Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Yngre och äldre ska bo under samma tak i nytt servicehem i Åbo – första av sitt slag i staden

Uppdaterad 24.10.2022 10:23.
Ett äldre par dansar.
Bildtext Esko och Marja-Liisa Pitkänen dansar i servicehemmet Nonna Linna.
Bild: Johanna Manu / Yle

Vid det nya servicehemmet Nonna Linna i Åbo väntar man ivrigt på nya hyresgäster. Fyra av de 68 bostäderna i servicehemmet ska hyras ut till personer i 20-årsåldern.

Den här typen av arrangemang har tidigare prövats i Helsingfors och Rovaniemi, men i Åbo är det nytt. Utomlands är det vanligare att yngre och äldre bor under samma tak, speciellt i Holland har konceptet blivit populärt.

De unga personer som nu ska flytta in i Nonna Linna påbörjar sina studier i Åbo och är kring 20 år gamla. Hyran är förmånlig, och till villkoren hör att de nya hyresgästerna ska umgås med de äldre fem timmar i veckan.

I servicehemmet är det livat även om de som bor där är över 80 år gamla. Risto Töykkälä var den första som flyttade in.

– Ungdomarna kan vara hjälpsamma till exempel då nyinflyttade bekantar sig med huset, och då kan hjälpa till med att leda de äldre då det behövs lite extra stöd, säger Töykkälä.

Iäkäs mies polkee kuntopyörällä ja katsoo ikkunasta ulos.
Bildtext Risto Töykkälä tycker om att motionera, och hans dagar brukar bland annat bestå av en timme på motionscykeln och en tio kilometers promenad.
Bild: Johanna Manu / Yle

Marja-Liisa Pitkänen bor också på servicehemmet. Hon berättar att hon där hemma har två flickor i samma ålder som de som ska flytta in, och hon är inte helt säker på vad man ska förvänta sig.

– Man vet nog inte vad de unga kommer på, åtminstone där hemma, så vi får se vad dessa unga kommer på.

De som bor på servicehemmet har fått påverka vem det är som flyttar in under samma tak. Anne Holmberg, chef för servicehemmet, berättar att det nog inte hör till vanligheterna att bli intervjuad av en panel då man söker hyreslägenhet.

– Det handlade främst om att bekanta sig med de unga, deras intressen och varifrån de flyttar till Åbo. Det kom nog redan fram några gemensamma intressen att fortsätta bygga upp en vänskap på, säger Holmberg.

Gammal kvinna som ler mot kameran.
Bildtext Marja-Liisa Pitkänen.
Bild: Johanna Manu / Yle

Både Risto Töykkälä och Marja-Liisa Pitkänen var med och intervjuade de unga som ville flytta in i huset.

– De var väldigt tystlåtna, de sa inte så mycket om jag inte frågade. Men så är det, jag ville inte reta dem desto mera, skämtar Töykkälä.

Pitkänen tror att saker och ting kommer förändras då de lär känna varandra bättre.

– Jag och Risto är den typen av personer som direkt går och talar med de nya i huset, så de tänkte säkert på om de borde gå iväg eller inte, säger Pitkänen.

Anne Holmberg ser fram emot att få en bild av hur de ungas liv ser ut idag då det säkerligen kan skilja sig betydligt från hur ungdomen såg ut för de äldre.

– Ungas liv idag ser nog väldigt annorlunda ut i dag, så det blir säkert intressant för de äldre att höra.

Kvinna i ljusblå skjorta ler.
Bildtext Anne Holmberg.
Bild: Johanna Manu / Yle

Diskussion om artikeln