Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Analys: Regeringen grälar om skogs- och torvmarker igen och det kan bli allvarligt

Grafik. Till höger en inklippt bild av redaktör Marianne Sundholm, till vänster torvmark.
Bildtext Att återväta torvmarker är en av de mest effektiva klimatåtgärder Finland har att ta till. Ändå är det bråk i regeringsleden om EU:s återställningsmål.
Bild: EPA-EFE/All Over Press, Yle

Skogsfrågan visar än en gång hur vitt skilda syner Centern och De Gröna har på miljö och natur. Det är kärnfrågor för båda partier och därför har de mycket att vinna på att driva dem. Opinionssiffrorna ökar på pressen.

På bara ett par veckor har det blossat upp ett storgräl om skogsfrågor mellan regeringspartierna. Ingredienserna för bråket har förstås hela tiden funnits. Det har varit klart sedan regeringsbildningen att det blir svårt för Centern och De Gröna att komma överens när politiken ger sig ut på torvmarker och i skogen.

Regeringen har visserligen hållit ihop bättre än väntat kring klimatarbetet den här regeringsperioden och de senaste årens kristider har krävt en starkt enad front. Men nu ser frågan om återställning av skog och torvmarker ut att kunna leda till ett riktigt storgräl.

Sverige sa ja, Finland sa nej, eller...?

Det handlar om flera händelseutvecklingar på kort tid. I centrum står EU-förslaget om att restaurera och återställa natur. På söndagen tog tvisten ännu en vändning när statsminister Sanna Marin sa att det inte alls är omöjligt Finland trots allt röstar emot förslaget.

För bara en månad sedan meddelade Finlands regering att förslaget ska stödjas. För Finlands del skulle det innebära att till exempel återväta dikade torvmarker och vårda både statlig och privatägd skogsmark.

Målet är att skydda den biologiska mångfalden bland annat genom att restaurera minst 20 procent av EU:s land- och havsområden till 2030. Sverige har sagt nej till EU-förslaget och det får stark kritik av både skogsindustrin och oppositionen i Finland.

Djupare kil mellan regeringspartiernas två sidor

I fredags meddelade Samlingspartiet att de lämnar en interpellation om frågan: Partiet anser att regeringen försummar Finlands nationella skogsintressen och ger EU för stort inflytande.

Samma dag blev det klart att frågan delar mer än bara regering och opposition, eller Centern och De Gröna. Riksdagens ekonomiutskott gick emot regeringens linje och vill säga nej till EU-förslaget om restaurering.

I utskottet delades regeringspartierna i två läger: Centern, SDP och SFP ställde sig på oppositionens sida i frågan medan De Gröna och Vänsterförbundet stödde det ursprungliga förslaget.

Den här uppdelningen i miljö- och klimatfrågor har setts flera gånger tidigare i regeringen, ekonomiutskottets besked slår bara en tidigare kil djupare.

Kan bli spännande interpellationsomröstning

Tidigare i veckan gick Finland med i den EU-kritiska skogsgruppen For Forest, ett beslut där jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) förbigick miljöminister Maria Ohisalo (Gröna) för att försvara den nationella skogsindustrin tillsammans med Sverige, Österrike och Slovenien.

Lägg till att Finland den senaste veckan också haft en Sverigeinspirerad debatt om att lägga ner hela Miljöministeriet. Också den debatten visar tydliga skillnader inom regeringen i synen på naturen och naturresurser.

Det hela handlar förstås om kärnfrågor för Centern och De Gröna som vill driva sina väljares intressen. Att partierna den här regeringsperioden turats om med väldigt låga opinionssiffror lägger självklart mer press på båda parter.

Centerns rekordlåga siffror och självklara försvar av skogsindustrin innebär att Samlingspartiets interpellation kan bli en nagelbitare.

Och även om regeringsleden skulle hålla är resultatet åtminstone att Finland just nu sänder väldigt olika signaler till både skogsägare, industri och EU om vad linjen riktigt ska vara.

Också nytt FN-mål vill skydda och restaurera ekosystem

Konflikten lär inte bli mindre med tiden eftersom det finns många tillfällen för den att blossa upp igen, ännu under den här regeringsperioden. Det är många olika beslutsprocesser om skog och mark, kolsänka och biodiversitet på gång på både nationell nivå och EU-nivå just nu.

I december är det dessutom finaldags för en enorm diskussion om det globala skyddet av ekosystem och biodiversitet. Då går FN-mötet om biologisk mångfald COP15 in i slutskedet i Montreal i Kanada, efter en process som dragit ut flera år.

Huvudmålet för FN-konventionen är att skydda 30 procent av jordens land- och havsområden, ett behov som världens länder rätt långt är överens om. Ett restaureringsmål på 20 procent av ekosystemen finns också på listan.

Under processen har motståndare som Brasilien höjt röster om att andra länder och instanser inte borde få lägga sig i hur enskilda länder brukar sin jord och sin skog, utan att det är en nationell fråga.

Visst låter det på något vis bekant.