Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ordkrig om gängvåld i riksdagen – Sannfinländarna jämförde Finlands situation med Sverige

Plenisalen, halvtom innan plenum.
Bildtext Fler poliser mot utländska gäng var oppositionspartiernas krav vid riksdagens frågestund på torsdagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksdagens frågestund handlade om krav på långa straff för gängvåld och förebyggande av rysk påverkan i Finland. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) fick försvara regeringen.

Det var Sannfinländarna som försökte få publicitet kring sitt nya kriminalpolitiska program. Det koncentrerar sig på utländsk gängbrottslighet i Finland.

Också Samlingspartiet hänvisade till sitt tiopunktsprogram mot brottslighet, som bland annat efterlyser fler poliser.

Som exempel användes ett katastrofalt läge i Sverige. Men läget är inte lika allvarligt här, svarade justitieminister Anna-Maja Henriksson. Hon fick mothugg från bland annat Timo Heinonen (Saml.), som ansåg att vi inte bara är på samma väg som Sverige, vi är redan där.

”Utländska fångar kan inte sändas till dödsstraff eller tortyr”

Varför finns det så många utländska fångar i finländska fängelser? Har de det för bra här? Borde inte de utländska brottslingarna avtjäna straffen i sina hemländer, undrade Minna Reijonen från Sannfinländarna.

– Det gör vi konsekvent, alltid när det är möjligt. De utlänningar som har dömts för brott i Finland flyttas till sina hemländer, om det är ett sådant land där de inte hotas av dödsstraff eller tortyr, svarade justitieminister Anna-Maja Henriksson.

17 procent av fångarna i fängelserna har utländsk bakgrund. Så har det varit de senaste fem åren, sedan Sannfinländarna hade posten som justitieminister, påpekade Henriksson.

Porträttbild av Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson fick besvara frågor om utländsk brottslighet i Finland.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Pihla Keto-Huovinen från Samlingspartiet klagade på alltför lindriga straff för sexualbrott. Minister Henriksson påpekade att riksdagen nyligen har fastställt en ny lag kring sexualbrott där straffen skärps.

Det är domstolarna som fastslår straffen, lagen ger möjlighet till stränga straff, enligt Anna-Maja Henriksson. Hon tillbakavisade de sannfinländska kraven på stränga straff framför de nordiska tankegångarna om kriminalvård och rehabilitering.

Bostäder, skolor, integration är viktiga byggstenar för att förhindra brottsligheten, svarade också inrikesminister Krista Mikkonen (Grön).