Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Finlandssvenska socialdemokrater ser inga bra alternativ: ”Ett ödesval stundar”

Dimitri Qvintus vid talarstolen och håller tal på FSD:s kongress.
Bildtext Dimitri Qvintus, ordförande för FSD, betonade vikten av att satsa på utbildning när han talade inför kongressen i Åbo på lördagen.
Bild: Simon Bergman/FSD

Finlands svenska socialdemokrater går till val med löfte om jämlik utbildning och en sysselsättningsgrad på 80 procent. Målet är tre mandat i riksdagsvalet.

Dimitri Qvintus har nu varit ordförande för Finlands svenska socialdemokrater FSD i ett år. Ett år som både gått fort och känns som ett decennium, konstaterar han i sitt linjetal på FSD:s kongress i Åbo.

Han betecknar regeringsperioden som allt annat än lugn för statsministerpartiet.

– Vi har gjort historiska reformer, säger Qvintus och nämner social- och hälsovården, läroplikten, vårdgarantin och föräldraledigheterna.

Profilbild på Dimitri Qvintus, FSD-ordförande
Bildtext Dimitri Qvintus.
Bild: Anna Back/Yle

Socialdemokraterna vill nu fortsätta reformera utbildningen. Qvintus talar om en satsning på jämlikhet före 2030, med gratis småbarnspedagogik, en tvåårig förskola som en del av läroplikten och betydligt fler studieplatser.

– Utbildning har varit den enda fribiljetten till klassresan. I nuläget finns det en risk att vi glider i fel riktning där elevens socioekonomiska bakgrund spelar en större roll.

Rungande applåd

Kongressmedlemmarna applåderar när Dimitri Qvintus konstaterar att Finland nu uppnått en rekordhög sysselsättningsgrad.

– Det är ingen stor nyhet men viktigt att säga högt att sysselsättningen ökar när det äkta arbetarpartiet styr landet.

Socialdemokraternas nästa mål är en sysselsättningsgrad på 80 procent.

– På sikt ska vi uppnå full sysselsättning, säger Johan Kvarnström som i dag är FSD:s enda riksdagsledamot.

Leende Johan Kvarnström i Åbo.
Bildtext Johan Kvarnström fick 4 219 röster i Nylands valkrets i riksdagsvalet 2019.
Bild: Anna Back/Yle

Inför riksdagsvalet 2019 fanns det en viss oro för att ingen skulle lyckas fylla Maarit Feldt-Rantas plats i riksdagen. Kvarnström ställer nu upp för återval och hoppas få sällskap från samma valkrets.

– Anette Karlsson har bra chanser. Vi tar inte ut varandra, trots att vissa sa så inför förra valet, säger han.

FSD:s mål är nu att få in tre riksdagsledamöter i riksdagen. De flesta kandidaterna utses av kongressen i Åbo på söndag. Leif Grönroos, vikarierande rektor i Åbo, tycker att hålet efter Jacob Söderman behöver fyllas.

– Vi behöver få in en representant från Åboland, säger Grönroos.

Svenskfinland ”avgör”

Dimitri Qvintus passar på att föra fram samma logik som i en kolumn i HBL i veckan.

– Valet blir ett statsministerval, det blir Sanna Marin eller Petteri Orpo. Alla som röstar i valet väljer mellan dem två, säger Qvintus.

Det blir Sanna Marin eller Petteri Orpo.

― Dimitri Qvintus

Enligt honom är det så gott som omöjligt att se att SDP sitter i samma regering som Sannfinländarna.

– Om Socialdemokraterna blir största parti sätter vi stopp för Sannfinländarnas försök att försämra svenskans ställning i Finland. Marginalerna kan vara små, därför säger jag att Svenskfinland kan avgöra riktningen.

”Får krypa till korset”

FSD-ordföranden är inte ensam om att fundera på nästa regering. Henri Lindholm, förbundssekreterare på Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL, säger att det bara finns två dåliga alternativ.

– Alternativen är en borgerlig regering med Sannfinländarna, eller en blå-röd-grön konstellation. Jag är alltid emot samarbete med Samlingspartiet eftersom det urholkar integriteten i vårt eget arbete och fräter på den ideologiska grunden. Men den här gången kanske man får krypa till korset.

Jag är alltid emot samarbete med Samlingspartiet.

― Henri Lindholm

Detta eftersom en borgerlig regering enligt honom kan få katastrofala konsekvenser.

– Ett ödesval stundar, säger Lindholm.

Folke Sundman talar också om ödesval när man observerat det som händer i Norden.

– Vi måste hålla fast vid den nordiska välfärdsmodellen.

Fredsälskare protesterar

Under den allmänpolitiska debatten lyfter deltagarna upp allt från behovet av kuratorer i skolorna till framtida energilösningar.

Anders Björklöf inleder sitt anförande med att säga att han först inte tänkt säga något, men att han sedan kände sig tvungen.

– Jag har svårt att acceptera att riksdagen går in för att sätta flera hundra miljoner på staket som ingen hittills har förklarat för mig vad de ska stå emot. Är det folkmassor, andra krigsmaskiner? Vad ska det vara? Vi måste kunna diskutera frågor innan man samlar alla partier och fattar enhälliga beslut. Var är den fredsälskande socialdemokratin? frågar sig Björklöf.

Var är den fredsälskande socialdemokratin?

― Anders Björklöf

Johan Kvarnström svarar att det är bra att det finns många infallsvinklar inom partiet, bland annat har det funnits intern kritik mot Nato och jaktplansanskaffningen.

Angående stängslet längs den ryska gränsen säger Kvarnström att det behövs en kritisk granskning innan man kör i gång med större byggprojekt.