Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Linda Brandt-Ahde stod naken i simhallens omklädningsrum när hon insåg att hon kan ha blivit fotograferad – bilder från simhallar blir allt vanligare

Uppdaterad 22.10.2022 18:44.
Linda Brandt-Ahde fotades i simhallens omklädningsrum - Spela upp på Arenan

Får man fotografera i simhallen, då det finns risk för att en naken simhallsbesökare hamnar med på bilden? Lagstiftningen är inte entydig, och nu efterlyses klarare regler.

Aktiva simmaren Linda Brandt-Ahde går flera gånger i veckan till simhallen i Villmanstrand. För några veckor sedan stod hon i omklädningsrummet och torkade sitt hår.

Då märkte hon en tonåring som tog en spegelselfie av sig själv. Brandt-Ahde var naken och kände på sig att hon kan ha hamnat med på bilden.

– Situationen var obekväm. I en simhall måste man kunna lita på att ingen tar sådana bilder där man kan se nakna personer, säger Brandt-Ahde.

Brandt-Ahde gick och sa till ungdomen som fotat. Tonåringen svarade att hen tänkte ladda upp bilden på Tiktok och att bilden automatiskt kommer att försvinna efter en tid.

Brandt-Ahde bad personen radera bilden och sa att den inte får läggas upp på Tiktok.

– Jag är väldigt orolig för det här fenomenet.

Simhallen är en offentlig plats – i princip får man fota

Allmänt taget är det förbjudet att fotografera eller filma på platser där folk är nakna, såsom bastur, omklädningsrum och duschar.

Men praxisen när det gäller simhallens badavdelning varierar.

Till exempel i Tammerfors är det tillåtet att fotografera vid bassängarna om man ber om lov av personalen, medan man i Kuopio får fotografera så länge man inte fotograferar andra utan lov.

I Villmanstrand är det däremot förbjudet att fotografera.

– Vi har klara regler om att det inte är tillåtet att fotografera i simhallen. Förbudet finns eftersom vi vill skydda våra kunders privatliv och låta alla simma i fred, säger idrottsservicechef Anna Seppänen vid Villmanstrands stad.

En simhall är en offentlig plats. Därför får man fotografera åtminstone i de rum där man vistas med kläderna på, såsom badavdelningen. Men reglerna är inte entydiga, då lagstiftningen är bristfällig.

Enligt ett avgörande av Justitieombudsmannen år 2012 omfattas lokaler där man är naken sannolikt av fotograferingsförbud.

En skylt som signalerar fotograferingsförbud i en simhall.
Bildtext I simhallen i Villmanstrand är det förbjudet att fota både vid bassängarna och i omklädningsrummen.
Bild: Sirkka Haverinen / Yle

Klarare regler efterlyses

I Tammerfors, Kuopio och i Villmanstrand har man märkt av att det blir allt vanligare att folk tar bilder i simhallar.

– Nuförtiden är telefonen med alltid och i alla situationer. Situationen har blivit sådan under de senaste fem åren, säger idrottschef Mikko Heinonen vid Tammerfors stad.

Människor har också sina telefoner på bassängkanten på grund av olika motionsappar.

För simhallarna kan foton och videon också vara marknadsföring.

– Om någon vill lägga upp en video på ett simhopp från 10 meter är det ju positiv marknadsföring för oss, säger teamchef Markku Kilpeläinen från simhallen Kuntolaakso i Kuopio.

Kuopion Kuntolaakson uimahallin kyltti, jossa sanotaan "kunnioita toisen yksityisyyttä, älä kuvaa toista ihmistä ilman lupaa".
Bildtext ”Respektera allas privatliv, fota inte någon utan lov" lyder den här skylten i Kuntolaakso simhall i Kuopio.
Bild: Markku Kilpeläinen / Kuopion kaupunki

Kuopio stads advokat Mika Mäkäräinen efterlyser klarare regler för fotografering i omklädningsrum.

– Lagstiftning behövs på den här punkten. Lagstiftaren borde säga att fotograferingsförbud gäller på de platser där man måste vara utan kläder, säger Mäkäräinen.

I Villmanstrands simhall gör man inga extra insatser för att övervaka att folk inte fotograferar i omklädningsrummen, utan ansvaret ligger hos besökarna själva.

Viktigt att diskutera telefonanvändning

Utanför simhallen i Villmanstrand har en grupp ungdomar ändå en klar uppfattning om var det ska vara förbjudet att fota och filma.

– På sådana platser, där det finns mycket folk, såsom just omklädningsrum och i skolans korridorer, säger Tiia Taari.

– Säkert just på offentliga platser – och åtminstone inte i omklädningsrum, säger Jessica Liutu.

Linda Brandt-Ahde önskar att man skulle diskutera den här frågan med ungdomar hemma och i skolan. Hon är också medlem i stadsfullmäktige i Villmanstrand, och anser att kommuner också har ansvar för ungdomar och hur de beter sig.

– Det vore viktigt att väcka diskussion på ett bredare plan om telefonanvändning, inte bara i simhallar utan överallt. I simhallar kunde telefoner vara helt förbjudna, säger Brandt-Ahde.

Man kan också säga till direkt till den som filmar eller fotar, såsom Brandt-Ahde gjort. Hon har ofta fått säga till att man inte får fotografera i omklädningsrum.

– Ungdomar reagerar ofta helt bra. Senast i dag sa jag till om fotografering i omklädningsrummet även om jag själv inte stod i bakgrunden. Det finns ändå många som inte vågar säga ifrån.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Nainen oli päätyä alastomana teinin valokuvaan uimahallin pukukopissa – kohta kuvan olisivat nähneet miljoonat ihmiset ympäri maapallon.

Diskussion om artikeln