Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skådespelaren Kevin Spacey friades från åtal om sexualbrott

Kevin Spacey fotograferad snett bakifrån utanför domstolen i New York.
Bildtext Kevin Spacey lämnade domstolen i New York efter att ha friats från åtalet om sexuella trakasserier.
Bild: AOP

En domstol i New York har friat skådespelaren Kevin Spacey från åtal om sexualbrott. Spacey stod åtalad för att ha utnyttjat skådespelaren Anthony Rapp sexuellt.

Rapp krävde ersättningar på 40 miljoner dollar i ett civilmål, för händelser som han säger utspelade sig år 1989. Då var Rapp 14 år gammal och Spacey 26. Rapp, som är känd bland annat för sin roll i tv-serien Star Trek: Discovery, anklagade Spacey för att ha antastat honom på en fest.

Juryn i domstolen i New York ansåg ändå att Rapps anklagelser inte gick att bevisa, och friade Kevin Spacey.

Kevin Spaceys advokat sade efter domen i ett uttalande att hans klient är tacksam över att leva i ett land där opartiska jurymedlemmar fattar beslut på basis av bevis och inte rykten eller sociala medier.

”Vi respekterar juryns utslag, men inget ändrar på vad som hände honom”, säger Rapps advokat Peter Saghir till nyhetsbyrån AFP.

Ett av de första stora metoo-fallen

Anthony Rapps anklagelser mot Kevin Spacey var ett av de fall som fick störst uppmärksamhet i början av metoo-rörelsen.

Spacey var tidigare en av Hollywoods mest hyllade skådespelare med bland annat två Oscars på meritlistan. Sedan Anthony Rapps anklagelser mot honom blev offentliga år 2017 har han ändå knappt gjort några tv- och filmroller alls.

Spaceys karaktär skrevs då bland annat ut ur tv-serien House of Cards av Netflix, som sedan lade ner hela serien och helt avslutade samarbetet med honom. Han klipptes också bort ur en redan inspelad film.

Ur serien House of Cards, skådespelaren Kevin Spacey och Robin Wright står bredvid varandra och allvarliga ut.
Bildtext Kevin Spacey spelade presidenten Frank Underwood i tv-serien House of Cards. Till höger Robin Wright som spelade den andra huvudrollen i serien.
Bild: Netflix/Kobal/Shutterstock/All Over Press

Under rättegången i New York försvarade Spacey sig i vittnesbåset genom att berätta om sin svåra familjebakgrund. Han beskrev sin pappa som en nynazist som tyckte illa om homosexuella och inte uppskattade sin sons intresse för teater.

Spacey har tidigare offentligt bett om ursäkt av Anthony Rapp. Nu säger han ändå att han kände sig chockad, rädd och förvirrad av anklagelserna om sexuella trakasserier, och att han ångrar ursäkten som han gick ut med på inrådan av sina rådgivare.

Rapps anklagelser om sexuella trakasserier är inte de enda som riktats mot Kevin Spacey. Han friades tidigare från ett åtal om sexualbrott i Massachusetts i USA och har också anklagats för att ha trakasserat tre män i Storbritannien sexuellt, något han nekat till.

Källa: AFP, Reuters, STT