Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Man vill flytta till Malmö och bli deras kollega.” - det här borde du kolla in på Yle Arenan, enligt Ted & Kaj

Uppdaterad 31.10.2022 11:32.
Ted Forsström och Kaj Korkea-aho
Bild: Yle

Letar du efter en ny serie att se på eller en ny podd att lyssna på? Då är detta för dig! Här får du Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos favoriter på Yle Arenan.

Blir du också intresserad av att kolla upp en dramaserie om någon bra typ rekommenderar den? Därför har vi samlat ihop ett gäng från Svenska Yle som på söndagar berättar vilka deras favoritserier och poddar är på Yle Arenan.

Först ut är vår poddarduo Ted Forsström och Kaj Korkea-aho. De bekänner att de är riktiga Arenan-fans.

Arenan har ett helt otroligt utbud av innehåll, såväl poddar som video, som man blir erbjuden utan betalmurar eller reklam. Det finns faktiskt något för alla, det är inte bara nåt man säger.

― Ted & Kaj

Vi börjar med Kajs rekommendationer:

Vuxna! (Aikuiset)

- Vuxna! är en komediserie som lyckas vara både rolig, smart, känslig OCH inhemsk, utan att kännas krystad. Serien har många briljanta scener, det känns ofta som att serien lekande lätt fångar en tidsanda - vår tidsanda.

Den känns mycket här och nu, och är också en kärleksförklaring till Helsingfors - aldrig har väl staden varit så snygg och underbar som i den här serien, säger Kaj.

Yle Arenan finns tre hela säsonger av serien för dig som älskar att sträcktitta.

Arttu och Oona från serien Vuxna! skålar.
Bildtext Skål! Arttu (Elias Salonen) och Oona (Anna Airola) är färgstarka personer som levererar roliga repliker.
Bild: Yellow Film & Yle

Sällskapet

- Det här är podden där smarta människor talar passionerat och insatt om både kulturaktualiteter och personliga favoritämnen. Podden är både allmänbildande och underhållande och är en blandning av ämnen, perspektiv och temperaturer som ofta blir riktigt bra.

Sällskapet utkommer varje torsdag och dras av Kia Svaetichin. Tillsammans med två kulturproffs samtalar de om aktuella fenomen, tankar och händelser i samhället och i kulturvärlden.

Podden hittar du här.

gruppbild på alla som medverkar i kulturpodden Sällskapet
Bildtext Tillsammans med Kia Svaetichin hör du Andrea Reuter, Elmer Bäck, Kasper Strömman, Petra Laiti, Ellen Strömberg, Maria Ahonen, Peter Al Fakir och Anne Hietanen.
Bild: Eva Lingon

Här får du Teds rekommendationer:

Tunna blå linjen

- Den svenska dramaserien känns som den mest realistiska polisserien hittills, världsklass polisdrama i stil med The Wire men så mycket närmare oss. Karaktärerna är mångbottnade, man ömmar för dem samtidigt som man vill flytta till Malmö och bli polis för för att kunna bli deras kollega. Dessutom är Skånedialekten underbar!

Tunna blå linjens första säsong ligger kvar på Arenan fram till 30.11.2022. Den andra säsongen är rykande färsk och ett nytt avsnitt publiceras på söndagar. Ifall du hör till dem som gärna sträckkollar serier så finns alla åtta avsnitt publicerade den 6.11. Serien hittar du här.

Poliser från dramaserien Tunna blå linjen står samlade vid en polisbil.
Bildtext Poliser på kebabpaus i Tunna blå linjen.
Bild: SVT / Anagram

Vesta-Linnéa

- Det är så uppfriskande med serier som visar det realistiska kring småbarnslivet och allt vad det innebär med utbrott av både stora och små. Serien lyckas så fint fånga hur invecklad gruppdynamik barn rör sig i, 180 graders växlingar mellan att vara dotter, storasyster, kompis eller barnbarn.

Serien har väldigt fina skådespelarprestationer! Tänk att vi har så duktiga finlandssvenska skådespelare! Vesta-Linnéa spelas av Livia Ahlström och mamman av Sophia Heikkilä, säger Ted.

Vesta-Linnéa är en serie för hela familjen baserad på Tove Appelgrens populära böcker. Serien har 12 avsnitt och dem hittar du här.

Vesta-Linnea tittar i en spegel tillsammans med sin mamma och lillasyster.
Bildtext Gräl, födelsedagar, hunddrömmar och mammas nya pojkvän - allt det tampas Vesta-Linnéas familj med.
Bild: Marika Hill. Långfilm Productions.

Nu vet du vad det lönar sig att klicka igång på Yle Arenan. Nästa söndag får du fler rekommendationer av bra typer.