Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Xi fortsätter sin enmansshow i Kina – inga efterträdare i sikte

Personkulten gör comeback i Kina. Här en tallrik dekorerad med Xi:s ansikte bakom en skulptur på Mao.
Bildtext Xi Jinping är den mäktigaste ledaren sen det socialistiska Kinas grundare Mao Zedong.
Bild: Lehtikuva

Kinas styrande kommunistparti bekräftade på söndagen att den auktoritära presidenten Xi Jinping fortsätter att leda landet i minst fem år till.

Hela den högsta ledningen består nu av personer som är lojala mot Xi och som utan tvekan verkställer hans beslut.

Ritualen var bekant, men den politiska verkligheten var ny. Sju män marscherade in på en scen i Folkets stora hall i Peking för att visa omvärlden att de nu bildar den nya högsta ledningen i Kina.

Männen är medlemmar av politbyråns allsmäktiga ständiga utskott. De utnämndes när kommunistpartiets nya centralkommitté samlades till ett första möte på söndagsmorgonen.

Medlemmarna i politbyråns ständiga utskott introducerades i Peking.
Bildtext Medlemmarna i politbyråns ständiga utskott presenterades i Peking.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är ändå klart att en av medlemmarna är på en helt annan nivå än de övriga. Presidenten Xi Jinping blev nu den första ledaren på flera decennier som tre gånger har utnämnts till generalsekreterare för kommunistpartiet.

Det betyder i praktiken att Xi fortsätter att styra Kina åtminstone ytterligare fem år. Det innebär också att han är den mäktigaste ledaren sedan det socialistiska Kinas grundare Mao Zedong.

Kinas president Xi Jinping talade efter att han presenterat medlemmarna av politbyråns ständiga utskott.
Bildtext Kinas president Xi Jinping talade efter att han presenterat medlemmarna av politbyråns ständiga utskott.
Bild: Lehtikuva

Ingen sätter käppar i hjulen

Xis ställning anses nu vara så stark att det hela mer och mer påminner om en enmansshow. Han hade till exempel fått fria händer att bestämma vilka som skulle bli medlemmar av det ständiga utskottet.

Förr representerade medlemmarna olika partifraktioner. Det nya utskottet består däremot förutom av Xi enbart av personer som är kända för att vara trogna mot honom.

Xi antas därför från och med nu utan vidare få sin vilja igenom. Uppenbarligen kan den 69-åriga Xi också fortsätta att styra Kina så länge som han själv vill.

Ingen av de övriga medlemmarna av utskottet anses vara tänkbara efterträdare till Xi. Till skillnad från sina företrädare har Xi hittills inte på något sätt antytt vem han önskar att ska bli Kinas nästa ledare.

Partiets generalsekreterare Xi Jinping och de övriga sex medlemmarna av det ständiga utskottet: Wang Huning, Cai Qi, Zhao Leji, Li Xi, Li Qiang och Ding Xuexiang.
Bildtext Partiets generalsekreterare Xi Jinping och de övriga sex medlemmarna av det ständiga utskottet: Wang Huning, Cai Qi, Zhao Leji, Li Xi, Li Qiang och Ding Xuexiang.
Bild: Lehtikuva

Taiwaneserna är rädda för attacker

När Xi för en vecka sedan öppnade kommunistpartiets tjugonde partikonferens upprepade han att Kinas mål är att få till stånd en fredlig återförening med Taiwan. Han tillade ändå att Kina aldrig utesluter en militär invasion av ön.

Taiwaneserna befarar nu att Xi utsätter Taiwan för en allt hårdare press när hans mandat som ledare har förlängts. Konflikten är brännbar, för USA har förpliktat sig att stödja Taiwan ifall Kina anfaller.

Kina anser att Taiwan onekligen är en del av moderlandet. Kina riktar ständigt mer än tusen missiler mot ön, och kinesiska jaktplan kränker allt oftare Taiwans gränser.

Gallupar visar att flertalet av taiwaneserna vill att nuläget upprätthålls, det vill säga att ön fortsätter att fungera som en i praktiken självständig, demokratisk nation. Få förespråkar en återförening med Kina.

Partiet har kontroll på folket

Xi väntas också fortsätta att föra Kina i en allt mer auktoritär riktning. Under sina första tio år vid makten har han redan sett till bland annat att alla regimkritiker har tystats och att kontrollen av internet har skärpts till det yttersta.

Människor som viftade med både flaggor då de tittade på öppningen av partikongressen i Huaibei, den 16 oktober.
Bildtext Människor som viftade med både flaggor då de tittade på öppningen av partikongressen i Huaibei, den 16 oktober.
Bild: Lehtikuva

Samtidigt har Xi gått in för att minska på de ohållbart stora inkomstklyftorna. Officiellt heter det att den absoluta fattigdomen har utplånats tack vare hans kampanjer.

Nu är Xis mål att åstadkomma något som han kallar ett gemensamt välstånd. Ingen vet vad det betyder i praktiken, men en del förmögna kineser är oroliga för att kommunistpartiet börjar lägga beslag på deras egendomar.

Xi har dessutom gjort det klart att Kinas drakoniska så kallade nolltoleranslinje beträffande coronaviruset förlängs. Det anses inte båda gott för ekonomin, men å andra sidan betyder linjen att kommunistpartiet har full kontroll över folket.