Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora Enso gjorde ett starkt tredje kvartal – satsar en miljard på kartongproduktion i Uleåborg

Uppdaterad 21.10.2022 10:42.
Stora Ensos fabrik i Uleåborg.
Bildtext Stora Enso satsar stort på sin fabrik i Uleåborg.
Bild: Taneli Kärki / Yle

Skogsindustrikoncernens omsättning steg till knappt 3 miljarder euro, den högsta noteringen sedan 2007. Nu ska också den andra pappersmaskinen i Uleåborg konverteras till en produktionslinje för kartong.

Skogsindustrikoncernen Stora Enso presenterade ett starkt delårsresultat på fredagen.

Omsättningen ökade med 15 procent jämfört med det tredje kvartalet i fjol till knappt tre miljarder euro. Det är den största omsättningen för ett tredje kvartal sedan 2007. Också det operativa rörelseresultatet ökade med 29 procent.

”Inflationstrycket ökar, men jag är glad över att vi kunnat begränsa effekterna och ändå leverera goda resultat”, säger vd Annica Bresky i ett pressmeddelande.

Stora Enos resultat för tredje kvartalet 2022 och 2021
Stora Ensos delårsresultatQ3/2022Q3/2021
Omsättning (miljoner euro)2 9632 577
Operativt rörelseresultat (miljoner euro)527410
Operativ rörelsemarginal (procent)17,815,9

Stor investering i Uleåborg

I oktober fattade Stora Enso beslut om att satsa en miljard euro på att konvertera också den andra pappersmaskinen i Uleåborg till en produktionslinje för konsumentkartong. Den första maskinen konverterades tidigare och togs i bruk i början av året.

Den förväntade försäljningsvolymen för den nya produktionslinjen uppgår till 800 miljoner euro per år.

Uleåborgs stadsdirektör Päivi Laajala säger till nyhetsbyrån STT att hon välkomnar Stora Ensos beslut. Enligt Laajala stärker investeringen stadens och hela Norra Finlands konkurrenskraft.

Stora Enso förväntar sig att efterfrågan på företagets produkter kommer att öka på både kort och lång sikt, i och med en ökad medvetenhet om hållbarhet och fokus på att bekämpa klimatförändringarna.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky poseeraa hymyillen kameralle yhtiön tiloissa Ruoholahdessa.
Bildtext Stora Ensos vd Annica Bresky är glad över det goda delårsresultatet. (Arkivbild)
Bild: Mimmi Nietula / Yle

”Vi tror att Stora Enso genom våra handlingar och beslut kommer att spela en avgörande roll för att verka inom de planetära gränserna, skapa välmående samhällen och säkerställa en förnybar framtid för kommande generationer”, säger Bresky i pressmeddelandet.

Stora Enso står i färd att förvärva det nederländska förpackningsföretaget De Jong Packaging. Affären väntas vara slutförd i början av 2023.

Artikeln är uppdaterad 21.10.2022 klockan 10.41 med Päivi Laajalas kommentarer.