Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sveriges utrikesminister Tobias Billström på besök i Finland: ”Viktigt att Sverige och Finland går med i Nato tillsammans”

Uppdaterad 21.10.2022 18:18.
Två män i kostym går i ett stort rum.
Bildtext Sveriges utrikesminister Tobias Billström (till vänster) och hans finländske kollega Pekka Haavisto möttes i Helsingfors på fredagen.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Billström har träffat Finlands utrikesminister Pekka Haavisto för att diskutera aktuella frågor.

Sveriges nya utrikesminister Tobias Billström har träffat Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i Helsingfors i dag. Ministrarna har diskuterat aktuella frågor, bland andra Finlands och Sveriges Natomedlemskap och Rysslands invasion av Ukraina.

Under presskonferensen framhöll Billström att Sveriges syn på Natomedlemskapet inte har förändrats i och med regeringsskiftet.

– Det finns ett starkt parlamentariskt stöd för Sveriges Natomedlemskap. Det är viktigt att Sverige och Finland går med i Nato tillsammans, sa Billström.

Nya tider i svensk utrikespolitik

3:27

Under presskonferensen kom flera frågor om Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan för att diskutera ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap. Enligt Haavisto har även Finland hållit regelbunden kontakt med Turkiet i frågan.

Förutom Turkiet har inte heller Ungern ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökningar.

– Vi räknar med att ratificeringsprocessen kommer att gå i mål inom kort i både Ungern och Turkiet, sa Billström.

Besöket i Helsingfors var det första utlandsbesöket sedan Billström tillträdde som utrikesminister i Ulf Kristerssons regering på tisdagen.

Sveriges försvarsminister Pål Jonson är nästa minister att besöka Finland. Jonson kommer till Helsingfors på måndag för att träffa försvarsminister Antti Kaikkonen (C).