Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Inte omöjligt att Finland röstar emot EU-förslaget, säger Sanna Marin om regeringens skogsbråk

Uppdaterad 23.10.2022 16:05.
Sanna Marin.
Bildtext Statsminister Sanna Marin kommenterade regeringens skogsgräl under statsministerns frågetimme på söndagen.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin säger det är viktigt att förbättra naturens tillstånd men utesluter inte att Finland röstar emot EU-förslaget om återställning. Samtidigt har Annika Saarikko gått ut med ett uttalande om att Centern försvarar skogen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) har kommenterat regeringens skogsgräl under intervjutimmen med statsministern i Radio Suomi på söndagen.

– Det är viktigt att förbättra naturens tillstånd och det är det återställningsfrågan handlar om. Men det ska ske på ett sätt som är rimligt och fungerar, säger statsminister Sanna Marin.

Om det slutliga EU-förslaget inte är tillräckligt bra ur Finlands synvinkel är det möjligt att Finland röstar emot det.

EU-förslaget handlar framför allt om att restaurera och återställa 20 procent av EU:s land- och skogsområden till 2030.

Saarikko: Centern försvarar skogen

Samtidigt har Centerns ordförande, finansminister Annika Saarikko, strax före intervjutimmen gått ut med ett uttalande i sociala medier där hon understryker att Centern ska försvara det nationella skogsintresset.

Saarikko skriver att hon är glad över ekonomiutskottets beslut i fredags att inte stödja EU-förslaget, trots att regeringens ursprungliga förslag var att Finland ska godkänna det.

Marin: Om förslaget inte är tillräckligt bra kan vi rösta emot det

Sanna Marin säger under intervjutimmen att skogspolitiken fortfarande är i nationella händer. Hon säger att det heller inte är någon hemlighet att det inom regeringen finns olika syner på skogen.

Marin säger att det handlar om att bedöma vilket som är det bästa alternativet för Finlands del, och se över om helheten är en sådan Finland kan stödja.

– Vi måste se över om förslaget är tillräckligt bra eller om vi ska rösta emot det. Det är också möjligt, om förslaget inte är tillräckligt bra.

Samlingspartiet meddelade i fredags att de interpellerar i frågan. Samma dag var också regeringspartierna delade i frågan när riksdagens ekonomiutskott behandlade den: Centern, SDP och SFP vill inte stödja EU-förslaget, medan De Gröna och Vänsterförbundet stödde regeringens ursprungliga linje i frågan.