Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finsk delegation till Turkiet för att diskutera Nato – Ungern lovar ratificera Natoansökningar före årets slut

Uppdaterad 22.10.2022 17:44.
Recep Tayyip Erdogan och Viktor Orban skakar hand.
Bildtext De här två männen, Recep Tayyip Erdoğan och Viktor Orbán, har Finland och Sverige på helspänn. Endast Turkiet och Ungern återstår i Natoprocessen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finlands och Sveriges resa mot Nato fick en smidig början för att sedan bli skumpig. Nu gäller det att ta sig förbi de sista vägspärrarna: Turkiet och Ungern.

En finländsk delegation ska resa till Turkiet nästa vecka för att diskutera Finlands ansökan om Natomedlemskap, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anadolu enligt AP.

Delegationen består enligt Anadolu av tjänstemän från finländska Justitieministeriet. Tjänstemännen ska diskutera med Kasım Çiçek som är ansvarig för det turkiska justitieministeriets utrikesrelationer.

Enligt Anadolu väntas samtalen i första hand handla om utlämning av människor i Finland, som Turkiet anklagar för terrorism.

Oklart när träffen mellan Kristersson och Erdoğan blir av

Någon svensk delegation nämns inte av Anadolu. Sveriges statsminister Ulf Kristersson har däremot tidigare sagt att han kommer besöka Turkiet för att träffa president Recep Tayyip Erdoğan.

– Vi har inget datum än, men det [träffen] kommer att ske väldigt snart, sa Kristersson i en intervju för SVT i fredags.

Turkiet har sedan en tid tillbaka lyft fram Sverige som det största orosmomentet. Finska politiker har ändå gjort det klart att man står vid Sveriges sida och att man inte går med i Nato utan Sverige.

Ulf Kristersson.
Bildtext En leende Ulf Kristersson på EU-möte den här veckan.
Bild: Stephanie Le Cocq / EPA

Också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att Finland och Sverige borde gå med i alliansen tillsammans.

Sverige har skickat ett brev till Turkiet där man i 14 punkter listar steg som man tagit för att visa att man är ”fast besluten” att följa det avtal som man enades om med Turkiet och Finland i juni.

Enligt Reuters som fått se det här brevet, som är daterat den 6 oktober, räknar Sverige upp bland annat att skyddspolisen Säpö har intensifierat arbetet mot terrorstämplade organisationen PKK och att man i augusti utvisat en turkisk medborgare på Turkiets begäran.

Orbáns stabschef: Ungern godkänner Natoansökningar senast i december

Ungerns parlament ska godkänna Finlands och Sveriges Natomedlemskap före årets slut, lovade en medarbetare till den ungerske premiärministern Viktor Orbán vid en pressträff i Budapest i dag.

Gergely Gulyás, som är Orbáns stabschef, sa att Ungerns regering stöder Sveriges och Finlands medlemskap i försvarsalliansen och har skickat dokumenten till parlamentet.

Ratificeringen sker senast i mitten av december, sa Gulyás enligt webbtidningen Politico och nyhetsbyrån Bloomberg.

Orbán har hela tiden sagt att Natofrågan kommer tas upp under hösten, men den ungerska oppositionen har ett flertal gånger uppmanat regeringen att snabba på processen.

Orbán är känd för att ignorera det som oppositionen framför och enligt experter kan det här vara en orsak till varför man inte velat snabba på processen. Orbán vill helt enkelt inte lyssna på det oppositionen har att säga.

Källor: Anadolu, AP, AFP, Reuters, Politico, Bloomberg

Artikeln uppdaterades klockan 17.43 med att Ungern lovar att ratificera Finlands och Sveriges Natoansökningar senast i december. Också rubriken uppdaterades med det ungerska löftet.