Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glädje och sorg präglade världsmästarstallets veckoslut – experten om Dietrich Mateschitz betydelse: ”Teamet gick från ett gäng som åkte runt till vinnare”

Max Verstappen, Christian Horner och Sergio Perez.
Bildtext Verstappen, Horner och Perez fick fira konstruktörstiteln i Austin.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Red Bull har första gången fått till hela paketet under hybrideran. Det ledde till dubbla titlar den här säsongen. Det är en välförtjänt seger, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Frågan har inte varit om Red Bull ska vinna konstruktörstiteln i år utan när det ska ske. I Austin hade man ett gyllene läge och fixade biffen. Den femte titeln genom tiderna kom då Max Verstappen vann loppet.

Red Bull tog fyra raka mellan 2010 och 2013 men nu är man för första gången det bästa stallet under hybrideran.

– Jag tror att stallet rankar den här titeln mycket högt och det var en viktig seger. För teamet är konstruktörstiteln viktigare än förartiteln eftersom det är ett bevis på att man byggt den bästa bilen och har de bästa ingenjörerna.

– När man utvecklade årets bil skräddarsydde man den för Max Verstappen. Red Bull har haft det bästa paketet, man byggde den bästa bilen till säsongens första lopp och så har man utvecklat den i rätt riktning. Jag tycker att det var en välförtjänt seger, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Är det här början på en ny dominant era för Red Bull?

– Det är svårt att säga. Mercedes har haft ett dåligt år och gick fullständigt snett då man utvecklade bilen och Ferrari stupade halvvägs in i säsongen.

– Det kan bli en ny dominans men det blir inte lika lätt som för Ferrari med Michael Schumacher eller Williams på sin tid då man vann det ena loppet efter det andra ganska så lätt.

Omtyckt chef gick bort i lördags

Titeln kom bara ett dygn efter beskedet om att Red Bulls grundare Dietrich Mateschitz gått bort 78 år gammal.

Österrikaren grundande energidrycksbolaget i mitten av 1980-talet och förde först in Red Bull i formel 1 som sponsor och sedan blev man ett fabriksteam.

Dietrich Mateschitz tittar ut över en formel 1-bana.
Bildtext Dietrich Mateschitz.
Bild: Pixathlon/Shutterstock/All Over Press

I slutet av 2004 köpte han upp Jaguar och följande säsong gjorde Red Bull sin debut. År 2005 köpte Mateschitz också upp Minardi som blev ett systerstall till Red Bull under namnet Toro Rosso.

Efter några år blev Red Bull det starkaste stallet och med Sebastian Vettel som förare vann man dubbla titlar under fyra säsonger i rad.

– Han betydde otroligt mycket för sporten. Han ville inte stå i rampljuset utan höll sig i bakgrunden och lät andra bli hyllade för framgångarna. Han ställde sällan upp på intervjuer men han var en sportsman och formel 1 var hans stora lidelse.

– Teamet gick från ett gäng som åkte runt till vinnare. Allt han gjorde var i sportens anda och så vitt jag vet var han en väldigt populär och omtyckt chef, säger af Petersens.

Före och efter söndagens tävling strömmade hyllningarna in över Mateschitz, inte bara från stallets nuvarande förare och personal utan även från andra team. Av dagens tjugo förare i formel 1 har åtta en koppling till Red Bull i någon form.

– Man såg att förarnas och teamchefernas ord verkligen kom från hjärtat. Han har inte enbart finansiellt varit ett stöd utan även en personlig vän som hjälpt och stöttat. Han har alltid ställt upp för dem, och det gäller inte bara i formel 1 utan i alla andra sporter där Red Bull figurerar, säger af Petersens.

Dietrich Mateschitz gratulerar Sebastian Vettel.
Bildtext Mateschitz fick se Sebastian Vettel vinna fyra VM-titlar med Red Bull.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Snacket kring Red Bulls budgetfusk fortsätter

I söndagens tävling såg Max Verstappen ut att gå mot en ohotad seger men ett struligt depåstopp ställde till det för holländaren. Han tappade två placeringar och tvingades jaga på slutet.

Det gick ändå vägen och då sex varv återstod att köra passerade han Lewis Hamilton och tog sin trettonde seger för säsongen.

– Han körde som den mästare han är. Det var en elegant uppkörning. Han har väl fortfarande vissa kritiker och efter kvalet var det många som buade ut honom på grund av att Red Bull gått över budgettaket. Hans svar på banan var exakt det rätta, säger af Petersens.

Red Bulls budgetfusk har varit ett stort samtalsämne de senaste veckorna. Före USA:s GP kom internationella bilsportförbundet Fia med ett anbud som Red Bull kan acceptera eller förkasta.

Diskussionerna har pausats efter Mateschitz bortgång men man förväntar sig att de återupptas någon gång den här veckan. Exakt hur mycket Red Bull har gått över budgettaket vet bara cheferna i stallet och de ansvariga hos Fia.

– Att Red Bull gått över budgettaket är klart men summan vet vi inte, det ryktas om 1,8 miljoner dollar. Först sades det att det handlade om åtskilliga miljoner men sedan har det sjunkit mer och mer.

– Christian Horner har sagt att man låg under budgettaket men hade vissa grejer som gjorde att man gick över. Man hävdar att det handlar om skattemyndigheten i England och lön för personal som lämnat stallet. Det är fel att säga att Red Bull ska ha ett kanonhårt straff när man inte känner till detaljerna, säger af Petersens.

I värsta fall kan hela härvan bli en lång process.

– Man kan fortsätta ända till idrottens skiljedomstol Cas. Det kan dra ut i sju till åtta månader innan vi får ett resultat. Både Red Bull och Fia vill ha ett slut på diskussionerna så snabbt som möjligt och jag antar att affären är avslutad inom en vecka eller två.

Bild bakifrån då Verstappen kör över mållinjen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vettigt av Alfa Romeo att utveckla bilen

För Valtteri Bottas gav tävlingen i USA inget trendbrott. Han tvingades bryta efter ett misstag på det 18:e varvet. Det var en vindby som överraskade finländaren i en kurva och gjorde att tappade greppet i bakvagnen.

– Bilarna är aerodynamiskt otroligt känsliga. Det var en och annan som hade problem i kurvorna, säger af Petersens.

Trots flera tunga månader kämpar Alfa Romeo fortfarande om sjätteplatsen i konstruktörsmästerskapet. Då tre tävlingar återstår ligger man en poäng före sjuan Aston Martin.

Stallet har också fortsatt att utveckla bilen under slutskedet av säsongen. I Austin hade Bottas en ny diffuser, det vill säga en komponent som förbättrar aerodynamiken.

– Jag tror man fokuserar både på den här säsongen och nästa. Det kan hända att man har pengar över och då kan man utveckla för att få poäng. Blir det ett par poäng till så betyder det åtskilliga miljoner i kassan för nästa år.

Ser du möjligheter för Bottas att ta poäng i de sista tävlingarna?

– Jag det tror jag nog. Mexiko kan bli svårt eftersom det är ett underligt lopp på hög höjd. Med den tunna luften arbetar motorerna på ett annat sätt men varför inte i Brasilien och Abu Dhabi, säger af Petersens.

Diskussion om artikeln