Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Italiens första kvinnliga premiärminister är mot invandring och "hbtq-lobbyn" – den konservativa regeringen på plats

Grafik. Till höger inklippt bild av Christin Sandberg, till höger ministrar i Italiens regering som ler och vinkar.
Bildtext Italiens nya konservativa regering består av 24 ministrar. Sex av dem är kvinnor. Regeringen leds för första gången av en kvinna: Giorgia Meloni.
Bild: EPA-EFE/All Over Press, Yle

En knapp månad efter att Giorgia Meloni och hennes högernationalistiska och postfascistiska parti, Italiens bröder, vunnit det italienska valet har hon och hennes nya regering svurits in av presidenten Sergio Mattarella.

Meloni blir i och med det här den första kvinnan att leda landet.

Italiens bröder gjorde ett succéval och fick 26 procent av rösterna och blev valets stora vinnare. Nu bildar partiet regering tillsammans med Silvio Berlusconis liberalkonservativa parti Forza Italia och ytterhögerpartiet Lega som leds av Matteo Salvini.

Den nya regeringen består av 24 ministrar, varav sex är kvinnor. Melonis regeringsbildning gick ovanligt snabbt och hon har visat stor beslutsamhet. Men så har hon också haft ”ögonen på sig” – inte minst från EU och omvärlden.

På grund av hennes politiska hemvist på ytterhögerkanten är det många som väntat med både spänning och oro på resultatet.

Meloni lyckades tygla machotendenser

Melonis politiska hållning är i grunden EU-kritisk och hon är tydlig med att hon vill sätta italienarnas intressen i första rummet. Hon är starkt mot invandring och vad hon beskriver som ”hbtq-lobbyn”.

Men trots att hon hade både Berlusconi och Salvini – båda med stora egon och machotendenser – att tampas med lyckades hon alltså relativt snabbt forma en regering.

Och man kan se resultatet lite som att hon satte Berlusconi på plats efter uttalandet ”mig kan man inte utpressa” bara för någon vecka sedan.

Matteo Salvini, Silvio Berlusconi och Giorgia Meloni vinkar på en scen.
Bildtext Matteo Salvini, Silvio Berlusconi och Giorgia Meloni tillsammans inför valet.
Bild: Massimo Percossi / EPA

Många väldigt konservativa i regeringen

Meloni har lyckats tillsätta en regering som kan ses lite som en blandning mellan nationalkonservativa etablissemangspolitiker och statstjänstemän.

På några av nyckelposterna finns Lega-politikern Giancarlo Giorgetti, som var ekonomisk utvecklingsminister i Mario Draghis tidigare regering, och som nu blir finansminister.

Antonio Tajani, en av medgrundarna till Forza Italia och med lång erfarenhet från Europaparlamentet, blir utrikesminister och vice premiärminister.

En av medgrundarna till Italiens bröder, Guido Crosetto, blir försvarsminister. Inrikesministeriet kommer ledas av Matteo Piantedosi, som beskrivs som en trogen statstjänsteman.

Matteo Salvini blir infrastrukturminister och den ultrakonservativa katoliken Eugenia Maria Roccella utnämns i sin tur till familj- och jämställdhetsminister.

Kvinnors rättigheter hotade

Giorgia Meloni vill driva konservativ och nationalistisk politik.

Hennes Italiens bröder, Lega och Forza Italia talar mycket om skattesänkningar, om att minska migrationen och stärka italienska kvinnors situation.

Det sistnämnda handlar om att det ska födas fler italienska barn – en slags extrem nationalistisk ytterhögerpolitik.

Giorgia Meloni talar vid ett talarpodium.
Bildtext Giorgia Meloni är Italiens första kvinnliga premiärminister. Inskränkningar i kvinnors rättigheter kan trots det bli aktuella under hennes tid vid makten.
Bild: Angelo Carconi / EPA

Det är enligt kritikerna en politik för kvinnor och män som inte vill bryta med de traditionella familjemönstren och könsrollerna i familjen och därmed är beredda att acceptera inskränkningar i kvinnors fri- och rättigheter. I utbyte får de ett större skydd av gränserna och skydd från brott.

Det vi ser nu i Italien är hur kvinnors protagonism drivs framåt på samma gång som det hotar kvinnors rättigheter.

Energipriserna prioriterad fråga

Men det första den nya regeringen kommer att behöva ta tag i är de skenande energipriserna och ökade levnadsomkostnaderna som håller på att knäcka många av landets småföretag och hushåll.

Tio miljoner av landets invånare uppskattas leva i fattigdom, varav den största andelen i södra Italien. Den siffran riskerar att bli större om inte Meloni och hennes nya regering lyckas få i gång ekonomin och samtidigt hålla ihop landet.

Landets ekonomi är däremot så ansträngd och skuldsättningen så hög att manöverutrymmet är mycket begränsat för att infria andra löften som skattesänkningar och en pensionsreform – andra frågor som partierna i den nya regeringskoalitionen talat varmt om.

Giorgia Meloni har tidigare sagt att hon kommer fortsätta stötta Ukraina. Valet av EU-parlamentarikern Antonio Tajani med brett kontaktnät i Europa kommer också underlätta för henne i de internationella kontakterna.

EU är viktigt för Italien i detta svåra ekonomiska läge och med ett pågående krig i Europa.