Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK:s nattsvarta bortasaldo – har inte vunnit en enda match på bortaplan: ”Onödigt att räkna målchanser”

Uppdaterad 21.10.2022 22:20.
Robert Rooba gör mål på Roope Taponen.
Bildtext Robert Rooba sänkte HIFK i förlängningen.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

En poäng är mer än vad HIFK brukat få med sig från bortais den här säsongen. Efter kvällens förlängningsförlust mot JYP står Helsingforslaget fortfarande på noll bortasegrar.

Två poäng på sju bortamatcher. Helsingfors IFK håller på att skapa sig en bortaförbannelse i hockeyligan.

Höstens första bortaseger kom inte heller i Jyväskylä. IFK fick nöja sig med en poäng efter att JYP-kaptenen Robert Rooba skjutit hem segern i den andra förlängningsminuten.

– Vi måste kunna göra det bättre tillsammans där ute, särskilt i anfallszon, kommenterar HIFK-lotsen Ville Peltonen på presskonferensen.

Hemmalaget tog ledningen i första perioden. Kyle Platzers friläge stoppades regelvidrigt och Juuso Puustinen tog hand om straffen – som han kliniskt lirkade in mellan benen på HIFK:s Roope Taponen.

JYP tog över spelet

Spelmässigt var det HIFK-övertag i 40 minuter. Kvitteringen svarade gästernas grovjobbaravdelning för, då fjärdekedjans Micke-Max Åsten sköt in 1–1 från snäv vinkel halvvägs in i matchen.

Helsingforslaget har ligans sämsta powerplay och trenden fortsatte i Jyväskylä. I tredje var det JYP som tog över och hade två ramträffar i klubbens 2000:e ligamatch.

– Vi skulle behöva få lyckas på powerplay, medger Peltonen.

Förlängningen hann bara bli knappt två minuter gammal. Jerry Turkulainen frispelade Rooba, och denne eldade igång hemmapubliken efter sitt avgörande.

– Vi har talat mycket om att vara sega och överleva de olika faserna som matcherna innehåller. I dag krävdes det förlängning, men en seger är en seger, sa en nöjd Rooba till C More.

HIFK är på tolfte plats, men med flera matcher mindre än många lag ovanför.

– Det är onödigt att räkna målchanserna man får, det gäller att vara effektiv. Målen görs framför målet, och där måste vi vara ännu bättre, konstaterar Peltonen.

Derbyknock av Lukko

Hemmapubliken i den slutsålda Björneborgshallen fick se gästande Lukko köra över rivalen Ässät i första perioden. Inom loppet av tre minuter fixade Gabriel Fontaine, Linus Nyman och Jere Karjalainen ett tremålsförsprång för gästerna i öppningsakten.

Karri Kivi ber om timeout.
Bildtext Karri Kivi tog timeout redan efter Lukkos andra mål.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

I andra perioden började det definitivt kännas avgjort då Kalle Ervasti utökade ledningen till 0–4 med sitt första ligamål.

– Det här var en helt fantastisk upplevelse, det var verkligen lätt att tända till för kvällens match, sa Ervasti till C More.

Ligaledaren Lukko vann till slut med 6–2. Ässät får chans till revansch i morgon, då säsongens andra Satakuntaderby spelas i Raumo.

FM-ligan

HPK–Kärpät 3–4 efter förlängning (2–0, 1–1, 0–2, 0–1)
JYP–HIFK 2–1 efter förlängning (1–0, 0–1, 0–0, 1–0)
KalPa–Tappara 0–3 (0–1, 0–0, 0–2)
Ässät–Lukko 2–6 (0–3, 0–1, 2–2)

Diskussion om artikeln