Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det blev ingen brist på vinterdäck i östra Nyland – men att spara in på däck kan stå dig dyrt

Många väntar tills första snön innan de byter till vinterdäck.

Det råder ingen brist på dubbdäck i år, så som däckförsäljare befarade i våras. Men då allt har blivit dyrare i samhället kan det hända att folk väljer billigare däck eller sliter mer på de gamla.

Oktober närmar sig sitt slut, men någon rusning till däckbyte har det ännu inte blivit i Östnyland.

Däckföretagaren Dan Nordström i Borgå har fått en försiktig start på säsongen. Hans företag har bytt däck i ungefär en vecka.

– Folk är alltid sent ute. På våren kör de hur länge som helst med vinterdäck, men på hösten väntar de på att snön kommer, konstaterar han.

Kriget i Ukraina syns hos däckförsäljarna i höst, men inte så mycket som många befarade i våras. Då fanns det oro för att det kunde bli brist på speciellt dubbdäck. Det här eftersom en majoritet av dubbdäcken som sålts på den finska marknaden har tillverkats i Ryssland.

Dan Nordström har bra med däck i lager. Vissa modeller som tillverkats i Ryssland finns inte på marknaden, men någon brist på däck råder det inte.

Har man som kund varit ute i god tid med sitt däckköp har man nog fått det som man önskat, enligt honom.

– De som kommer in nu får ta det som finns. Vissa storlekar och märken fattas, men nog får man både friktions- och dubbdäck, säger han.

Samma sak gäller på Patrik Lindfors däckföretag, som har verksamhetsställen i Lovisa, Borgå och Karis.

Lindfors berättar att han i våras var lite våghalsig och beställde in ett stort lager vinterdäck.

– Vissa storlekar kommer det säkert bli brist på, tror han.

Priset på däck har gått upp

Priserna på däck har, liksom mycket annat i samhället, stigit. De jämförelser Dan Nordström har gjort har visat att ett däck har blivit ungefär 25 euro dyrare än för ett år sedan.

En serie däck som i fjol kostade 600 euro kostar i år cirka 700 euro, enligt honom.

Patrik Lindfors är fundersam över hur den allmänna prisstegringen i samhället kommer att påverka däckförsäljningen. Han hoppas att det inte leder till att folk väntar med att köpa nya däck och i stället sliter ännu mer på de gamla däcken.

Slitna däck kan leda till farliga situationer och i värsta fall olyckor i trafiken. Men det som kanske alla inte tänker på är att däcken också påverkar bränsleförbrukningen.

Att låta bli att köpa nya däck behöver inte automatiskt betyda att bilisten sparar pengar, poängterar Lindfors.

Också billigare däck kan leda till att förbrukningen är större än med en serie däck som kostar lite mera.

– Jag bytte själv däck på bilen i somras och bytet gjorde att jag sparade tre liter bränsle på hundra kilometer, berättar han.

Fastän vi säger att de här däcken är helt slut, så vill kunden ändå ha dem under bilen

Dan Nordström

Dan Nordström har än så länge inte märkt någon förändring i försäljningen av däck.

Han konstaterar att det är tur att det finns bilister som köper nya däck när det behövs. Men det finns nog också många som väljer de billigaste däcken eller som kör med däck som är för slitna.

– Fastän vi säger att de här däcken är helt slut, så vill kunden ändå ha dem under bilen, säger han. Men senast efter besiktningen måste de köpa nya.

Både Nordström och Lindfors hoppas folk passar på och bokar tid till däckbyte nu. Enligt lagen ska en bil ha vinterdäck från och med första november, om vädret så kräver.

Diskussion om artikeln