Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dyr el krympte produktionen vid Bolidens fabrik i Karleby

Boliden Kokkolas zinkfabrik i Karleby.
Bildtext På Bolidens fabrik i Karleby har det under de största pristopparna på elmarknaden inte varit lönsamt att upprätthålla produktionen.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Boliden gjorde ett gott resultat under årets tredje kvartal. Det blev en rejäl vinst för metallkoncernen, men på fabriken i Karleby sjönk omfattningen på produktionen en aning.

Vid två tillfällen har de rekordhöga elpriserna tvingat Boliden att begränsa verksamheten vid zinkfabriken i Karleby, senast skedde det i somras.

Mängden zink som fabriken producerar hölls ungefär lika hög som under det föregående kvartalet, men jämfört med samma kvartal ifjol sjönk produktionen något.

Under perioden juli till september producerades 72 985 ton zink i Karleby. Under samma kvartal ifjol var mängden 74 280 ton.

När elpriset skjuter i höjden är det mer lönsamt för fabriken att sälja elen vidare istället för att upprätthålla normal produktion.

Bolidens fabrik i Karleby är en av de största elanvändarna i Finland och förbrukar hela 1,5 procent av all el som används i landet.

Resultatet rejält upp

Hela koncernen gjorde ändå ett mycket gott resultat under det tredje kvartalet. Även omsättningen ökade jämfört med motsvarande period ifjol.

Rörelseresultatet för det tredje kvartalet blev knappt 3,5 miljarder svenska kronor, vilket alltså klart överstiger resultatet om 2,3 miljarder under samma kvartal ifjol.

På fabriken i Karleby jobbar drygt 500 personer och fabriken är Europas näststörsta när det gäller förädling av zink. Den zink man förädlar i Karleby används framför allt inom bil- och byggnadsindustrin.

Texten är en översättning och bearbetning av artikeln Kallis sähkö laski Kokkolan Bolidenin sinkkitehtaan tuotantomääriä skriven av Iina Kluukeri / Yle Keski-Pohjanmaa. Översättning Moa Mattfolk / Yle Österbotten.