Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk-norsk expert är inte orolig: ”Håll ögonen på Novaja Zemlja – Ryssland kan inte använda sina gamla kärnvapen utan att testa dem först”

Ett monument i Moskva av Sovjetunionens första massproducerade taktiska kärnvapen.
Bildtext Ett monument i Moskva av Sovjetunionens första massproducerade taktiska kärnvapen RDS-4. De soldater som ska hantera kärnvapnen om Vladimir Putin beordrar dem att plocka ut dem ur lagren ”skulle darra ordentligt på händerna”, säger experten Pavel Baev.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland saknar kunskap att hantera sina kärnvapen och det är oklart om vapnen fungerar. Dessutom har väst ett öga på allt ryssarna gör och hinner agera preventivt, säger en expert till Svenska Yle.

Oron över att Ryssland skulle kunna utföra en plötslig kärnvapenattack är obefogad. Det är expertisen på Riga Conference enig om.

Det krävs en hel serie förberedande steg innan de kan avfyra ett taktiskt kärnvapen. Ryssland har ännu inte tagit ens det första steget.

Om skillnaden mellan taktiska och strategiska kärnvapen, och varför strategiska inte kan användas mot Ukraina, kan ni läsa här.

”Ingen har rört kärnstridsspetsarna på decennier”

– Eftersom de här kärnstridsspetsarna har varit bakom lås och bom i decennier kan ingen rationell beslutsfattare veta om de överhuvudtaget fungerar, säger Pavel Baev, en rysk-norsk professor i ryska militära reformer på Institutt for fredsforskning i Olso.

Det betyder att ryssarna måste provtesta kärnvapnen innan de använder dem. Ingen som var med senast då Ryssland, eller rättare sagt Sovjetunionen, utförde ett kärnvapenprov är med i dag.

Den rysk-norske experten på rysk militär utveckling, professor Pavel Baev.
Bildtext Pavel Baev är ursprungligen från Moskva, men kom till Norge i oktober 1992 och är i dag norsk medborgare.
Bild: Gustaf Antell

Blickarna riktas mot ögruppen Novaja Zemlja i Norra ishavet

– Det bästa stället att testa kärnvapen är på Novaja Zemlja, där det fanns en plats för kärnvapenprov, säger Baev, men logistiken för att utföra ett underjordiskt test är för komplicerad för det här läget.

Och Ryssland har inte utfört ett atmosfäriskt test sedan början av 1960-talet, men han tror ändå att det är mer troliga alternativet.

Om Ryssland börjar flytta sina taktiska kärnstridsspetsar från någon av de tolv orter där de lagras till Novaja Zemlja så är det ett dramatiskt steg.

– Då vet vi att något kan vara på gång. Då kan vi bli oroliga, men inte ens då finns det anledning att drabbas av panik, säger Baev.

Karta som visar Novaja Zemlja och Barents hav.
Bild: Yle / Silja Viitala

Till och med om Ryssland lyckas hålla förberedelserna hemliga så skulle en kärnvapenexplosion ovanför Novaja Zemlja registreras av hela världen.

– En sådan händelse skulle inte i sig vara en historisk vattendelare. Steget från test till att använda vapnet i strid är ännu stort. Men det skulle vara en betydlig eskalering av läget.

Det bästa stället att testa kärnvapen är på Novaja Zemlja, där det fanns en plats för kärnvapenprov, men logistiken för att utföra ett underjordiskt test är för komplicerad för det här läget

Det finns flera anledningar till att Baev inte kan tänka sig att Ryssland går så långt. Två av dem kan vara avgörande för hur Kreml resonerar.

– Förutom att Kina antagligen inte skulle acceptera att Ryssland använder kärnvapen så skulle västländerna hela tiden se vad som håller på att hända. Våra satelliter och övervakningssystem ser allt, säger Baev.

Det betyder att USA, med eller utan sina allierade i Nato, hinner besvara en sådan här eskalering innan Ryssland hinner avfyra sina kärnvapen. Det går alltså att utföra preventiva militära operationer vid behov.

– Ryssland är stort, men när det gäller kärnvapen har de bara tolv lagringsplatser. De är stängda för journalister och forskare, men jag är säker på att spaningssatelliter följer vad som händer där mycket noggrant.

Sergej Sjojgu (till höger) tillsammans med president Vladimir Putin vid öppningen av ett militärt forum i augusti 2022.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu. Professor Baev tror att de fortfarande är tillräckligt rationella makthavare för att inte använda kärnvapen i Ukraina eller mot väst. Bilden är tagen i augusti 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

För oss vanliga människor gäller det att hålla huvudet kallt.

– Det var en historia för någon vecka sedan när ett så kallat kärnvapentåg rörde på sig. Källan var inte spaningssatelliter utan vanliga människor som insåg att något underligt höll på att hända, berättar Baev. Det visade sig vara falsk information, men folk märker när ovanliga saker händer och sprider snabbt bilder på det.

– Det att vi tar Putins hot på allvar betyder inte att vi behöver drabbas av panik, säger Pavel Baev från Institutt for fredsforskning i Oslo.

Tåg norr om Moskvas centrum - Spela upp på Arenan