Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyundai kickade ”den enda unga föraren som kan hänga med Rovanperä” – nu svarar stallet på svensken Oliver Solbergs kritik: ”Han hade en tuff säsongsstart”

Oliver Solberg rättar till sin hjälm.
Bildtext Oliver Solberg siktar på att byta stall i VM-serien.
Bild: imago images/Eibner/ All Over Press

Oliver Solberg kände rentav en viss lättnad efter att Hyundai valt att inte förlänga med honom. Stallets kritiserade chef vittnar om turbulenta tider. Vi var utmattade redan efter säsongsstarten, säger Julien Moncet.

Då VM-serien i rally den här helgen fortsätter i Katalonien gasar Kalle Rovanperä runt som klar världsmästare.

Hans stall har däremot mer på spel. Toyota behöver 23 poäng för att säkra konstruktörsmästerskapet framför rivalen Hyundai.

Hos utmanaren Hyundai har det stormat längs med säsongen. Året började resultatmässigt svagt och längs med säsongen har stjärnföraren Ott Tänak kommit med återkommande kritik mot bilen.

Det senaste blåsvädret kopplas till talangen Oliver Solberg. Svensken fick nyligen besked om att stallet inte tänker förlänga kontraktet med honom.

– På ett sätt är det skönt att vara ute, från all politik och skit som varit i teamet, kommenterade 21-åringen för SVT.

Skulle satsa på framtiden – gör kovändning

Solberg känner att stallet gått bakom hans rygg. Den ursprungliga planen var att han skulle vara en del av Hyundais satsning på framtiden.

Men efter att ledningen bytts ut har framtidsplanerna förändrats. Nu motiverade stallet beslutet att bryta med Solberg med att man nästa år vill satsa på tre erfarna namn.

– Hyundai sa att jag är den enda snabba yngre föraren som kan hänga med Rovanperä. De sa förlåt men att de inte kunde ge mig en plan för framtiden. Men jag hoppas jag kommer få chansen igen.

Elliott Edmonson tröstar Oliver Solberg.
Bildtext Lågvattenmärket för Solbergs säsong? Svensken körde ut omgående i Jyväskylä.
Bild: Markus Leppämäki

I Katalonien gav Yle Urheilu Hyundais tillfällige teamchef Julien Moncet chansen att svara Solberg.

– Vi hade en bra relation med Oliver. Han är en smart kille som gav oss mycket feedback, vilket hjälpte oss att utveckla bilen, säger Moncet.

Tänak trött på stallchefen

Solbergs säsong har innehållit bottennoteringar som utkörningen i Jyväskylä, som skedde i den första kurvan under den första egentliga tävlingsdagen. På sistone har det sett bättre ut – i Belgien blev Petter Solbergs son fyra och i Nya Zeeland femma.

– Säsongsstarten var tuff för honom. Vi utvecklades steg för steg och kunde förse honom med bästa möjliga bil, som passade hans stil, funderar Moncet.

De tidiga motgångarna speglade sig i atmosfären i stallet, medger stallchefen.

– Vi var trötta och utmattade redan i början av säsongen, eftersom vi försökte få bilen klar på en kort tid. Det fanns brister inom olika delområden. Det blev korta nätter.

Gällande Tänaks fortsättning finns ingen klarhet. Esten har krävt att Moncet ska lämna sin post.

Stallchefen vill inte kommentera Tänaks planer – och inte heller sin egen framtid.

– Det finns ingen klarhet ännu. Jag kan inte berätta något än så länge.

Diskussion om artikeln