Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liz Truss kortvarigaste brittiska premiärministern – så här såg hennes dagar vid makten ut

Uppdaterad 21.10.2022 07:42.
Liz Truss avgår - fortsätter på posten tills en efterträdare har valts - Spela upp på Arenan

Liz Truss hann endast vara Storbritanniens premiärminister i 45 dagar. På torsdagseftermiddagen meddelade hon att hon avgår efter flera turbulenta dagar med interna strider inom Torypartiet. Vi listar möjliga efterträdare.

– Jag har meddelat kungen att jag avgår. Jag kommer fortsätta på posten tills en efterträdare har valts.

Ett nyt partiledarval ska ordnas nästa vecka och vara klart före den 28 oktober. Frågan är däremot om det konservativa Torypartiet kommer lyckas ena sig och helhjärtat ställa sig bakom en ny ledare.

Om Torypartiet inte lyckas hitta en ny ledare blir det nyval. Labourpartiet har redan länge höjt röster om ett nyval.

Från drottningens död till totalkaos i regeringen – här är Liz Truss 45 dagar vid makten

Bakgrunden till Truss fall är den misslyckade budgeten som först ledde till att finansministern Kwasi Kwarteng tvingades avgå och nu även premiärministern.

Liz Truss har envist försökt klamra sig fast vid makten, men då allt fler konservativa politiker började kräva hennes avgång blev det för mycket.

Före Truss var det George Canning som höll rekordet för kortvarigaste brittiske premiärministern. Han satt på posten 119 dagar år 1827 innan han dog.

Vem kunde ersätta Truss på premiärministerposten?

Frågan nu är vem som kan tänkas efterträda Truss. Det finns flera vägar att gå för Torypartiet. Här listar vi fem möjliga efterträdare.

Rishi Sunak

Rishi Sunak
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den tidigare finansministern kunde kanske få revansch nu. Han förlorade partiledarvalet i september mot Liz Truss, men har bevisligen ett brett stöd inom partiet.

Han har hållit låg profil sedan Truss slog ut honom och har ingen ministerpost i Truss regering.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt i blå kavaj
Bild: James Veysey/Shutterstock/All Over Press

Tidigare handelsminister Penny Mordaunt hörde till favoriterna under den senaste partiledarkampen.

Rätt länge såg det ut som att det var hon som skulle utmana Rishi Sunak i september. I den femte och sista omröstningen slogs hon dock ut.

Hon ses som ett oprövat kort av vissa, men hon har goda relationer till partiets ledamöter i och med sin position som underhusets ledare. Hon har dessutom lyckats hålla låg profil nu under Truss budgetkris.

Boris Johnson

Boris Johnson som håller avskedstal dagen då han ska lämna premiärministerposten formellt.
Bild: Marcin Nowak/Shutterstock/All Over Press

Johnson kräver knappast någon längre introduktion. Sviterna av partygate blev hans fall tidigare i höstas. Flera avhopp inom hans regering tvingade honom att avgå som premiärminister.

Han är ändå fortfarande populär inom partiet och det är möjligt att en del ser honom som en person som kunde vända på skutan.

Han ogillas ändå av stora delar av befolkningen och står fortfarande inför en formell utredning om huruvida han vilseledde parlamentet i och med festerna på 10 Downing Street.

Ben Wallace

Ben Wallace vid ett talarpodium.
Bild: Luka Dakskobler / AOP

Försvarsminister Ben Wallace kan ligga bra till. Han har, precis som Mordaunt, lyckats att inte dras in i budgetkrisen och har ett gott anseende inom partiet.

Han ställde dock inte upp i den senaste partiledarkampen, trots att han är populär bland partiets medlemmar.

Han kunde ha en fördel ifall han ställer upp den här gången, eftersom han ses som icke-ideologisk, kompetent och till och med tråkig, skriver The Guardian. Det kunde vara välkommet för partiet som dragits med av kontroverser och kriser.

Kandidaterna ska vara klara på måndag

Kandidaterna till partiledarposten i Torypartiet måste samla stöd av minst 100 av partiets parlamentsledamöter för att få ställa upp, uppger ordföranden för 1922-kommittén Graham Brady.

Namnen ska vara insamlade senast klockan 16 på måndagen finsk tid.

Den höga spärren betyder att endast ett fåtal konservativa politiker har reella chanser att ställa upp i valet.

Det betyder också att ex-premiärminister Boris Johnson kommer att få det mycket svårt att återvända till premiärministerposten. Johnson är populär bland partimedlemmarna men har klart mindre stöd i parlamentsgruppen.

Om endast en kandidat lyckas samla in 100 namn blir hen ny partiledare. Annars arrangeras en medlemsomröstning mellan de två starkaste kandidaterna.

Artikeln uppdaterad 21.10.2022 kl. 7:40 med information om kandidatnomineringen.

Källor: BBC, AFP, AP, Reuters, The Guardian