Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Oligarkhusen i Lappvik har för få hyresgäster - 15 uthyrda bostäder måste blir minst 40 innan ekonomin går runt

Uppdaterad 24.10.2022 10:54.
Hangon Lappohjan "oligarkkitalojen" parvekkeet ovat enimmäkseen tyhjiä.
Bildtext Hangö hoppas på flera hyresgäster.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Oligarkhusen i Lappvik har för närvarande för få hyresgäster – staden behöver mer än fördubbla de uthyrda bostädernas antal om ekonomin ska gå runt. I annat fall måste staden stöda husen ur sin egen plånbok.

Hangö behöver även så småningom besluta om husbolaget i Lappvik också i framtiden ska vara ett hyreshusbolag, sa stadsdirektör Denis Strandell i tisdags (18.10) när fullmäktige skulle godkänna tilläggsanslaget för Lappvikhusen.

För närvarande är endast 15 av husens 60 bostäder uthyrda. Ytterligare 25 är i sådant skick att de kunde hyras ut. Resten, ett tjugotal bostäder, måste renoveras innan hyresgäster kan flytta in.

För att husbolagets ekonomi ska gå runt, borde alla uthyrningsbara bostäder ha invånare, förklarade stadsdirektören.

Strandell är ändå optimist och tror att det inte blir svårt att hyra ut ytterligare 25 bostäder eftersom efterfrågan på bostäder i Lappvik ökar.

- Till exempel bolaget Lappvik Port som tog över SSAB:s gamla industri- och hamnområde har redan nu 40 anställda. De tror att siffran inom ett par år är uppe i 200 jobb, sa Strandell.

Blir inte en del av Hangös hyreshusbolag

Stadsdirektören konstaterade också att Lappvikhusen inte direkt kommer införlivas i stadens hyreshusbolag.

- Tanken är att i det här skedet hålla bolaget i stadens balans.

Det här motiverade Strandell med att staden behöver fundera om det på sikt lönar sig att behålla husen som hyreshusbolag eller om det finns andra lösningar som är vettigare.

Staden betalar räkningar och får in hyresintäkter

Hangö stadsfullmäktige gav enhälligt grönt ljus för extra pengar till Lappvikhusen. Det handlar om 100 000 euro. Staden betalar ingenting för husets aktier men staden måste kunna betala skulder för bland annat värmeräkningar som samlats under 2022. Alla äldre skulder är betalda.

Strandell uppskattade skulderna till 63 000 euro. Utöver det finns räkningar av Fortum. Staden vet inte hur mycket eftersom energibolaget ännu inte har velat uppge summan.

Å andra sidan har staden som ny ägare också intäkter på kommande eftersom hyresgästerna inte har kunnat betala sina hyror så länge bostadsbolaget var i oligarkernas ägo.

Lappvikhusen blev ett problem när sanktionerna mot ryska oligarker som ägde husen stoppade penningtrafiken. Hangö stad ingrep då för att trygga värme och vatten i husen. Nu har staden för avsikt att bli ägare till husen och det viset ta över hela ansvaret.

Oligarken Boris Rotenbergs flervåningshus i Lappvik, Hangö har nu tillsammans med annan egendom frysts av Utsökningsverket.

Hangö stad tar över den ryska oligarkens flervåningshus i Lappvik

Staden behöver tilläggspengar för att lösa in husen.

Sista stycket som böjar ”Husen blev ett problem” lades till 24.10.2022 klockan 10.53 som en ytterligare förklaring till termen oligarkhusen.

Diskussion om artikeln