Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nationellt företagarpris till Vilpe från Korsholm – stolt vd ser priset som bevis på att god laganda kan åstadkomma underverk: ”Vårt gäng är fantastiskt!”

I förgrunden en leende mansperson klädd i kostym, i bakgrunden industrihall och en annan mansperson som ses utföra arbetsuppgifter.
Bildtext Tuomas Saikkonen lotsar Vilpe sedan drygt två år tillbaka. Kust-Österbottens Företagare nominerade Vilpe till det nationella företagarpriset. Det gick vägen, vilket gör Saikkonen glad och stolt.
Bild: Tommi Pietiläinen

Det går bra för det Korsholmsbaserade företaget Vilpe. Snabb tillväxt och berömvärd arbetsplatskultur är några av orsakerna till att företaget, som tillverkar ventilations- och takprodukter, får det nationella företagarpriset.

Vi når en exalterad Tuomas Saikkonen på telefon under en utlandsresa. Bara drygt två år sedan han tog över ansvaret som vd för Vilpe lyckades man i helgen kamma hem ett av huvudpriserna då Företagarna i Finland och Fennia utsåg det nationella företagarpriset.

– Det var en överraskning också för oss, men jag ser det som en hedersbetygelse och ett bevis på vårt hårda jobb. Vi känner oss hedrade på Vilpe, säger Saikkonen.

Företaget, som grundades av Tuomas far Eero Saikkonen år 1975, har vuxit stadigt. De senaste två åren har man lyckats med en exceptionell tillväxt på 40 procent. Enligt Tuomas Saikkonen är målet att fortsätta på den linjen.

– Idag ligger vi på närmare 30 miljoner euro i omsättningen, den siffran tror jag att vi kunde dubblera på fem år.

Ny teknologi vinner mark

Prispanelen berömmer Vilpe även för företagets stora satsningar på produktutveckling.

Vilpe har utnyttjat sensorteknologi för att ta fram smarta tak, som placerar sensorer så att de läser av fukthalten i isoleringsskiktet.

– Då får vi reda på om det finns fukt under taket, dit vi inte kan se. Man samlar in data och får veta om det börjar finnas risk för mögel eller andra skador, beskriver Saikkonen.

Det smarta taket gör det möjligt att undvika obehagliga överraskningar. Nödvändiga renoveringar kan istället göras i rättan tid.

Många skriver säkert under att man gärna jobbar på ett ställe där man uppskattas, trivs och har god laganda. Och det har vi!

― Tuomas Saikkonen

Saikkonen har fått erfara ett sällan skådat intresse för den nya produkten.

– På senaste byggmässan var intresset så enormt att jag fick svara på frågor tre dygn i sträck och till slut förlorade.

Saikkonen tror att det smarta taket kommer att sälja både på hemmamarknaden och utomlands. Redan nu utgör exporten 55 procent av Vilpes omsättning.

– Vår framtid finns på den västeuropeiska marknaden, där satsar vi just nu jättestort.

Det hela är naturligtvis inte utan att man får gå i uppförsbacke. Saikkonen nämner corona, kriget i Ukraina och den eskalerande inflationen som utmanande faktorer, men tror samtidigt på företagets förmåga att klara utmaningarna.

Unik arbetsplatskultur

Och framför allt tror Saikkonen på Vilpes anställda. Det Nationella Företagarpriset hade aldrig kammats hem om det hela hade hängt på en eller två personer påpekar han.

Vilpe har idag 120 anställda i Finland, om fem år kanske man är så många som 200. Saikkonen säger att pappan lyckats skapa en unik arbetskultur som han själv vill fortsätta värna om.

– Vårt gäng är fantastiskt, jag vet inte ens hur vi har fått bli såhär lyckligt lottade. Här måste jag nog tacka mina föräldrar som aldrig pressade mig att ta över företaget. Istället fick jag möjligheten att själv förälska mig i firman och det jag förälskade mig i var människorna här, säger Saikkonen.

Saikkonen riktar också ett tack till Korsholms kommun, med vilken han anser att samarbetet har fungerat strålande under åren. Vilpe har kunnat växa inte minst tack vare chanserna att bygga ut sina utrymmen på Fågelberget.

Det är kanske inte en vanlig barndomsdröm att jobba på en takfirma på industriområde, säger Saikkonen. Däremot tror han att Vilpe kan vara en drömarbetsplats.

– Men många skriver säkert under att man gärna jobbar på ett ställe där man uppskattas, trivs och har god laganda. Och det har vi!