Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor brist på övernattningsställen på den österbottniska landsbygden – 'live like a local' lockar, men utbudet är för litet

Uppdaterad 24.10.2022 13:22.
Tre män gjuter en husgrund
Bildtext Johan Wikar (i mitten) gjuter en grund för sin nya övernattningsstuga i Vörå. Wikar har märkt att det finns stor efterfrågan på österbottniska övernattningsställen som fungerar oavsett årstid.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Har du en stuga på din tomt som står tom? Renovera den och öppna ett övernattningsställe! Efterfrågan finns året runt, uppger österbottniska branschkännare.

Airbnb meddelade nyligen att Österbotten är det område i Finland där man hyr ut färst lägenheter.

Men det beror inte på att folk inte vill resa till Österbotten utan för att det överhuvudtaget finns få lägenheter att hyra ut här. Och det här gäller inte bara för bokningsplattformer som Airbnb eller Booking.com.

Framför allt utanför Vasa finns det ett skriande behov av övernattningsställen där man kan boka in sig året runt. Därför finns det stor efterfrågan på sovplatser ute på landsbygden.

Live like a local

Det här har med turismtrender att göra men också att besöksställen i Österbotten blivit stora utan att det finns tillräckligt med övernattningsställen i närområdet. Två sådana exempel är Härmä med sin nöjespark och Storkyro med sitt destilleri.

Vd Max Jansson från Visit Vasa är bekymrad över läget.

– Det finns ett rop efter att man kan hyra in sig i en genuin lokalmiljö à la live like a local. Man vill känna av det äkta. Sådana ställen är populära men de är för få. Sådana ställen behöver vi fler av, säger Jansson.

Max jansson, vd för Visit Vasa, framför en uthyrningsstuga
Bildtext Visit Vasas vd Max Jansson hoppas att fler österbottningar ska vilja hyra ut sina stugor, hus eller lägenheter.
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Det behöver inte alltid vara vid vattnet. Det finns också en charm med att vara ute på en åker.

På vischan i Vörå

Johan Wikar från Tuckur i Vörå vågade satsa på inkvartering året runt. Ett steg som han inte har ångrat. För tillfället håller Wikar på att bygga ett par övernattningsstugor till utöver de två som han har sedan tidigare.

– Lillstugan har vi haft sedan 2015 och 2018 köpte vi grannens gård och byggde ut den med ett hus till. Det vi håller på med nu blir vårt tredje objekt, säger Wikar.

En ritning av ett trähus
Bildtext Så här kommer husen som Johan Wikar låter bygga att se ut när de står färdiga.
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Det är dåligt med inkvartering över hela Österbotten. Många av de som bor här hos oss har ärenden långt härifrån. Det finns ju hotellen i Vasa men de lockar inte alla. Man vill ha något annat.

Österbotten är enligt Wikar en vit fläck på kartan vad gäller stugor eller inkvartering överlag.

– Det är hotellen som finns och däremellan finns inte så mycket. En del stugor finns bara för sommarbruk men säsongen är nog längre än så om man finns tillgänglig. Det är många som frågar: ”Har ni öppet året om?”, och det har vi ju.

På vilka sätt får du hit dina gäster?

– De flesta kommer nog via Booking.com. Det är den största kanalen. En liten del kommer via Airbnb, cirka 20 procent.

Fyra män gjuter en husgrund
Bildtext I gryningen gjuts husgrunden.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Finns det plats för fler övernattningsställen i Vörå?

– Det finns det absolut, men man ska vara med. Man kan inte bygga en stuga och bara hyra ut den utan man ska finnas till för gästerna.

Enligt Wikar är det just det som är grejen, att värden ska vara på plats. Då trivs gästerna.

– Man vill inte komma till en tom stuga där man inte ser någon och inte vet något. Vi har en sådan princip att vi möter upp alla som kommer hit.

Han berättar också att man under förra sommaren hade betydligt fler förfrågningar än man kunde ta emot gäster.

– Vi brukar dela med oss till andra. Förra sommaren var det var och varannan kväll någon som ringde och frågade: ”Har ni ledigt?”, och vi hade inte ledigt. Vi är ju fullbokade hela sommaren. Det finns nog utrymme för flera. Men man måste våga satsa och man måste våga jobba för det krävs nog en hel del jobb.

En gjuten husgrund på landsbygden
Bildtext En typisk österbottnisk utsikt väntar på gästerna.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Tänk på målgruppen före du startar upp ny verksamhet

Utrymme finns alltså för andra som vill satsa på övernattningstjänster. Men vad krävs det egentligen för insatser om man vill starta eget på landsbygden? Frågan går till Max Jansson på Visit Vasa.

– Man börjar med att man tar kontakt med kommunen för att kolla om man får hyra ut på det stället man bor på eller där stugan är belägen. Sedan ska man kolla med grannar, för det kan ju i onödan blir bråk fast man har rätt till uthyrning.

Jansson poängterar också att det viktigt att fundera på vilken målgrupp man vill rikta sig till.

– Och marknadsföringen kräver sitt. Vi på Visit Vasa och också utvecklingsbolaget VASEK hjälper gärna till med de här frågorna.

Precis som Johan Wikar vill också Max Jansson lyfta fram värdskapet som något extra viktigt för den som vill ge sig in på området.

– Du är ansiktet som tar emot, berättar och visar. Men det kan man träna på när man har lyckats med alla andra delar, säger Jansson.