Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Verstappen vann i Austin och tangerade Schumachers rekord – Red Bull säkrade konstruktörstiteln ett dygn efter grundarens död: ”Ville vinna med stil”

Uppdaterad 24.10.2022 07:39.
Max Verstappen firas.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett dåligt depåstopp höll på att bli kostsamt för Max Verstappen, men holländaren grejade till slut en ny seger. Det ledde också till att Red Bull vann det ekonomiskt viktiga konstruktörsmästerskapet för första gången sedan 2013.

I förra tävlingen säkrade Max Verstappen sin andra raka VM-titel och i Austin hade Red Bull chansen att kamma hem konstruktörstiteln. Det som krävdes var att Ferrari inte tog 19 poäng mer än Red Bull.

Det var aldrig nära. Carlos Sainz försvann i första kurvan och för Charles Leclerc blev uppdraget omöjligt.

Red Bull tog sin första konstruktörstitel på nio år. Titeln kom ett dygn efter att stallets grundare Dietrich Mateschitz gick bort.

– Den här segern tillägnar vi Dietrich och allt han har gjort. Vi ville vinna med stil och det lyckades, säger Max Verstappen.

Verstappen tvingades jaga på slutet

Efter två regniga race fick förarna nu köra på en torr bana under gassande solsken. Då var Max Verstappen snabbast i väg och passerade Carlos Sainz direkt i starten.

Kvalettan Sainz fick sitt race förstört då han blev påkörd av George Russell i första kurvan. Sainz fick punktering och bröt loppet.

Verstappen styrde loppet som han ville i täten, och även om vinden påverkade var han inte speciellt pressad. Segern kändes säker men ett dåligt depåstopp på 36:e varvet kastade om i täten.

Holländaren passerades av både Lewis Hamilton och Charles Leclerc, och Verstappen fick börja jaga. Han tog sig snabbt förbi Leclerc och hade sedan siktet inställt på Hamilton.

Sex varv före mål hade Verstappen skaffat sig slagläge dök på innersidan. Hamilton gjorde vad han kunde för att försvara sig men var tvungen att ge sig.

Verstappen körde hem sin trettonde seger i år och tangerade Michael Schumachers och Sebastian Vettels rekord över antalet triumfer under en säsong.

Verstappen har en stor möjlighet att bli ensam rekordinnehavare då tre tävlingar återstår den här säsongen. Det ska dock sägas att det var färre tävlingar per säsong då Schumacher och Vettel dominerade.

– Den här segern betyder mycket för mig och stallet. Det här är en bana som erbjuder bra racing, om man passerar i en kurva så kan man komma tillbaka i nästa, säger Verstappen.

Lewis Hamilton gick i mål som tvåa Charles Leclerc som trea.

– Det var nära, jag gav allt jag hade men Red Bull var lite snabbare. Vi hade en bra strategi och fortsätter att kämpa i de sista tävlingarna, säger Hamilton.

Ny motgång för Bottas

Valtteri Bottas hade fått en uppdaterad diffuser till den här tävlingen, och man talade om att bilen skulle vara tre tiondelar snabbare per varv. Han fick dock inte på allvar se om det verkligen stämde.

Bottas hade sjunde startruta men fick sig en tryckare i början av loppet och tappade fem placeringar på första varvet. På 18:e varvet tog tävlingen sedan slut då finländaren tappade greppet i bakvagnen och blev stående i sandfållan.

– Det var mitt eget fel. Då man kör på gränsen kan det gå så där, säger Bottas till Viaplay.

Därmed förlängdes Bottas tunga svit. Han har nu kört tio tävlingar i rad utan att ta poäng.

– Farten var ändå bra och det är positivt. Jag tror på poäng under slutet av säsongen, säger han.

Det är ovanligt med säkerhetsbil i Austin men i det här loppet var den inne på banan två gånger på kort tid. Först då Bottas bröt och några varv senare efter en krasch mellan Lance Stroll och Fernando Alonso.

Alonso fick en flygtur och hade kontakt med muren efter en sen manöver av Stroll. Alonso kunde otroligt nog fortsätta tävlingen medan Stroll avbröt.

Resultat USA:s GP:

1. Max Verstappen, Red Bull
2. Lewis Hamilton, Mercedes +5,023
3. Charles Leclerc, Ferrari +7,501
4. Sergio Perez, Red Bull +8,293
5. George Russell, Mercedes +44,815
6. Lando Norris, McLaren +53,785
7. Fernando Alonso, Alpine +55,078
8. Sebastian Vettel, Aston Martin +65,354
9. Kevin Magnussen, Haas +65,834
10. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri +70,919
11. Esteban Ocon, Alpine
12. Alexander Albon, Williams
13. Guanyu Zhou, Alfa Romeo
14. Pierre Gasly, Alpha Tauri
15. Mick Schumacher, Haas
16. Daniel Ricciardo, McLaren
17. Nicholas Latifi, Williams

Lance Stroll, Valtteri Bottas och Carlos Sainz avbröt.

Diskussion om artikeln