Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur kan vi i dag veta vad elen kostar i morgon? Expert listar fem viktiga faktorer som bestämmer priset

Simon Halmekankaan tuulivoimapuisto.
Bildtext I framtiden kommer vindkraft utgöra en större del av elproduktionen. I dag står den för lite mindre än 10 procent av den totala produktionen, men enligt Pekka Salomaa på Energiindustrin är vindkraften viktig för att skapa balans på elmarknaden.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Varje dag klockan 14 får vi veta vad elen kostar i morgon – därför kan personer med rörligt elpris på förhand klura ut vilken tid det är billigast att bada bastu eller koka potatis. Men hur kan vi veta det här?

Priset på el fortsätter att vara högt och många har tagit till sparåtgärder för att rädda plånboken i vinter. Personer med rörligt elavtal kan optimera sin elkonsumtion genom att ta reda på när elpriset är som förmånligast.

Genom att ladda ner en app eller besöka en hemsida som visar priserna kan man varje dag klockan 14 veta vad elen kostar följande dag. Också med Svenska Yles elräknare kan du ta reda på vad elen kostar just nu och i morgon.

Det finns flera olika faktorer som tillsammans kan berätta för oss vad elpriset är i morgon.

1. Vädret

För den som vill ha en billigare elräkning är regn och blåst att föredra. Faktum är att vädret påverkar både efterfrågan och utbud.

– Speciellt under vintern spelar vädret stor roll, eftersom en stor del av elkonsumtionen beror på temperaturen, säger Pekka Salomaa, direktör för energimarknaden vid Energiindustrin.

I Finland finns det mycket vindkraft, så om det blåser mycket produceras det mer el och priset går i sin tur ner.

2. Produktionskapaciteten

Den information vi har om produktionen berättar en del om elpriserna. Eftersom vi vet vilka kraftverk som är verksamma, så kan vi räkna ut hur de påverkar priserna.

Till exempel är kärnkraftverket Olkiluoto 3 inte verksamt just nu, men kommer snart startas upp igen.

– Just Olkiluoto 3 är ett massivt kraftverk som kan ha större inverkan på priserna än något annat mindre produktionsverk, säger Salomaa.

3. Tidpunkt på dygnet, veckan eller året

Kort och gott kan man säga att elen är dyr när många använder den, och billigare när behovet är litet.

– På veckoslut, helgdagar och under natten är priset ofta lägre. Till exempel är midsommaren en tidpunkt då det används minst el under hela året, säger Salomaa.

4. Det ekonomiska läget

Om det till exempel blir en större strejk inom industrin eller exportsvårigheter så kan priset påverkas.

Det är alltså många faktorer som tillsammans gör att elpriset går att veta på förhand.

I Finland utgör vattenkraftverk 18 procent av elproduktionen och vindkraftverk mindre än 10 procent. I framtiden kommer vindkraftverk utgöra en större del av elproduktionen. Det kan leda till att elpriset ibland är lägre på dagen än på natten.

– Det beror på vindvariationen. Om det inte blåser under natten, och det kommer starka vindar under dagen så kan elpriset sjunka vissa timmar på dagen.

Salomaa tillägger att vi ännu inte har befunnit oss i en sådan situation, men i framtiden kan det bli aktuellt då fler vindkraftverk byggs.

Bud och auktion bestämmer priset

Klockan 12 mellaneuropeisk tid lämnar nästan hela Europa sina bud för hur mycket de är beredda att köpa eller sälja sin el för - elproducenter och användarnas bud ska matchas i en auktion.

Därefter kalkyleras buden och man försöker hitta ett jämviktspris.

En elproducent kan till exempel ha en andel i ett kärnkraftverk för ett lågt pris på 10 euro per MWh och andelar i andra produktionsformer för högre priser. Till exempel ett för 20 euro per MWh, ett för 50 och ett för 100 euro.

– Producenterna sätter alla bud och när buden kalkyleras kanske jämviktspriset blir 60 euro per MWh. Det betyder att man inte producerar i kraftverket där det kostar 100 euro, eftersom man ännu inte vet exakt vad priset är imorgon.