela ishockey, lära dem vad som krävs för att bli proffs, lära dem ta hand om sin kropp, lära dem träna utanför isen. Och då man har pojkar som kommit in utifrån, måste man också se till att de har det bra och trivs i gruppen.
Enligt agenten Lehto har spelare i 15-årsåldern redan den skicklighet och spelförståelse som krävs. Det som återstår är att utveckla fysiken. Med ökad styrka blir skottet hårdare, balansen på skridskorna bättre.
I somras fick Emil Hemming känna på hurdan träningstakten på elitnivå är då han tränade tillsammans med NHL-proffsen Mikko Rantanen och Kaapo Kakko i Åbo.
– Emil anpassade sig bra till takten. Inget är förstås säkert i det här skedet, men han är på god väg, säger Lehto.
Bra spelare svåra att gömma
För spelare som Emil Hemming, som fått sin hockeyfostran i toppklubbar som Vasa Sport och Kiekko-Espoo, är det inget problem att bli upptäckt. Heter pappa dessutom Jonas Hemming och har spelat i flera ligaklubbar och många år utomlands är grenens karriärstig bekant.
Men vilka möjligheter har lovande juniorer i småklubbar långt från landets hockeymetropoler att komma fram?
– Bra spelare är svåra att gömma, säger Petteri Lehto. I Finland finns det alltid någon som får upp ögonen för dem.
Agenterna är inga talangscouter, men eftersom NHL-klubbarnas scouter börjar följa spelare först då de är lite äldre, ingår en viss scouting också i agenternas arbetsbild. Därför ringer telefonerna redan då spelarna fyller femton.
Men visst kan initiativet också komma från spelarens håll. Petteri Lehto får både samtal och e-post från föräldrar med stora planer för sina hockeyspelande söner.
– Då måste man vara ärlig. Ser jag inte tillräcklig potential tackar jag nej. Jag väljer vilka spelare jag vill ha som kunder och tävlingen om de bästa spelarna är hård. Alltid träffar det inte rätt, men det är vad jag strävar efter.
Emils vinter
Under pågående säsong då Emil Hemming är sexton och det ännu är två år till hans åldersgrupps NHL-draft, är målet att bara njuta av hockeyn.
I och med att allt åtminstone hittills gått bra för Emil i TPS, behöver spelare och agent inte hålla ständig kontakt just nu. Uppstår det problem kan kontakten vara daglig.
– De flesta problem är sådana som även andra haft och då kan jag stöda, uppmuntra och berätta hur andra kommit över dem, berättar Lehto som hunnit vara med om det mesta.
Någon formel för hur spelaren och agenten samarbetar finns inte. Spelarna är individer och vissa har större behov än andra att hålla regelbunden kontakt.
– Spelaren måste själv finna sin modell, mitt jobb är att hjälpa honom på karriärstigen.
Då spelaren är minderårig håller Lehto till en början också regelbunden kontakt med föräldrarna. Men det är spelaren som är agentens arbetsgivare och bestämmer hur han vill ha det.
– Ibland vill spelare inte stressa föräldrarna med beslut eller eventuella problem, men vore jag förälder till en minderårig spelare skulle jag nog vilja veta vad som är på gång.
Draften 2024
Trots att Petteri Lehto inte har mycket till övers för de kommersiella, inofficiella listorna över lovande stjärnspelare, ser han nog att de kan vara insiktsfulla. De sammanställs av människor som kan sin läxa, men någon betydelse har de inte. Själv ödslar han ingen energi på dem.
– I vinter har NHL-klubbarnas scouter fullt upp med att följa de spelare som är födda år 2005 och är med i draften nästa sommar, förklarar Lehto. Det viktiga för 2006-födda spelare är att lyckas under nästa säsong.
Även Emil försöker förhålla sig lugn trots snacket omkring honom.
– Om två år kan det se ut hur som helst, vi får se.
Om det inte blir som man tänkt
– Statistiskt är risken stor att man från U20 inte tar sig vidare till nästa steg och blir professionell hockeyspelare, konstaterar Fredrik Norrena.
Om ett tiotal spelare växer ur laget varje år och bara två till tre av dem får ett kontrakt med antingen TPS eller något annat ligalag, är andelen stor som tvingas inse att den stora drömmen knappast kommer att förverkligas.
Men livet går vidare.
– Spelarna är då i en ålder då man utvecklas som människa och inser att det finns annat i livet också. Många har själva kommit fram och velat diskutera och ofta har det hela gått ganska smärtfritt.
Varje spelare har gett Norrena minnen för livet och han är glad att ha kunnat hjälpa dem till en viss nivå.
– Jag vet att de alla kommer att klara sig tack vare den disciplin de har fått, så jag ser bara lyckliga slut egentligen.