Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elever berättar om insekter i salladen, rutten potatis och att skolmaten tar slut – kräver att Vanda åtgärdar problemen

Från 2022
Tre bilder som unga tagit av skolmaten.
Bildtext Vanda ungdomsfullmäktige har klagat på nivån på skolmaten i flera år. Bilder som elever har skickat in väcker diskussion.
Bild: Vantaan nuorisovaltuusto

Vanda ungdomsfullmäktige kräver att staden konkurrensutsätter produktionen av skolmat. Maten håller enligt fullmäktige inte måttet. Vanda stads servicebolag Vantti som ansvarar för bespisningen bestrider påståendena.

”Nu räcker det!”

Det var ord och inga visor när Vanda ungdomsfullmäktige publicerade ett ställningstagande på Instagram förra veckan. I inlägget kräver de unga att staden konkurrensutsätter skolmaten. Bakgrunden är kvaliteten på skolmaten och att det inte har skett några förbättringar trots att ungdomsfullmäktige under flera års tid kommit med kritik.

”Rått kött, rutten potatis, mat som tar slut mitt under lunchen, insekter i salladen och hår i maten är vardag för många unga i Vanda. Det handlar inte om några enstaka missöden utan motsvarande situationer uppstår kontinuerligt i skolor där Vantti ansvarar för maten”, skriver Vanda ungdomsfullmäktige i sitt ställningstagande.

Filip Godlewski som är ordförande för ungdomsfullmäktige säger att han ställde upp i fullmäktigevalet för fyra år sedan bland annat för att kunna förbättra skolmaten.

– Redan då funderade vi på vad man kan göra. Snabbt insåg vi att det är leverantören som är problemet, och förstås också budgeten. Vi försökte påverka genom att diskutera frågan med bolagets chefer, som byttes ut ofta, säger Godlewski.

Enligt Godlewski har ungdomsfullmäktige försökt lyfta fram frågan under flera års tid, men ingenting har förändrats.

Politiker reagerar: ”Priset är för lågt”

Ställningstagandet har fått bland annat ordförande för stadsfullmäktige Sari Multala (Saml) att reagera med tummen upp på inlägget. Också Tapani Mäkinen (Saml), tidigare ordförande för stadsstyrelsen, har uttryckt sitt stöd för de ungas sak.

Stadsfullmäktigeledamoten och tidigare styrelseordförande i Vantti, Jussi Saramo (VF), kommenterar i sin tur att det inte finns skäl att privatisera skolmaten, men att det behövs mer pengar. På torsdagen föreslog Saramo tilläggsfinansiering i ett inlägg på Twitter.

”Det behövs en förändring, vi föreslår tilläggsfinansiering på 2 miljoner för att nå samma nivå som i Helsingfors (som inte är hög)”, skriver Saramo.

Priset på skolmaten i Vanda är bland de lägsta i landet. År 2020 kostade varje skolmåltid i snitt 1,74 euro, medan Helsingfors betalade 2,41 euro och Esbo 2,25 euro.

Vantti bestrider problemen

Vantti som ägs av Vanda stad utfodrar dagligen 24 000 elever i omkring 40 skolor. Hannakaisa Haanpää, direktör för måltidstjänsterna vid Vantti sedan september, säger att skolmaten håller hög kvalitet.

– Jag anser att vi håller hög nivå med vår nuvarande budget. Priset på måltiden, och också kriterierna för maten och hur den produceras, har ändå slagits fast tillsammans med staden, säger Haanpää.

Genom att höja finansieringen tror Haanpää att kvaliteten kunde öka ytterligare, men till exempel hamburgare och pizza kommer det inte bli mer av på grund av kostrekommendationerna.

Bildcollage, rött kött, en insekt och en soppa med bönor och potatis.
Bild: Vantaan nuorisovaltuusto

Ungdomsfullmäktige hävdar bland annat att eleverna skulle ha reserverats kött som fortfarande är rått och rutten potatis. Enligt Haanpää har Vantti några gånger fått respons om rått kött.

– Vantti köper endast tillrett kött och handskas aldrig med rått kött. Då är det frågan om ganska tråkig respons eftersom det inte är möjligt i vår mat, säger Haanpää.

Ifall man skulle upptäcka rått kött i samband med tillredningen så skulle saken utredas tillsammans med köttleverantören, säger hon. Rått kött och tillrett kött handskas på separata platser, så det ska inte vara möjligt att få rått kött.

Enligt Haanpää kan enskilda potatisar vara av dålig kvalitet, men det kan Vantti inte göra mycket åt.

Om skolmaten tar slut så är skolköken redo att värma mer mat. Eleverna kan då tvingas vänta en stund på maten.

Filip Godlewski står med armarna i kors framför Vanttis skåpbil.
Bildtext Filip Godlewski blev ordförande för Vanda ungdomsfullmäktige i januari.
Bild: Rihaam Juwaisir / Vantaan nuorisovaltuusto

”Vi har ingen tillit längre”

Hannakaisa Haanpää uppmanar att alltid ge respons om det finns problem med kvaliteten.

Filip Godlewski tror däremot att all respons inte når företaget. Bland annat har responsformuläret varit svårt att hitta. Han säger också att utlovade förbättringar inte syns på tallrikarna.

– Problemen har pågått i flera år. Jag tror att matleverantören är medveten om problemen eftersom vi har talat direkt med dem. Men trots löften har ingenting förändrats. Vi har ingen tillit kvar till bolaget, vi har tampats med dem så länge, säger Godlewski.

Diskussion om artikeln