Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FC Lahti fixade ligabiljetten efter jättedrama i kvalreturen – TPS hämtade upp underläge med minuter kvar, tappade allt på stopptid

Programmet är inte längre tillgängligt
FC Lahti slog TPS i ligakvalet efter stort drama - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det såg ut att bli ett förlängningsdrama. Istället avgjorde FC Lahti thrillern redan på stopptid. TPS stannar i division 1 efter 2–1 i returen i ligakvalet.

FC Lahti fortsätter i fotbollsligan – TPS stannar i ettan.

Efter en mäktig inledning av FC Lahti fick Åbogästerna pusha på ända fram till slutminuterna, men tappade ligabiljetten på stopptid.

– Vi hade kunnat vinna. Men på nåt sätt förlorar vi ändå. Det är väldigt tungt, säger en oerhört besviken Kasper Hämäläinen till Yle efteråt.

Det var ingen fråga om vilket lag som var mer laddat då kvalreturen körde igång i Lahtis på söndagen.

FC Lahti höll boll och pressade TPS från den första minuten. Och då matchen hunnit bli exakt åtta minuter gammal pekade domaren mot straffpunkten. Eemeli Virta satte ett skott som träffade Jesper Karlsson i armen inne i straffområdet. Och Altin Zeqiri var klinisk från elva meter.

Se matchens mål genom att klicka på artikelns huvudbild (videobilder från Ruutu)!

TPS tvingas jaga igen

Då blev manuskriptet identiskt med det första delmötet då TPS tvingades jaga igen.

Olli Jakonen kom närmast att kvittera ännu i den första halvleken då han med en stark löpning tog sig igenom FC Lahtis försvarslinje – men skottet från liten vinkel gick rakt på målvakten.

I den andra halvleken krälade Åbolaget sig närmare och närmare. Seynabou Benga prickade ribban då han försökte skarva in en hörna med huvudet.

– Vi börjar ganska defensivt och vågar inte riktigt spela. Efter målet vaknar vi lite till, men första halvlek kommer vi inte upp i vår nivå. I andra halvlek tvingar vi dem att bli defensiva, tar över matchen och får några halvchanser, ribba och mål till slut, säger Hämäläinen.

Med två minuter kvar av ordinarie matchtid kom fullträffen som frälste bortaföljet. Linus Rönnberg spelade fri sin höger fot vid kanten av straffområdet, la in ett inlägg som hittade sin väg hela vägen ner till Juri Kinnunen som stod och väntade vid den bortre stolpen.

Kinnunen missade inte och matchen såg ut att gå till förlängning.

”Känns otroligt bra”

Men FC Lahti tyckte annorlunda. Hemmalaget lät inte gästerna få upp något som helst momentum och tryckte istället ner gaspedalen igen. Efter en hörna landade bollen på stopptid inne i straffområdet, där en helt ledig Teemu Penninkangas kunde peta in segermålet.

– Jag vet inte hur det gick så här, konstaterar Hämäläinen.

Slutresultatet stod 2–1 och festen kunde börja i Lahtis.

– Det var ett oerhört jämnt kval. Det var små marginaler som avgjorde. Men då man tänker tillbaka på hur svår säsongen har varit så visst känns det här ju bra, säger hjälten Penninkangas.

För TPS blev säsongen 2022 också en blytung besvikelse. I fjol ledde TPS division 1 inför den övre slutserien, i år hade Åbolaget alla chanser att till och med gå förbi KTP men stapplade under de sista matcherna.

– Här är vi nu. Besviken ska man vara. Vi satte mycket krafter på den här säsongen och hade stora förhoppningar. Det tär på känslorna, säger Hämäläinen som ändå intygar att karriären fortsätter minst en säsong till i TPS.

Resultat, ligakvalet

FC Lahti–TPS 2–1 (1–0)

10’ Altin Zeqiri 1–0 straff
88’ Juri Kinnunen 1–1
90’ Teemu Penninkangas 2–1

FC Lahti vinner ligakvalet med sammanlagt 3–2

Diskussion om artikeln