Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läkare utan gränser: Koleran sprider sig alarmerande snabbt

Kolera har blivit Mellanösterns nya gissel - Spela upp på Arenan

Organisationen Läkare utan gränser slår larm om den smittsamma tarmsjukdomen kolera som nu sprids i allt fler länder.

Enbart i år har kolera påträffats i 30 länder, bland dem Syrien, Iran, Irak och nu senast i Libanon.

Situationen förvärras av att det råder skriande brist på vaccin mot kolera. Organisationen slår fast att översvämningar, torka, konflikter och migration ligger bakom den stora ökningen i antal smittfall.

Döden kan komma snabbt utan rätt vård

Kolera smittar mycket lätt, och sjukdomen för med sig diarré, uppkastningar och uttorkning. Utan rätt och snabb vård kan den insjuknade dö inom några timmar.

Kolera sprids via förorenat, stillastående vatten.

Kolera började spridas i juni från Afghanistan och har nu nått en lång rad länder i Mellanöstern - och också Haiti där sjukdomen igen har börjat spridas.

Enbart i Syrien har 60 dödsfall rapporterats. 13 000 människor ska ha insjuknat i kolera där. De libanesiska myndigheterna meddelade för sin del i dag att en koleraepidemi har brutit ut på de syriska flyktinglägren i landet.

I början av oktober rapporterade libanesiska myndigheter om det första kolerafallet på 30 år. I dag har åtminstone 220 personer smittats. Fem människor ska ha avlidit.

Brist på vaccin

Produktionen av koleravaccin är otillräcklig, säger Läkare utan gränser. Det har tvingat den internationella vaccinkoordineringsgruppen ICG att ändra rekommendationerna för hur många doser som ska ges.

– Nu rekommenderas bara en dos i stället för två. Det betyder ett mycket kortvarigare skydd för sjukdomen, säger Daniela Garone, läkare vid organisationen.

Nu borde man snabbt öka produktionskapaciteten i hela världen, säger hon.