Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Finlandssvenska Jenny Högström forskar vid Harvard: ”Den finska universitetsutbildningen öppnar många dörrar”

Jenny Högström har en röd jacka och står under ett träd med röda löv vid Hammars strand.
Bildtext Besöken i Borgå har blivit få sedan Jenny Högström flyttade till Boston. När hon nu är på besök njuter hon av naturen i Hammars och att träffa vänner.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det är lätt för finländska forskare att få jobb på toppuniversitet ute i världen. Det säger åtminstone Jenny Högström som forskar i bröstcancer vid Ivy League-universitetet Harvard.

Harvard är ett av de mest prestigefyllda universiteten i världen.

Det kostar 70–80 000 amerikanska dollar per år att studera där, men finlandssvenska Jenny Högström får betalt för att forska vid det historiska lärosätet.

Högström är ursprungligen från Borgå. Hon gjorde sin doktorsavhandling vid Helsingfors universitet där hon i sex år forskade om tjocktarmscancer.

– Efter det gällde det att hitta på något nytt. Ända sedan jag började forska har jag tänkt att det skulle vara intressant att jobba vid MIT eller Harvard, så en morgon bestämde jag mig sedan bara för att skicka iväg en ansökan, berättar Högström.

Hon fick en postdoktoral befattning vid ett laboratorium som leds av en annan finländare. Men hon menar att det inte är svårt för finländska doktorer att få en plats också vid de mest ansedda universiteten i världen.

Jenny Högström lutar mot ett träd längs Hammars strand.
Bildtext De första två åren fick Jenny Högström stipendier från fonder och läkemedelsföretag, nu betalas hennes lön av sjukhuset.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Den finska utbildningen är i världsklass, och den nivå som Helsingfors universitet kräver av sina studerande för en godkänd doktorsavhandling öppnar många dörrar. Det är lätt att få jobb då universiteten ser en finländsk forskares CV med flera publikationer, säger Högström.

Högström forskar i bröstcancer, och mer bestämt hormonreceptorpositiv bröstcancer. Hon fokuserar på hur mikromiljön i tumörerna påverkar läkemedelsresistens.

– För tillfället har jag tre projekt som jag försöker få färdiga. Vi är nog en god bit ifrån att bota cancer, men bara vi får publicerat våra modeller så kan vi börja dela med oss av våra fynd till andra laboratorier.

Jenny Högström sitter i ett laboratorium, på hennes skjorta står det Harvard Medical School.
Bildtext Jenny Högström jobbar med ett internationellt team på ett laboratorium vid Harvard Medical School.
Bild: Privat

Boston är en bra stad att forska i eftersom där finns många laboratorier och många andra forskare som man kan samarbeta med.

Jenny Högström berättar att hon jobbar i tätt samarbete också med laboratoriet på Boston Children's Hospital eftersom de är specialiserade på cancercellmetabolism.

Som på tv – men också mer

Harvard grundades redan 1636 och då det visas i tv och på film får man ofta bilden av att det består främst av parker och gamla, vackra stenhus. Visst stämmer det att en del av campus ser ut just så, men det är inte där som Högström jobbar.

– Harvard Medical School finns i Boston och huvudcampus ligger i stadsdelen Cambridge. Jag håller till på sjukhusområdet där det finns många stora sjukhus.

Jenny Högström berättar att hon inte träffat en enda annan finlandssvensk som jobbar eller studerar vid Harvard, men finsktalande finns det en hel del av.

Jenny Högström står på en brygga vid Hammars strand. Båtar i bakgrunden, Jenny har en röd jacka.
Bildtext Höst på Hammars strand. Sommaren i Boston är varmare och längre än i Finland. Vintern är inte lika kall, men då det kommer snö så kommer det ordentligt.
Bild: Hanna Othman / Yle

– På Longwood Medical Area där jag jobbar finns det flera och vi försöker äta lunch tillsammans en gång i månaden. Och en gång om året, på självständighetsdagen, går vi på självständighetsbalett, då brukar vi bli 50–60 stycken.

Orsaken till att det blir just balett är att Boston Ballets konstnärliga ledare är en finländare.

Det liberala och internationella Boston

Nyheterna från USA har på senaste tiden varit fyllda av konflikter och begränsningar av rättigheter. Jenny Högström säger ändå att hon inte märker så mycket av det i sin vardag.

– USA är ett stort land med många delstater och Massachusetts är på många sätt rätt likt Finland. Det är en väldigt liberal stat där människor har rättigheter, så exempelvis inskränkandet av aborträttigheter märks inte hos oss.

Hon tycker ändå att det är ledsamt att läsa hur rättigheter begränsas i andra stater.

Tack vare alla universitet i Massachusetts finns där mycket utlänningar, och Högström tror att det påverkar att lagarna där är mindre konservativa.

Framtiden finns i forskarvärlden

Jenny Högström är nu i Finland för att förnya sitt visum. Senast hon var hemma i Borgå var landet ännu nedstängt på grund av coronapandemin och hon kunde inte träffa vänner eller resa runt.

– Det är skönt att vara här och roligt att kunna träffa vänner. Det är bara andra gången jag är tillbaka efter att jag flyttade bort för tre och ett halvt år sedan.

Planen för framtiden är att stanna kvar vid Harvard några år till. Det kommer ännu att ta en tid att ro alla projekt i land.

– Jag vill fortsätta forska, men det är ännu oklart var det blir, säger Högström.

Jenny Högström har en röd jacka och lutar mot ett träd.
Bildtext Jenny Högströms hund är otroligt nyfiken på de vilda djuren i Boston, och de ser ofta kalkoner på promenaderna. En skunk sprutade också en gång illaluktande vätska på hunden.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det görs bra forskning inom bröstcancer på många olika universitet, så hon känner inte att det är ett måste att stanna vid just Harvard.

– Men i Boston finns infrastrukturen och det är nära till allting, vilket var en av orsakerna att jag ville forska där, säger Jenny Högström.

Finlandssvenska Jenny Högström från Borgå forskare i bröstcancer på Harvard

6:29

Diskussion om artikeln